Krönika: Att ta ett stort steg

Jag finner mig ofta med att jag funderar på hur framtidens spelande kommer att se ut. Hur kommer vi spela tv-spel om tio, tjugo år framöver? Tv-spelsvärlden har redan kommit så otroligt långt, vi har tagit stora steg förr i tiden för att komma dit vi är idag. Det är just det som för oss framåt, de stora stegen.

Det är intressant att gå tillbaka genom tiden och se vad som har fört oss framåt. Från spelhallarna till hemkonsolerna, från 8-bitar till 16, det gigantiska klivet in den sjunde generationens spelande, som vi nu lever i. Nutidens klimax vad det gäller tv-spel. Härifrån kan det vara lätt att undra, hur blir det härnäst? Man kan titta på de kommande PS3-spelen och undra hur mycket snyggare, snabbare och effektivare man egentligen kan göra ett spel. Men sanning är nog den att tekniken som är faktorn bakom tv-spelsskapande inte vet några faktiska gränser. Allt handlar om nya perspektiv på spelsmakande, nya idéer och framförallt fantasi.

Hur kommer den åttonde, nionde generationens spelande att se ut? Redan nu utvecklar Microsoft sin Natal och Nintendo införskaffar sig patent efter patent på prylar som ska göra spelandet mer interaktivt. Allas mål tycks vara uppenbart; att ta kontrollen ur handen på spelaren. Så vad leder detta till och vad blir det nästa stora steget? När kommer den dagen då vi tar på oss en helkroppsdräkt, går in i en modul eller något annat som gör att vi missar middagen för att vi är i en djungel som Solid Snake istället för i vårat vardagsrum. Länge har det diskuterats om simulatorer, att ta del av spelandet fullständigt med kropp och huvud. Det råder ingen tvekan om att produkterna som vi väntar på idag är början till något mycket större.

gamingimmersive_2

Detta är det underbara med tv-spel. Det finns ingenting som sätter gränser förutom människans egna skapande. När vi väl kommer dit så kommer vi kunna skapa det, bara vi har en idé. För förr eller senare kommer tekniken att finnas, det har tv-spel genom historien bevisat för oss om och om igen. Det är detta som är så otroligt spännande med framtidens tv-spel. Att de kommer. Oavsett vad man har för förväntningar och förhoppningar på dem så kommer tekniken fortsätta att göra framsteg, att leverera, att utvecklas och föra hela världens tv-spelande framåt till nya och oanade höjder. Ingenting kommer att vara omöjligt, inget tak att nå och definitivt inga osynliga väggar.

Jag gissar att detta är något som kommer att gå oanat fort. Tänker man efter och jämför gårdagens 8-bitarskonsoler med dagens moderna spelmaskiner som i våra ögon och i dagsläget anses som monster gällande prestanda så har resan inte tagit särskilt lång tid. Härifrån kommer resan att fortsätta och det vi kallar för framtidens spelande är i tv-spelsvärldens dagläge aldrig särskilt långt bort. När det kommer till spelandet, som är det mest interaktiva nöjet vi har, så är framtiden inte långt borta.

Det enda vi, spelarna, behöver göra i dagsläget är att luta oss tillbaka, njuta av dagens spel och vänta på att spelvärlden ska ta sitt nästa stora steg.

Skriv en kommentar

Glömt ditt lösenord