Gaming jorden runt: Italien

Efter trippen till Argentina så är det dags att utforska ett nytt land för att vilka gamingvanor man har och nästa land på tur är Italien. Vi har intervjuat tv-spelsjournalisten Stefano Silvestri som har flera års erfarenhet i branschen och har bl.a. har jobbat för The Games Machine, en av Italiens mest ansedda och bäst säljande tidningar som skriver om tv-spel.

Kan du introducera dig för våra läsare och berätta det viktigaste: hur du kom i kontakt med tv-spel.

Jag kom i kontakt med tv-spel för flera år sedan när de allra första ”Game & Watch” enheterna såldes i varuhuset Metro där min mamma jobbade. Jag gick dit för att göra mina läxor och ibland brukade chefen från hi-fi avdelningen kalla på mig, eftersom han ville sälja dessa konstiga produkter från Japan och dessutom med manualer enbart på japanska som ingen förstod. Jag spelade tills jag förstod hur man skulle ta sig igenom de och förklarade senare för kunderna hur de gick till. Trots allt, inte långtifrån det jag senare skulle jobba med…

Senare har jag även spelat arkadspel tills jag kunde köpa en Commodore 64, som jag senare sålde för att kunna skaffa en en Amiga 500 med 1Mb minne. Sedan gick jag över till PC till att börja med en 486 och idag äger jag en PC, Xbox 360, Playstation 3 och PSP.

Ett par år senare runt 1995, var jag 24 år gammal och ville börja jobba och tänkte: ”vad ska jag göra?” samtidigt som jag höll på att spela tv-spel insåg jag. Senare skrev jag ned en recension på Magic Carpet och presenterade mig för The Games Machine, den bäst säljande tv-spelstidningen i Italien. Jag fick anställning dagen efter vilket var runt maj om jag inte minns helt fel. Först var jag skribent, senare redaktör och efter det chefsredaktör för TGM i 13 år. Senare har jag även varit chef för Xenia Edizioni, tidningsutgivaren som äger TGM samt andra tidningar som Consolemania, PC Action och Playstation Force.

2005 köptes Xenia upp av Future Publishing som senare sålde det till Sprea Editori där jag återigen blev gruppredaktör över sex tidningar: The Games Machine, Giochi per il Mio Computer, PSM, Official Nintendo Magazine, Official Xbox Magazine och GamePro, den italienska versionen av Edge samt två webbsidor: The Games Machine och Games Radar. I slutet av mars avgick jag och är numera konsult för tre företag.

Hur har finanskrisen påverkat tv-spelsbranschen i Italien?

Tittar man på de senaste rapporterna för de fyra första månaderna av 2009, gick försäljningen av hårdvara upp med 5,9% och mjukvara med 8,8%. Å andra sidan, onlinemedia samt tryckt press har drabbats på grund av minskade annonsintäkter. Generellt så presterar tv-spel väldigt bra rent försäljningsmässigt i Italien: 2008 landade vinsten på konsolförsäljning och spel på mer än 1,2 miljarder euros, en höjning med 21% sedan 2005.

gamesvillage_itab

Spel som utspelar sig under Romarriket, är de populärare än ett ett ”vanligt” spel eller säljer de som andra: varken mer eller mindre?

De är väldigt populära och säljer bra. Men de är aldrig bästsäljare och jag skulle säga att de utspelar sig i Italien kan vara relevant men har aldrig varit en bidragande faktorn när det gäller försäljning.

När det handlar om FPS, de som utspelar sig under Andra Världskriget har ju blivit väldigt populära. Men är kriget fortfarande ett känsligt ämne i Italien? Hur tas dessa spel emot och symbolerna som användes under kriget, censureras de likt det man gör i Tyskland?

Andra Världskriget är ett krig som känns avlägset för de 15-35-åringar som ju är genomsnittsåldern för de som spelar tv-spel. De flesta italienare vet inte när kriget startade och tog slut, så jag skulle säga att spelen är populära tack vare filmer som Rädda Menige Ryan än att tonåringar är känsliga för just Andra Världskriget. Spelen är inte censurerade här som i Tyskland och jag är övertygad om att inget land censurerar så mycket som just tyskarna gör. Kanske beror detta på att Italien är ett katolskt land och därför ses sex som ett större problem än våld… 🙂

Hur populärt är det med tv-spel i Italien? Spelar både män o kvinnor, unga som gamla?

Det håller på att bli allt populärare att spela tv-spel och andelen kvinnliga spelare har ökat procentuellt de senaste åren. Italien är den fjärd eller femte största marknaden i Europa så förvänta dig allteftersom tvåsiffriga tal. Vi ligger lite efter Europa när det gäller medias acceptans för tv-spel: då och då försöker någon bygga upp en skandal där man beskyller tv-spel för något och ibland försöker vårt parlament att rösta igenom lagar om hårdare censur… men en vecka senare har alla glömt bort det hela.

