FIFA 16 Förhandstitt

För de som inte spelar sportspel, kan årsreleaserna av FIFA, PES, NBA 2K, Madden NFL eller NHL te sig repetitivt. Så är det ibland och då har man fått känslan att utvecklarna borde ha väntat med att släppa ett spel på grund av brist på nyheter eller att det stressats fram. Som ett exempel kan jag direkt ta PES 2014 som var uselt nu när man tänker efter då Konami bytte grafikmotor och gjorde om spelet totalt. Istället kunde dem ha fortsatt jobba med det och uppdaterat PES 2013 istället som då var ett bra spel och än idag bättre än PES 2014.

I år kommer EA Sports med en riktigt stor nyhet till FIFA 16 och det är att damlandslagen gör debut i serien. Därmed kommer man att kunna spela som båda svenska landslagen till exempel och när nyheten väl kom, kom både positiva men också direkt negativa kommentarer på social media. Vissa frågade sig hur Marta skulle stå sig jämfört med Neymar. Jämförelserna som görs mellan herrfotbollen och damfotbollen är orättvist, då liknande jämförelser inte görs inom friidrotten eller alpina sporter till exempel. Man tittar på prestationen i sig och inte i hur långt efter damerna ligger efter herrarna tidsmässigt eller styrkemässigt.

fifa16-pre-1

FIFA-producenterna Sebastian Enrique, ansvarig för spelet generellt och Adam Shaikh för FIFA Ultimate Team flögs till Stockholm för att presentera spelet för oss spelskribenter. Förutom förändringar i dem andra spellägena, fick vi även veta att Portsmouths hemmaarena Fratton Park har inkluderats för att hedra Simon Humber som avled i cancer tidigare i år. I själva spelet kommer det dessutom att finnas en blombukett vid målen och man kunde höra att det inte var lätt för Sebastian Enrique att berätta. Portsmouth FC spelar idag i den engelska fjärdedivisionen och utvecklarna gjorde besök, pratade med anställda på arenan och la ned mycket tid på att få alla detaljer för att hyllningen skulle bli så bra som möjligt. När man spelar matcher på arenan kommer en blombukett att synas vid målen och Portsmouths fans gjorde i maj en liknande hyllning till Simon Humber då han var välkänd supporter.

Som tidigare fick vi testa spelet och givetvis ville jag testa matcher med damlandslagen och vi fick veta att dem kan spela mot varandra enbart. Så Marta eller Lotta Schelin kommer inte att kunna ställas mot Neymar eller Zlatan Ibrahimovic. Däremot kommer man att kunna spela mot en vän online eller på samma tv samt spela turneringar. Inga damspelare i FUT eller karriärsläge kommer att finnas med dem då EA Sports vill börja långsamt framåt med landslagen till att börja med. Vi fick intervjua producenterna för FIFA 16 och med Sebastian Enrique började vi prata om damfotbollen eftersom det är den största nyheten.

Utvecklarna lade märke till att damfotbollen inte är lika fysisk som herrfotbollen och damerna tenderar att använda mer teknik än fysik. En annan sak dem märke var att tempot på matcherna var långsammare och man har arbetat med detta länge. För även om VM för damerna spelades i Kanada, har EA Canada haft längre tid än så till att göra research. Finalen spelades i Vancouver där EA Sports har sitt huvudkontor och Sebastian Enrique var på plats tillsammans med andra personer från EA Canada, en upplevelse han tyckte var helt fantastiskt. Höga skott är också något som är vanligt inom damfotbollen då målvakterna inte är lika bra på den delen av spelet, vilket gjorde utvecklingen till en utmaning. Så det handlade inte enbart om att lägga till dem utan mycket nytt material fick skapas där spanskan kommentatorerna på grund av språket, refererar spelarna till antingen han eller hon så som man gör inom spanskan. Kommentatorerna kommer även att prata om damspelarna och blanda statistik med kuriosa så som fallet har varit med till exempel Zlatan Ibrahimovic till exempel.

