FIFA Road to the World Cup '98

Sedan ett par år tillbaka hade EA Sport konkurrerat med Konami om fotbollsfansen med FIFA-serien. På 16-bitarskonsolerna Super Nintendo och Sega Mega Drive kunde kanadensarna aldrig konkurrera ut International Superstar Soccer även om ett genombrott skulle komma. När Playstation kom ut på marknaden tog det ett bra tag innan EA Sports lyckades utnyttja tekniken och fördelarna med CD-skivan jämfört med spelkassetten.

Medan Tommy Svensson försökte kvala in till Fotbolls-VM i Frankrike med Sverige i slutfasen av kvalet 1997 kom EA Sports stora genombrott. Med ett år kvar till det stora mästerskapet släpptes FIFA Road to the World Cup ’98 och den väldigt seriösa sporten fotboll kändes för första gången riktigt häftigt. Introfilmen var häftig och valet av låten ”Song 2” från det brittiska bandet Blur var perfekt. Förutom licenserna där Allsvenskan fanns med hade EA Sports lyckats pressa in 199 landslag. Varje kontinent var representerad och svenska fotbollsfans hade möjligheten att kvala in till Fotbolls-VM medan Tommy Svenssons mannar fortfarande kämpade för att nå mästerskapet.

Ett flertal riktiga arenor som Råsunda Stadion och San Siro fanns förutom alla klubblag samt landslag. Möjligheten att spela ett helt VM-kval och inte bara ett mästerskap med utvalda länder. EA Sports hade gjort det mesta rätt och det visade sig vara riktigt spännande att spela sig igenom den mödosamma vägen det stora mästerskapet. Spelet hade en redigerade som tillät en att ändra namn, frisyr och ansikten även om tekniken var väldigt begränsat så David Beckham till exempel såg aldrig ut som den verklige Becks. Istället var det oerhört roligt att se sitt namn i det svenska landslaget göra mål och ta Sverige till VM. Det var trots allt ett steg framåt jämfört med 16-bitarseran och EA Sports hade demonstrerat fördelen med CD-skivan men även 32-bitarsgrafiken.

Trots betydligt bättre hårdvara på Playstation jämfört med Super Nintendo eller Mega Drive var FIFA Road to the World Cup ’98 aldrig särskilt snyggt. Den som hade råd med en PC kunde njuta av ett snyggare fotbollsspel. Ägarna av Playstation hade fördelen att med flera kontroller kunde man ha riktigt roliga kvällar framför tvn med kompisarna. Att spela på PC blev aldrig lika roligt även om någon hade skaffat en kontroll var precisionen aldrig lika bra med tangentbord som med en handkontroll.

Ytterligare en detalj som höjde FIFA RTTWC ’98 från mängden var de superba kommentatorerna som verkade kunna uttala varje spelare efternamn även om det visade sig vara en överdrift när jag testade spelet drygt sju år senare. De hjälpte till att förstärka känslan av att det var en sportsändning och det enda som egentligen fattades var en studio där de pratade om matchen som spelades. Utan tvekan hade EA Sports satt en helt ny standard för hur fotbollsspelen skulle se ut och hur kul man kunde ha när flera personer spelade samtidigt. FIFA RTTWC ’98 kom att bli en favorit när det gäller multiplayerspel på Playstation och roligast var det när man hade åtta kontroller inkopplade även om jag aldrig fick testa den möjligheten. Som mest var fyra stycken som på den högsta svårighetsgraden försökte kvala in till VM tillsammans och med tanke på hur kul det var kan jag bara tänka mig med åtta kontroller samtidigt.

Skriv en kommentar

Glömt ditt lösenord