Vilka genrer är populära där borta? FPS? Sport? RPG?

De spel som säljer bäst är Pro Evolution Soccer och FIFA så jag säger sport. Hur som helst, här är topplistan för 2008:

  1. Pro Evolution Soccer 2009
  2. FIFA 2009
  3. Wii Fit
  4. GTA IV
  5. Mario Kart
  6. Giulia Pasione-serien *
  7. Call of Duty: World at War
  8. Cooking Mama 2
  9. Need for Speed: Undercover
  10. Pokemon-serien

*Jag var tvungen att fråga Stefano Silvestri om vad för typ för spel Giulia Pasione var och fick följande svar tillbaka:

Ett tonårsspel för flickor till DS som har sålt så mycket att Ubisoft (som står bakom den) gör det bäst säljande tredjeparts-utvecklade spelet till konsolen efter Nintendos egna. Det finns fler olika Giulia Pasione-spel som: Vänner & Hemligheter, Popstjärna, Kök, Stylist och många fler.

Stefano skickade en bild på omslaget och här kan ni se en reklamvideo på spelet som alltså är en storsäljare i Italien.

Är arkadspelen populära och utspridda i landet eller svåra att hitta?

De äldre arkadmaskinerna är numera begränsade till nöjesfält och turistområden och jag förvånas över hur många arkadmaskiner det finns i Rimini t.ex. Människorna vill inte längre gå ut och spela så marknaden för dessa spel har nästan helt försvunnit och när du gå in i dessa hallar så ser man att spelen som fanns där för tio år sedan, fortfarande finns kvar.

Här i Sverige är få spel dubbade eller textade, hur är det i Italien?

Som jag har berättat innan så är Italien den fjärde eller femte största marknaden i Europa (allting beror på hur försäljningen ser ut i Spanien i år). Det betyder att många spel lokaliseras för Italien inklusive tal. Men eftersom piratkopieringen är utbredd i vårt land, finns risken att AAA-certifierade titlar inte har anpassats för den italienska marknaden, vilket kan betyda enbart textningar. Annars så är det så att spel från större utgivare eller till och med från de mindre, har minst textningar på italienska eftersom våra engelskakunskaper är dåliga. Ett spel enbart på engelska skulle antagligen sälja väldigt dåligt.

De välkända bröderna Mario och Luigi är italienare, men vad tycker italienarna om de? Är spelen med de ens populära?

De är populära precis som som Nintendos övriga karaktärer som Zelda eller andra tv-spelshjältar. Men de är inte populärast då en undersökning visade att den mest kända tv-spelskaraktären i Italien var Lara Croft, vilket återigen visar att vi är betydligt mer intresserade av kvinnor än rörmokare…

Vilken konsol är den populäraste: Ps3, Xbox 360 eller Wii? Hur pass säljer de bärbara konsolerna?

I Italien presterar Sony väl, oftast mycket bättre jämfört med andra europeiska länder vilket betyder att PSP faktiskt säljer ganska så bra. Annars, vinnaren när det gäller försäljning av konsoler är i följande ordning: Nintendo, Xbox och Sony. Bärbara konsoler säljer ganska så bra faktiskt och förra året stod de för 38,6% av vinsten från konsolförsäljningen och 50,6% av alla sålda enheter. Så de säljer något mer än konsolerna för hemmen. Men så säljs det mer konsolspel än till de bärbara. Försäljningen av spel till bärbara konsolerna stod enbart för 33,4 av marknaden under 2008.

Människor med en genomsnittslön, har de råd att köpa tv-spel med sin lön? Är det dyrt att vara en gamer i Italien och hur mycket kostar ett spel och internetuppkoppling ifall man vill spela online?

Genomsnittspriset för ett PC-spel är 59 euros medan för tv-spel så ligger de runt 69 euros, så jag skulle nog säga att ja det är dyrt och priset är en anledning till att piratkopieringen är så omfattande i vårt land, det i kombination med den italienska attityden att man letar efter genvägar. Bredband har blivit billigare de senaste åren men det skulle kunna kosta mindre: genomsnittpriset för en uppkoppling varierar från 37 euros (för 7 Mbit/s) till 45 euros (för 20 Mbit/s). Plus, den digital splittringen i vårt land är fortfarande hög, så fort du lämnar några av storstäderna så är det betydligt svårare att hitta bredband.

Och så den sista frågan: finns det några italienska utvecklare som har gjort spel vi bör testa?

För tillfället så är Milestone de mest kända utvecklarna från Italien som just har gjort SBK 09 och Superstars V8. Inga jättebra spel men det första är värt att testa i all fall…

För er som vill se Stefano Silvestris verk rekommenderas ett besök till Gamesvillage.it där man kan hitta hans krönikor. Vi tackar Stefano som tog sin tid att besvara frågorna och önskar honom lycka till i framtiden. Grazie!

gamesvillage_ita2b

Skriv en kommentar

Glömt ditt lösenord