FIFA '99

Efter genombrottet med FIFA Road to the World Cup ’98 hade EA Sports fått sitt definitiva genombrott inom genren fotbollsspel. Många fotbollsfans hade hänförts av den aggressiva marknadsföringen som inte bara utlovade ett häftigt fotbollsspel utan även ett med attityd. Att skaffa FIFA var för första gången någonting häftigt. Pressen var stor på EA Sports att följa upp ett bra fotbollsspel med något som skulle vara ännu bättre.

Introt från FIFA Road to the World Cup ’09 med Blur:s klassiska låt ”Song 2” var redan en klassiker bland fotbollsfans som kom att förknippa låten med sporten tack vare EA Sports. Sommarplågan under sommaren 1998 var utan tvekan Fat Boy Slim med ”Rockafeller Skank” och givetvis blev låten utvald som huvudtemat för FIFA ’99 då den dök upp på introt till spelet samt i menyerna vilket visade sig vara ett genidrag återigen.

De största skillnaderna jämfört med Road to the World Cup ’98 var att antalet landslag var på gränsen till minimum då de begränsades till deltagande lag i VM 1998 som var 32 stycken plus några till bland annat Sverige. Mest anmärkningsvärt var kanske att inomhusplanen hade försvunnit helt, ett inslag som var uppskattad från fans och än idag får EA Sports frågan om när den kommer att göra comeback i FIFA-serien. I början låter det negativt även om det var till en fördel då EA Sports kunde förbättra etablerade landslag samt klubblag istället för att slösa energi på Liechtenstein även om jag inte hade protesterat mot att de var inkluderade. Sannolikheten att de skulle vara uppdaterade var nog inte så stor även om det var kul att sådana landslag fanns representerade i föregångaren.

Underhållande fotbollsmatcher innehåller ofta mycket mål och snabbt tempo där spelarna skapar flertal chanser. Hos EA Sports hade man insett det och den allra viktigaste förändringen var utan tvekan tempot som kunde justeras från normal, den som vi hade vant oss med i Road to the World Cup ’98 till betydligt snabbare. På PC valde de flesta inte den allra snabbaste medan många konsolägare tyckte att fotboll ska spelas med högt tempo och kanske inte så konstigt med tanke på att FIFA ’99 var lättare med en handkontroll även om det gick att spela med tangentbord. Fortfarande hade vi i slutet av 1990-talet inga avancerade finter att använda oss av idag jämfört med dagens fotbollsspel men ”snurrfinten” som både Zinedine Zidane och Henrik Larsson har använts sig av var uppskattad men även överstegsfinten hade sina roliga stunder ibland.

Med det snabbare tempot i matcherna blev även matcherna betydligt mer underhållande och EA Sports hade självklart jobbat med att förfina kontrollen. Målet var återigen att leverera ett fotbollsspel som var lätt att lära sig och svårare att bemästra då FIFA ’99 var långtifrån en simulator som krävde mycket taktik. Att rusa igenom försvaret var ibland möjligt på grund av AI:n men det berodde även på vilken svårighetsgrad som valdes. Ju högre svårighetsgrad desto svårare blev det att ta sig igenom motståndarnas försvar och därför var det viktigt med ett fungerande passningsspel. Med all rätt blev FIFA ’99 populärare än Road to the World Cup ’98 och ansågs vara det bästa fotbollsspelet på marknaden. Dessutom hade utvecklarna lagt in fler målgester varav några var humoristiska ju fler mål som gjordes under match. Min favorit var utan tvekan ”musiktåget” där flera personer följer varandra rytmiskt som EA Sports hade bestämt sig passade ett fotbollsspel.

Köpte man PC-versionen hade grafiken förfinats med än mer detaljerade arenor och spelare även om vi fortfarande inte kunde förvänta oss detaljerade ansikten. Fortfarande kunde man redigera spelare och byta namn på den man ville bara för att hamna på listan över målskyttar. Varken ansikten eller frisyrer var särskilt detaljerade så det gjordes mer för att det råkade vara en kul grej. Publiken bestod fortfarande av ”pappkartonger” som kunde jubla åt ett mål men inte röra sig. En annan ganska så rolig detalj var vid fouls när spelarna försökte ta bollen ifrån varandra genom närkamper och knuffar som var ett justare sätt att ta bollen ifrån. Sekunderna innan ser man motståndaren som tappat balansen utan ramla ned helt plötsligt sitter på planen och verkar ha ont, förmodligen en miss som EA Sports aldrig tänkte på.

Något som har varit EA Sports varumärke sedan Road to the World Cup ’98 var soundtracket och man fortsatte i FIFA ’99 på samma väg. Möjligen var det ännu bättre musik än föregångaren och en av mina favoritlåtar blev ”Raincry” från God Within. Okända artister blandade med kända gjorde att blandningen kändes ännu bättre istället för att utvecklarna hade valt att enbart a etablerade artister. Sen hade vi ”Rockafeller Skank” från Fat Boy Slim som även hade belönats med reklamplats på spelet och fotbollen kändes som en väldigt tuff sport som fullkomligen andades ”tuff attityd” rakt igenom.

När FIFA 2000 senare släpptes var det tänkt att bli det stora steget in i det nya millenniet och efter att kungen utbrustit samt skämt ut sig med ”Happy new year and skål” i direktsändning, kunde många konstatera att FIFA 2000 inte var något dåligt spel. Men det tog aldrig det stora steget som vi hade förväntat oss och istället blev FIFA 2001 det nya millenniets nya häftiga fotbollsspel. Med facit i hand höll FIFA ’99 väldigt länge och de som väntade med att byta upp sig lär inte ha ångrat sitt beslut.

Skriv en kommentar

Glömt ditt lösenord