Forza Horizon 3 Recension

Profilbild på Daniel Green
Köp spelet nu!

Jag jublade första gången jag brände ner för en av motorvägarna i en Lamborghini Centenario, med dess V12:a mullrandes och dess 770 vilda hästar sparkandes i ryggen.

Forza Horizon 3 är ett mycket vackert spel som tilltalar alla bilälskare världen över, det är tveklöst den spelserie i sin genre som bjuder på den bästa upplevelsen, spelvärde och mekanik. Som ni märker är jag inte blyg med komplimangerna och det skäms jag inte för, då det förtjänar vartenda gott ord man kan säga om ett modernt bilspel.

Precis som i föregående titlar utspelar sig spelet i en helt öppen värld, men den här gången har resan tagit oss till Australien där du nu får möjlighet att utforska denna gigantiska kontinent i dyra, exotiska, exklusiva och framförallt snabba bilar. Många av oss kommer aldrig någonsin ens komma i närheten av de här bilarna i verkligheten, men det behövs nästan inte längre för Forza Motorsport och Forza Horizon har lyckats återskapa och modellera dessa bilar på ett sådant sätt att du nästan känner läderdoften när du utforskar vartenda skrymsle i Forza Vista som är tillbaka, precis som i tidigare spel. Du känner doften av bensin och bränt gummi när du gasar iväg på motorvägen eftersom respons och force feedback i handkontrollen är återskapad på ett sådant kirurgiskt sätt att du nästan känner bilen i dina händer. Det är helt fantastiskt på många sätt, att man ens kan göra så med dagens teknik är i mina ögon ett under. Jämför man Forza Horizon 3 mot när jag för första gången testade Test Drive på en Amstrad någon gång i slutet av 80-talet, blir det inte riktigt rättvist såklart men jag gör det ändå just för att poängtera hur långt och hur snabbt tekniken kommit dit vi är idag. Att man kan skapa ett sådant här spel borde få alla bilentusiaster världen över att jubla av lycka, jag är en av de och jag jublade första gången jag brände ner för en av motorvägarna i en Lamborghini Centenario, med dess V12:a mullrandes och dess 770 vilda hästar sparkandes i ryggen. Vilken känsla de lyckats fånga där borta på Playground Games.

fh3-review-img01

På ett sätt skulle jag nästan vilja påstå att det här är mer av en kärleksförklaring än en renodlad recension, men det skulle såklart inte vara korrekt. Jag kan dock inte poängtera nog, vilket otroligt välgjort, vackert och underbart spel det här faktiskt är. Finns det inga brister? Jo, det är klart att det finns brister, för det finns det i precis alla spel och i Forza Horizon 3 är några av de mer framstående bristerna t.ex. laddningstiderna. De är få, men när de gör sig påminda känns de långa och utdragna, iallafall på Xbox One som vi har spelat på den senaste veckan. En annan lite mer konstigt brist är att skuggorna i spelet emellanåt beter sig på ett mycket underligt sätt. Låt mig förklara; tänk dig att skuggorna som återspeglas i marken helt plötsligt blir 3-4 pixlar och rytmiskt liksom dansar i takt med musiken i spelet. Det förtar i vissa fall intrycket av det här annars så perfekta spelet, men med det sagt förtar det inte på något sätt helhetsupplevelsen. Det är sällan du tänker på skuggorna i spelet när du susar fram i över 300 km/h i ett rykande race över de öppna ökenstäpperna, de soldränkta stränderna, de fuktiga regnskogarna eller genom de biltäta storstäderna. Upplevelsen är ett faktum och det finns i nuläget inget annat bilspel som lyckas återskapa denna känsla.

I de flesta andra liknande spel i genren är miljöerna endast en backdrop, en kulis för vad som händer på skärmen. Så är inte fallet i Forza Horizon 3. Här blir du som spelare istället en del av miljöerna och utöver bilarna så är miljöerna del av upplevelsen och i handlingens centrum. Variationen är stor och olika underlag påverkar hur bilarna känns att köra. Lägg där till dynamisk dag och natt cykel, väder och vind och även simulerad skademodell om du väljer att köra med det. Så har du en liten, en mycket liten uppfattning om vad Forza Horizon 3 har att bjuda på.

fh3-review-img02

I slutet av dagen och när allt kommer omkring är det trots allt bilarna det faktiskt och egentligen handlar om och bilar finns det gott om. Har sett siffror upp emot 350 olika bilar, vilket gör att det är ca 150 fler bilar än i Forza Horizon 2, ett spel där det inte direkt kändes som att det saknades bilar. Utöver det stora utbudet är det även ett varierat utbud. Allt från supersport och ultrasport till terrängfordon och mer vardagsåk. Ja, till och med vår Svenska stolthet Volvo representeras i spelet och inte enbart med en modell utan flera.

