Gaming jorden runt: Argentina

Svenska speltidningar och hemsidor brukar ibland publicera topplistor från USA, Japan och Storbritannien. Men vad spelar man i andra delar av världen och vilka genrer säljer bäst? Vi har intervjuat olika personer med kopplingar till tv-spel och först ut är Argentina.

Kan du introducera dig till våra läsare och berätta det viktigaste: hur kom du i kontakt med tv-spel och när var det första gången du började spela?

Jag heter Pablo, är 25 år och jobbar på ett företag som anställd och under min lediga tid arbetar jag med vår gamingsida Logia Gamer tillsammans med min bror Julian, som jag tillsammans med startade sidan eftersom även han gillar att spela tv-spel. Min första konsol var en NES 8-bit som mina föräldrar köpte till mig när jag var åtta år gammal. Det hade gått nästan sju år efter lanseringen men på den tiden kom konsolerna väldigt sent till Argentina men jag köpte speltidningar som skrev om de senaste, trots att det inte gick att få tag på de här. Det spel jag kommer ihåg mes från den tiden är Super Mario Bros 3 som jag anser vara det bästa spelet till NES

Berätta om er sida Logia Gamer och hur länge ni har jobbat med den. Ni har nyheter om Xbox 360 och Wii men inget om Ps3, varför?

Jag köpte Xbox 360 och Wii några månader efter lanseringarna och varje dag besökte jag sidor på spanska men även de från USA för att läsa om de senaste nyheterna. En dag fick jag idén: varför inte starta en egen sida där jag skriver om spelnyheter? I början ville jag starta separata sidor för konsolerna men tänkte ifall sidan växer så har jag en bra grund av fortsätta med. Jag hade tidigare studerat grafiskt design men väldigt lite om webbdesign så jag började studera det och startade sidan för två år sedan. Från början var det tänkt att sidan skulle heta VGames innan den bytte namn till Logia Gamer.

Anledningen till att vi inte skriver om Playstation 3 eller de andra konsolerna som finns ute på marknaden är för att vi äger Xbox 360 och Wii som även är våra favoritkonsoler. Därför skriver vi enbart nyheter om favoriterna då det skulle vara väldigt tråkigt att skriva om sådant man inte gillar. Det skulle inte fungera att jobba med sidan utan att vara hängiven.

logia_gamer1b

Vilka genrer är populära i Argentina? FPS? Sport? RPG?

De populäraste spelen är utan tvekan fotbollsspelen, speciellt Pro Evolution Soccer till Playstation 2. Tätt därefter kommer The Sims till PC som också är väldigt populärt. Casualspelen till Wii som Mario Kart Wii eller Guitar Hero har också börjat bli allt populärare.

Argentinarna är utan tvekan passionerade när det gäller fotboll, men finns det speciella versioner där den argentinska ligan finns med eller är det som i Europa där Boca Juniors och River Plate är de enda lagen som representerar Argentina?

Tyvärr finns inte den argentinska ligan i någon av fotbollsspelen. Till PC-versionen av Pro Evolution Soccer finns det däremot fanatiker som har skapat moddar där den argentinska ligan installeras. Moddarna är såklart inte officiella men kan hittas på ett flertal argentinska gamingsidor eller forum.

Vilka konsoler är de populäraste i landet av Ps3, Xbox 360 och Wii? Säljer fortfarande Playstation 2?

Ps2 dominerar marknaden eftersom den är billig och kostar 800 argentinska pesos (ungf. 1490 kr) och har funnits länge till försäljning medan Gamecube och Xbox aldrig var populära. Däremot håller Wii på att gå om Ps2 när det gäller popularitet eftersom den sistnämnda börjar försvinna från butikerna.

Hur mycket kostar en konsol i Argentina och har en familj med en genomsnittslön råd att skaffa tv-spelskonsoler?

Att spela tv-spel i Argentina är dyrt för de som tjänar en genomsnittslön. Nästan alla elektronikprodukter importeras från andra länder där priserna brukar ligga på samma nivå som i USA. Detta beror på växelkursen där en amerikansk dollar kostar 3,80 pesos i kombination med att importerade varor måste betala både tull och skatter. En Xbox 360 Go Pro eller Wii kostar 2000 pesos (4010 kr) och Playstation 3 2500 pesos (4655 kr). Spelen kostar mellan 250-400 pesos (465-744 kr).

Jag ska ge dig ett exempel: en familj med tre barn där båda föräldrarna jobbar, med två löner tjänar dem drygt 9000 pesos (16760 kr) i månaden och en konsol är väldigt dyr för de även om det finns möjligheten att köpa på kredit. Då kommer nästan problem som är priset på spelen då kostnaderna för mat brukar ligga på 400 pesos i veckan och det är därför piratkopieringen är så omfattande i vårt land. Det finns väldigt många butiker som inte är officiella återförsäljare och säljer flashade konsoler samt piratkopierade spel för 20 pesos (37 kr) styck. Som du ser är prisskillnaderna enormt höga och för de som har en dator med brännare och internetuppkoppling blir det än billigare då skivorna för att bränna spelen med kostar 1 peso (1,86 kr).

