Gamers X-mas

För vissa innebär jultider pepparkakor, knäck, granbarr, panikshopping och förtryckt bitterhet vid upptäckten av att de summor man har lagt på klappar till sina nära och kära är högre än värdet för de föremål som man själv har blivit tilldelad. Andra härleds till minnen av att man på natten mot den 25:e December är halvvägs igenom A Link to the Past eller annat valfritt tv-spel som man som barn omsorgsfullt packat upp ur sitt presentpapper. Till den sistnämnda gruppen individer tillhör David Westerlund, mannen bakom musikkonserterna FF-On Tour och Castlevania: The Concert. Musikern, entusiasten och spelnörden tar oss nu på den julkonsert som alltid har fattats oss.

Den prestigefyllda Berwaldhallen i Stockholm är närapå fylld när David Westerlund äntrar scenen tillsammans med det sammansvetsade bandet, Level Up. Uppsättningen musiker som vid det här laget har underhållit oss med tv-spelsmusik många gånger tidigare är proffsiga, träffsäkra och väldigt enhetliga. Efter det nästintill obligatoriska Super Mario-medley’t så kan David Westerlund stolt deklarera starten på årets julfirande, och vi hade inte bytt det mot någonting.

Foto: Elias Gammelgård

Julhälsningarna från många av tidernas absolut bästa tv-spelsoundtrack avlöser varandra på parad. Den symfoniorkestern som senast musicerade fram Castlevania-konserten har nu bytts ut mot en mindre och kompaktare sättning som tillåter mer moderna och innovativa arrangemang av de välkända musikstycken som framförs under kvällen. Flöjt och fiol är fortfarande ledande komponenter under många av låtarna och ser till att vi fortfarande utan problem kan placera in alla melodier från alla de speltitlar som konserten kan stoltsera med. Fullkomligt makalösa sångframträdanden av Helena Vinderson blir även till helt fantastiska avbrott och håller publiken både underhållen och alert.

Så fortskrider årets mest nostalgiprydda julkonsert. Vad som kan te sig tråkigt är de många låtar som, för någon som precis som denna skribent har besökt samtliga av Davids uppsättningar, blir till klichéartade repriser. Allra bäst under konserten blir de oväntade och ohyllade låtvalen, så som musik ur Street Fighter II och Persona 4, och kvällens höjdpunkt kommer i form av att frontmannen själv greppar sångmicken och levererar en exploderande tribut till det totalt utflippade God Hand. Det är ett steg i rätt riktning, men med många säkra kort. Man måste våga genomföra en konsert med tv-spelmusik utan The Moon från Ducktales och Dr. Wily’s Theme från Mega Man 2.

Ingen som påstår sig ha det minsta intresse eller nostalgisk koppling till tv-spelmusik har en ursäkt att inte hålla ögonen öppna för David Westerlund och Level Up:s kommande uppsättningar. För mig är nu julen inringd och det enda jag i skrivande stund kan undra över är vilket spel som jag kommer sitta med när natten ligger tung över en julafton.

Tre uppsättningar av Gamers X-mas återstår, i Göteborg, Örebro och Västerås. Köp biljetter här!

Skriv en kommentar

Glömt ditt lösenord