FIFA 15

Mitt under fotbolls-VM bjöd EA Sports in oss för att testa en tidig version av FIFA 15. Demot som skickades till det svenska kontoret var samma som besökarna på årets E3-mässa fick testa.

Notera att samtliga screenshots i denna artikel är från FIFA 14!

Med tanke på att vi fick testa ett demo som är väldigt tidigt, fick vi veta att utvecklarna inte har jobbat med grafiken överhuvudtaget och buggar som kan störa spelandet kan alltså vara något att räkna med. För i presentationen fick vi klart för oss att EA Sports tänker jobba med detaljerna. Bättre modellerade spelare, bättre fysik på bollen, bättre publik samt förfinad grafik på planen vilket ska påminna mer om en riktig match överhuvudtaget, där färger på fotbollsplanen är något man säger sig vilja ta fasta på. Tidigare har FIFA-serien känts lite väl mörk enligt utvecklarna själv även om grafiken i PES 2014, som var ”ljusare” fick trots allt kritik. Ska bli spännande att se hur dem löser det där.

fifa14_recension_bild3

Känslor är något EA Sports vill förmedla till årets upplaga och publiken ska reagera mer på vad som händer på planen. Samtidigt ska spelarna också reagera mer mänskligt än tidigare där målfirande ska vara mer realistiska. Låt oss säga att du i en match avgör i slutsekunden i en final och spelarna kommer att kasta sig på målgöraren. Men inte alla kommer att göra det utan spelarna närmast målskytten kommer att synas i högen, istället för som tidigare slumpmässigt valda spelare. Tidigare har faktiskt den magiken saknats kring målfirande, istället har det varit dem som spelat med handkontrollen som firat ordentligt.

Vi fick inte se prov på grafiken och att EA Sports har numera vana att jobba med Xbox One eller PlayStation 4. Däremot kommer spelarna att se annorlunda ut mot tidigare där väldigt smala ben och stora axlar kommer att vara ett minne blott. Gräset kommer att se ljusare ut och man valde att visa bilder från matcher i Premier League, som ser väldigt ljusa ut i jämförelse med FIFA-serien där det mesta har sett mörkt ut även om matcherna spelats på dagen. Med tanke på resurserna EA Sports har haft tillgång till tycker jag fortfarande att PES-serien haft bättre ansikten. Så vi får hoppas att dem faktiskt håller sitt löfte om att förbättra detaljerna på spelarna, något jag aldrig tyckt FIFA överhuvudtaget har lyckats med.

fifa14_recension_bild1

Själva demot fungerade utan några som helst problem och Borussia Dortmund, Real Madrid, Barcelona, Liverpool, LA Galaxy och Paris St Germain fanns att välja mellan. Den version jag spelade på var till Xbox One och dem som har PlayStation 4, kommer inte att behöva klaga på kontrollen. Den fungerade felfritt och något som var positivt var att bollfysiken har förändrats. Den är inte perfekt men betydligt bättre än tidigare upplagor, vars bollfysik har påmint mer om en volleyboll än en fotboll. Målvakterna rusade ut på helt andra sätt än tidigare i serien och när jag spelade som PSG, rusade min målvakt ut ett flertal gånger på ett aggressivt sätt. Förvisso borde en hel del av lägena ha resulterat i frispark för mig men jag tolkar det som att demot är helt enkelt en tidig version av FIFA 15 och till fullversionen kommer den detaljen att åtgärdas.

En annan positiv sak var frisparkar, hörnor och inkast. Under matchen kunde man välja vilken spelare som man ska passa till. Antingen siktar du mot ett område som tidigare eller så väljer du en specifik spelare. Tyvärr var det buggat men jag ser fram emot att återigen kunna välja spelare vid dem lägena, speciellt inkast. Exakt när funktionen togs bort från PES eller FIFA minns jag inte, men det saknades sedan många år. Förståeligt att utvecklarna velat göra allting mer realistiskt. Samtidigt ger möjligheten att välja spelare under inkasten bättre möjligheter att skapa bättre chanser. När det fungerar väl och jag hoppas inte EA Sports tar två år för att göra det rättvisa, utan det är något som bör fungera från dag ett.

fifa_14_fcbarcelona_bild_stor

 

Dessutom är perioden för att domaren ska blåsa för frispark, när samma person tidigare släppt på grund av fördel för det lag som attackerar betydligt mindre än tidigare. Din spelare blir fälld nära straffområdet men lyckas skicka iväg en passning och chansen utnyttjas inte. Räkna inte med en frispark utan att matchen fortsätter och om jag såg rätt, blåste domarna inte av för offside hela tiden. Om en spelare står offside men målvakten tar bollen innan den attackerande spelaren hunnit, verkar det som att matchen fortsätter istället för att domaren blåser för offside. Om det blir så kommer matcherna utan tvekan att flyta på bättre.

Sedan var det slut för mig och jag var tvungen att hinna ut för att se matcherna som pågick, där den första började kl 18:00. Ni som har följt årets VM har lärt er avsparkstiderna för mästerskapet och som den fanatiker jag är, är en missad match inget alternativ för mig. Jämfört med tidigare är jag försiktigt positiv till årets upplaga av FIFA och om EA Sports gör det dem har lovat, så kommer det utan tvekan vara en höjdare att spela årets upplaga av EA Sports kända fotbollsspel på Xbox One eller PlayStation 4. Fortsätt följa PowerGamer.se då vi kommer att återkomma till FIFA 15 senare och givetvis en recension till hösten.

Skriv en kommentar

Glömt ditt lösenord