Gaming jorden runt: Sydafrika

I vår artikelserie ”Gaming jorden runt” har vi fått läsa om gaming i Argentina, Italien och Turkiet. Nästa stopp i vår artikelserie är i det södra halvklotet, närmare bestämt i Sydafrika.

Efter Turkiet har artikelserien tagit en paus av förklarliga skäl. Vissa har inte svarat medan de som har ställt upp har gjort det med glädje vilket vi tackar för. Nästa person som har svarat på frågor angående gaming är Jeremy Proome från Sydafrika. Nästa år kommer de att arrangera Fotbolls-VM och när inte lokalbefolkningen tänker på fotboll, är frågan är såklart: vad spelar sydafrikanerna för något?

Kan du introducera dig själv och framför allt berätta det viktigaste: hur du kom i kontakt med gaming?
Jag heter Jeremy Proome och ansvarar för recensionerna och features men också admin för den sydafrikanska gamingsiten GamesCastLive.com. Jag kom i kontakt med tv-spel i en tidig ålder och gissar på att det följde med mig fram tills idag. Sidan startades av den enkla anledningen kärleken för att prata och skriva om tv-spel. ”Redaktionen” består av min bror och en nära vän.

Berätta lite om er sida och hur länge har du jobbat med den?
Målet med hemsidan är att leverera recensioner men vi har även förhandstittar, videoklipp, nyheter, features och mycket mer. Vårt mål är att erbjuda recensioner som inte är överdrivet kritiska till laddningstider eller andra saker som vi känner att gamers inte är intresserade av. Vi försöker övertyga de om hur kul ett spel är, samtidigt som vi lyfter de bra sidorna med spelen istället för att kritisera felen. När det gäller sidan så har den funnits sedan augusti 2009 men vi har sammanställt ett arkiv av recensioner och artiklar sedan i början av 2009.

gamescastliveA

Vilka genrer är populära i Sydafrika?
FPS – det finns en stor skara Call of Duty 4-fans i Sydafrika (som snart går över till Modern Warfare 2). Sportspel är också populära, speciellt FIFA och EA Sports Rugby 08 (alla väntar på en uppföljare).

Nästa år kommer ert land att arrangera Fotbolls-VM, har det påverkat försäljningen av fotbollsspelen?
Som jag nämnde innan, fotbollsspel (speciellt FIFA) har alltid varit populärt i Sydafrika, men tack att det är lite kvar till VM, så har det varit väldigt mycket marknadsföring och fotbollsrelaterade evenmang som har gett både FIFA och PES mycket publicitet vilket definitivt har ökat försäljningen för spelen. Om EA Sports gör en VM-version av deras FIFA (vilket de antagligen kommer att göra) så är jag säker på att det kommer att väldig bra (för spelet).

Vilka konsoler är populärast där nere?
Xbox 360 och Playstation 3 är de populäraste, men det är svårt att se exakt vilken som är populärast. Det på grund av det lägre priset på Xbox 360, vilket har gjort att många gamers har valt den konsolen. PC kommer tätt efter Xbox 360 och Ps3 medan Wii har en liten andel av marknaden. Samma sak med Ps2 men som faktiskt fortfarande är populär.

Populäraste konsolerna i Sydafrika:

1. Xbox 360
2 Ps3
3. PC
4. Ps2
5. Wii

Hur är det med de bärbara, köper folk de?
Vi spelar med de bärbara konsolerna. Vi äger både PSP och Nintendo DS och skriver recensioner för bärbara spel. Men deras releasedatum skiftar och de allra senaste spelen finns inte alltid att köpa. Så de bärbara konsolerna är definitivt mindre populärare än ”hemmakonsolerna” i Sydafrika. De utgör en väldigt liten del av marknaden.

Hur mycket kostar en konsol och har en person som tjänar en genomsnittslön råd att köpa?
En konsol kostar runt R3500 (Rand är deras valuta), vilket är ungefär 300 euros. De är relativt dyra, men en hel del har sålts efter prissänkningarna. Spelen däremot är väldigt dyra. Vi har en hel del skatter på import på konsolspelen, så de kostar runt R700 vilket är ungefär 62 euros. En person med en genomsnittslön skulle kunna ha råd att köpa spelen men kanske en eller två per månad. PC-spelen är betydligt billigare än de till konsol, så kanske skulle de kunna ha råd att köpa fler spel till PC.

Har finanskrisen påverkat spelindustrin?
Ja definitivt. Spelpriserna har gått upp så gamers är mer försiktiga med vad de köper.

Har ni stora eller små problem med piratkopiering?
Väldigt liten, piratkopiering är mer att folk ger kopior till de man känner (de som kopierar ett pc-spel och ger det till en kompis t.ex.). Det finns inte många personer som säljer piratkopierade spel så det påverkar inte marknaden så mycket.

Vilken regionskodning är det ni har där nere? PAL? NTSC?
Vi har PAL så vi följer de europeiska releasedatumen och lokaliseringar, så vi får de spelen ni får (som oftast).

Är det lätt eller svårt att hitta återförsäljare som säljer konsolerna?
Det är lätt med den nuvarande konsolgenerationen (Xbox 360, Ps3, Wii), eftersom gaming har ökat i popularitet i Sydafrika. Tyvärr fick vi endast Playstation 2 från den förra så det är extremt svårt att hitta Xbox och Gamecube…

Hur är det med releasedatumen? Måste ni vänta länge innan spelen börjar säljas officiellt?
Som jag tidigare så följer vi releasedatumen för EU och normalt brukar vi får de i tid. Det brukar däremot finnas fördröjningar på grund av frakten till Sydafrika vilket försenar releasen med en eller två veckor, men det är inte så farligt.

Arkadspelen, är de populära eller svåra att hitta?
De är väldigt populära bland de yngre barnen (5-13 år) och bara några gallerior har de, men de är små och har mest äldre spel.

Är det populärt att spela online?
Det är väldigt populärt men internetleverantörerna är inte så bra i Sydafrika, så det är inte alls utbrett. Men det finns en online community och Call of Duty 4 tillsammans med World of Warcraft är populära.

Finns det några sydafrikanska spelutvecklare vi bör känna till?
Nej, det finns några små indieutvecklare men det är fortfarande ett område som håller på att utvecklas i Sydafrika.

Ni har en väldigt talangfull filmregissör i Neil Blomkamp (District 9). Tror du att han hade lyckats med Halo-filmen? (Blomkamp var tänkt att regissera filmen innan han hoppade av).
Från vad jag har förstått, hoppade han (Blomkamp) av projektet med Halo-filmen för att göra District 9 istället. En film jag är säker att ni antingen har sett eller hört talas om. Jag tycker det var ett mycket bra drag från honom då det visade sig att filmen blev lyckad och han fick ut sitt egna projekt, till skillnad från den redan etablerade varumärket Halo. Däremot tycker jag att han har kreativa kvalitéer och en sci-fi-öga för att kunna regissera en Halo-film. Delar av District 9 visade att Halo-filmen hade kunnat bli lyckad, som Mech, utomjordingarna, vapnen och all action. Endast tiden får utvisa 🙂

Vi tackar Jeremy Proome som tog sin tid att svara på frågorna och önskar honom lycka till med sidan och studierna. För er som vill besöka hans spelsida kan gå in på GamesCastLive.com och se deras projekt och för första gången har vi fått läsa om hur det är att vara en gamer i Sydafrika. Thank you Jeremy and good luck!

Tidigare ”Gaming jorden runt”:

Argentina
Italien
Turkiet

gamescastlive2A

Skriv en kommentar

Glömt ditt lösenord