Som ni märker har jag undvikit att prata om specifika funktioner, bilmärken och platser i spelet och det är medvetet. Jag vill verkligen inte spoila det för någon utan jag vill att ni ska uppleva det här för första gången på egen hand, utan något i bagaget ’no pun intended’ för det är något av det bästa som finns att tillgå i sin genre idag. Spelet bygger vidare på sitt vinnande koncept från 2:an och gör det bättre, större och mer. Hur kan man inte tycka det är positivt?

fh3-review-img03

Om du älskar bilar och racing, men tycker Forza Motorsport är lite för Hardcore, så är Forza Horizon 3 något du bör sätta tänderna i. De har tagit de underbara modellerna från Motorsport och den väl utvecklade bilfysiken och stoppat in det i ett öppet arkadliknande spel, där du väljer själv vad du vill göra. Du är inte låst att följa en utstakad bana utan gör istället det du behagar. Du kan helt strunta i att tävla och istället bara gå online och åka ut och cruisa med dina kompisar och gemensamt uppleva det Australien har att erbjuda. Visst låter det fantastiskt. Forza Horizon 3 är del av Microsofts Play Anywhere så om du köper det på Xbox One får du det samtidigt även gratis till PC och kan spela det där också, om du nu hellre vill sitta framför en dataskärm istället för framför tv’n halvliggandes i soffan.

Spel nu för tiden är ganska dyra och man behöver noga överväga sina köp, Forza Horizon 3 är dock värt varenda krona. Med tanke på all potentiell speltid spelet har att erbjuda är det på ett sätt en no brainer, speciellt om du är intresserad av bilar och racing. Så vad väntar du på, spring och köp.

Bra

 • Miljöerna
 • Den visuella kvalitén
 • Utbudet av bilar
 • Bilfysiken
 • Körkänslan
 • Spelmekaniken

Dåligt

 • Laddningstiderna
 • Trasiga skuggor
 • Soundtrack som kan bli enformigt i längden
9.2

Utmärkt

Profilbild på Daniel Green
Daniel är en veteran på PowerGamer.se och har spelat tv-spel sedan tidigt 80-tal. Till favoritgenre hör simulatorer, rollspel, shooters och peka-klicka-äventyr av den gamla skolan. Några av favoritspelen är; Monkey Island, Farming Simulator, Forza Motorsport och The Elder Scrolls med flera.

44 Kommentarer

 1. Profilbild på Slasher

  Trodde nästan att det skulle få ännu högre betyg faktiskt? 😮

  • Profilbild på Foxgrinder

   Högre? Det har ju fått nästan maxbetyg. Räcker inte det?

  • Profilbild på Stewie

   Ja, det duger väl mer än väl. Årets racing skulle jag tippa på! 🙂

 2. Profilbild på Rocketpanda

  Ett utmärkt spel som kommer få mina pengar när det släpps i butiken.

 3. Profilbild på Pikaboo

  Oj, en tidigt recension. Skoj. Ingen snabbtitt?

 4. Profilbild på Honky

  Har redan Ultimate Edition på förhandsbokning och det ser ut som jag inte behöver ångra det beslutet.

 5. Profilbild på DarkbeatSWE

  Det ser ut som att det kommer bli en riktigt bra höst för ägare av Xbox One 🙂

 6. Profilbild på Mentooos

  Det var ganska längesedan jag la ner någon längre tid i ett racingspel, med det menar jag alltså som man lägger tid på en shooter eller ett action-äventyr. Nu kanske det är dags att ge racinggenren samma chans, med det sagt har jag ju dock spelat ganska många racingspel, såklart. Gillar det, rent generellt. Jag spenderar bara inte riktigt lika mycket tid i dem spelen.