En ensamstående med bra lön som gillar tv-spel har råd att köpa originalspelen medan ett barn som ber sin pappa att köpa spelen, så är det mest troliga att pappan antingen inte köper eller skaffar de piratkopierade eftersom det inte är värt att betala så mycket för ett spel när det finns andra viktigare kostnader.

De stora butikskedjorna, säljer de tv-spel eller är det svårt att hitta butiker som säljer?

Spelen går att köpa hos vissa butiker som säljer tv-spel eller i andra butiker som säljer elektronik eller musik. Nästan alla stora titlar når Argentina en kort tid efter releasen. Wii, Nintendo DS, PSP och Playstation 3 säljs officiellt här och går att hitta i de flesta större butikskedjor.

När det gäller Xbox 360 så är det en helt annan historia. Visserligen importeras konsolen av butikerna men utan samtycke från Microsoft och butikerna ger en garanti på 3-6 månader vilket är standard i vårt land. För oss gäller inte Microsofts 3-års garanti för problemen med de tre röda ringarna (RROD) eller som nyligen ”error E74”. Ett problem som många hade i Argentina var att väldigt många gamers ägde en konsol som gick sönder några månader efter att de hade köpts och eftersom garantitiden hade gått ut, tvingades betala för reparationer som inte heller de hade samtycke från Microsoft. Detta har gjort att väldigt många butiker har dykt upp som reparerar konsoler och om man letar efter ”reparation Xbox 360” eller något liknande (på spanska) så dyker det upp väldigt många siter som erbjuder detta.

Min konsol gick sönder efter fyra månader och eftersom garantin hade gått ut så tvingades jag betala 1000 pesos (1862 kr) för reparationen och efter nio månader gick den återigen sönder. Jag ville inte betala för en reparation igen så började jag leta på internet efter självreparationer. Konsolen höll i ytterligare nio månader innan den gick sönder helt och hållet. Jag blev tvungen att köpa en ny konsol men hade tillräckligt bra ekonomi för att göra det, mycket för sidans skull. Det finns flera tusen personer som har hamnat i samma situation som mig när det gäller trasiga konsoler och som inte har haft råd att köpa en ny.

Arkadspel, är det lätt eller svårt att hitta?

De går enbart att hitta i de stora butikskedjorna som finns i galleriorna och väldigt lite maskiner finns utanför dessa. De få arkadmaskiner som ändå fanns har börjat försvinna och ersatts av PC:s där Counter-Strike har blivit populärt, precis som i stora delar av världen.

Att spela online som tex. via Xbox Live, hur utbrett är det?

Det finns communities som forum, vars syfte är att samla folk för att spela online men exakt hur många vet jag inte. Själv skulle jag gissa på att de ligger på runt tusentals personer (Argentina har en folkmängd på 40,4 miljoner invånare).

Spelen där borta, kommer med text och dialog på spanska eller är allting på engelska?

USA, Kanada och Brasilien är de enda länderna i den amerikanska kontinenten där spanska inte är officiellt språk. Sedan var vi Spanien i Europa. Nästan alla spel är översatta till spanska med undantag som RPG:s, t.ex. Tales of Vesperia, är inte särskilt populära och finns bara på engelska. Alla spel är översätta i Spanien därav att jag nämnde landet och därför skiljer sig accenten och vissa ord från det vi använder oss här.

Men Microsoft håller på att tjäna mer pengar på översatta spel och numera översätts de till marknaderna i Spanien och Mexiko som i sin tur skeppas över till resten av kontinenten, likt hur man gör med tv-serier och filmer (mexikansk spanska blir en slags standardspanska för Latinamerika). De spel som hittills har blivit översatta och dubbade är: Gears of War 1 & 2, Crackdown, Kameo, Viva Piñata och några spel till. Tyvärr har Wii inga spel på spanska för den latinamerikanska marknaden medan Sony enbart var valt att översätta Resistance för regionen. Sen finns det spel som enbart har textningar, som Mass Effect och GTA IV. Detta beror på att spelen har så mycket dialoger och så många olika röster att det skulle vara svårt att göra en dubbning av bra kvalité.

Sista frågan: vilket är ditt favoritspel?

Oj det var en svår fråga, det finns så mycket att välja mellan! Jag tycker om väldigt många spel men ska jag välja någon så tror jag det blir Half-Life 2 på Orange Box.

De som vill se Pablo och Julians arbete kan besöka sidan här. Vi tackar samtidigt Pablo tog sin tid att besvara på frågorna och önskar honom lycka till. Gracias!
logia_gamer2b

Skriv en kommentar

Glömt ditt lösenord