 7. Profilbild på Bobafatso

  Jag är inte superförvånad över betyget om jag ska vara ärlig. Såg ut som att det skulle bli en förbättrad version av 2an, vilket det blev också. :p

 8. Profilbild på Chatmonkey

  Spelet låter riktigt roligt. Fanns det något demo till PC som man kunde testa också?

 9. Profilbild på LePedro

  Ni har gjort något annorlunda med den här recensionen. Jag gillar sättet den är skriven på, mer av det i framtiden tack! 🙂

 10. Profilbild på Blaamfish

  Det här måste vara en ganska tidig recension eller? Släpps inte spelet den 27:e ?

  • Profilbild på Monkeyking

   Du får väl det den 23:e om du beställt på xbox live tror jag? …så inte så tidigt. 😉

  • Profilbild på Daniel Green

   Officiell release är den 27:e september. Om du förhandsbokat får du tillgång till det den 23:e.

 11. Profilbild på TurboFighter

  Det ser skrämmande snyggt ut!

 12. Profilbild på Sterling22

  Vilket fantastiskt vackert spel, 100% köp

 13. Profilbild på Destructoo

  Hur var det med HDR för det här spelet, är det integrerat eller inte?

 14. Profilbild på Tompa

  Klarar man sig utan ratt och pedaler? Känns så dyrt att investera i det nu för tiden och köper man något håller det bara en generation ut, för sen ändrar de standarden även fast det egentligen inte är något fel på prylarna. Störigt! …

  • Profilbild på Daniel Green

   Ja, man klarar sig helt klart utan ratt. Även fast jag ”som vanligt” skulle föredra ratt + pedaler. 🙂

 15. Profilbild på MrAndersson

  Horizon är tveklöst den bilspelsserie jag gillar allra bäst. Den är lättast att ta till sig och komma in i, samt roligast att faktiskt spela.

 16. Profilbild på Imazombie

  Jag kommer köpa det här enbart efter hur det ser ut rent grafiskt. It’s mindblowing!

 17. Profilbild på GrandCar

  Räknar iskallt med att få hem min förhandsbokning av Ultimate Edition lagom till fredag den här veckan. Om jag kommer hem från jobbet och spelet inte ligger i min brevlåda ger jag upp hoppet och slutar köpa tv-spel. Punkt slut!

 18. Profilbild på Nightcrawler

  Hur är det med skademodellen, är den enbart visuell eller påverkar den även köregenskaperna?

 19. Profilbild på Megaman18

  Helt klart roligt att se att även det tredje spelet i serien lyckas skrapa hem ett högt betyg.

 20. Profilbild på FroggerBUTT

  Låter nästan som att jag ska köpa det 🙂

 21. Profilbild på Johan32

  Microsoft initiativ med att göra spelen tillgängliga både på Xbox One och PC måste vara det smartaste de gjort de senaste 5 åren. Bara det gör att jag vill köpa deras spel, att själv kunna välja vart jag vill spela utan att behöva betala dubbelt. Det är helt underbart!

  • Profilbild på IvanSpoljaric

   Kan säga nu efter två spel (recore och Forza) så är det alldeles underbart att kunna fortsätta sitt game på PC eller vice versa utan några som helst problem.
   Mycket bra gjort av Microsoft.

 22. Profilbild på RiseofME

  Känns nästan lite ovant att se en recension på ett Xbox-spel, tycker det har varit lite väl mycket Sony det sista. :p

 23. Profilbild på Totalchaos

  Jag är mycket frestad att kasta pengar på Microsoft just nu 😀

 24. Profilbild på Bazooka

  Är det någon som hört något alls om PC versionen och hur den version mår? Brukar alltid vara strul på PC vill jag påstå, speciellt med multiplattform. Vore ju skoj att få lite mer kött om PC versionen sen också. I’m just sayin’

 25. Profilbild på Wilco42

  Kostar Ultimate Edition 900 SPÄNN ???

 26. Profilbild på Samsonite

  Kommer det släppes stand alone till PC eller måste man köpa Xbox One version för att få PC-version osv?

 27. Profilbild på Neoprin

  Körs det här i 60fps precis Motorsport gör?

Skriv en kommentar

Glömt ditt lösenord