fifa16-pre-2

Någon större skillnad i underhållningsvärde var det inte och vi på plats hade roligt med FIFA 16, både med herrlagen men också damlandslagen. Själv spelade jag ett par matcher och glömde att titta på detaljerna i matcherna med damlandslagen kring tempo, höga skott eller fysik för att hur väl EA Canada simulerat damfotbollen. Vid en recension kommer flera matcher att spelas och därmed kommer det att finnas mer tid för att prata om sådana detaljer som visar på hur väl EA Sports lyckats. Men dem har gjort mycket research, det är något vi inte kan förneka och det är bara att erkänna att någon försämring av FIFA 16 är det inte. Istället är det glädjande att även damspelare har inkluderats och därmed kommer även kvinnliga fotbollsfans att känna sig än mer inkluderade i FIFA-serien. Vi har sett hur NHL-serien lyckats på den punkten där ett brev från ett kvinnliga ishockeyfan men också spelare, fick producenterna att tänka ”varför ska vi exkludera en stor grupp från vårt spel?”

En annan nyhet jag pratade med Sebastian Enrique var om försvarsspelet med målet att bättre kunna stoppa alltför starka spelare. Alltför starka spelare ska enklare kunna stoppas och då är alltid Lionel Messi eller Cristiano Ronaldo exempel på spelare gamers utnyttjat i stor grad. Jag frågade huruvida om inte sportspelen oavsett kategori, alltid har haft det här problemet och han menade på så sätt att det stämmer, men att FIFA 16 i år kommer att ha ett nytt försvarsspel för att tacklas med problemet. Även om det låter bra på pappret, så är nyheten egentligen ingen nyhet. Tidigare har man förändrat bolldynamiken för att just Lionel Messi eller Cristiano Ronaldo inte ska ha bollen fastklistrad på benen hela tiden, eftersom det var fallet med dem förr. Även om det låter väl på pappret, så räkna med att fansen kommer att skriva på forumen om nya problem med spelarna i världsklass.

Några radikala förändringar har inte gjorts och anledningen är enkel. Detta är ett segerrecept som Konami med PES inte kan rå på och det är inte så konstigt egentligen. PES kräver många speltimmar för att du ska lära dig grunderna och spelkvällar med flera vänner i soffan eller online, kommer FIFA 16 att återigen vara det givna alternativet. Bemästra spelet kräver flera timmar men i en grupp med olika erfarenheter samt olika speltimmar, blir matcherna jämnare än i PES där jag som spelat det mest oftast vinner. För många av mina vänner och kusiner, är Konamis alternativ mycket krångligare för dem rent generellt.

fifa16-pre-3

Trots att EA Canada pratar om förbättringar i andra spellägen, är det FUT där majoriteten spenderar sin tid och en titt på YouTube visar att dem som spelar samt kommenterar, oftast gör det under FIFA Ultimate Team. Även om EA Canada talar sig varmt om andra spellägen, är det med FUT vinsterna görs och någon rival har den inte. PES försökte med ett liknande vilket visar på den påverkan FUT har och Adam Shaikh sa i vår pratstund att han är oerhört glad över att det är så populärt. Spelare klagar ofta över antalet stjärnor dem har i egenskaper berättade han och när Zlatan Ibrahimovics svagare fot skulle ha fyra istället för fem stjärnor, rasade en debatt på sociala medier som slutade med en kampanj där man krävde att han skulle få tillbaka sin femte stjärna.

Rent generellt så varierar det i hur gamers spelar FUT. Vissa försöker återskapa sitt favoritlag medan andra försöker skapa ett så bra lag som möjligt, så det finns inget som är populärare än andra. Adams favoritlag är Liverpool FC och han brukar blanda med dem bästa spelarna från sitt favoritlag med andra som han gärna hade velat se på Anfield. FUT Draft är en nyhet som introducerats till dem som kanske inte är bekanta med spelläget och vill lära sig mer. Man väljer snabbt spelare i sitt lag, formationer samt tränare och det går att spela både offline eller online, ensam eller med en vän. Redan från början har man starka kort och för oss som mig, med lite tid att spela är spelläget också perfekt enligt Adam Shaikh som hoppas att fler ska introduceras eller spela FUT. Spelläget kräver mycket speltid och jobbar man samt har andra saker vid sidan om, kan det bli ont om tid att spela tillräckligt mycket för att FUT ska löna sig.

Jag kunde inte testa spelläget men känner direkt att detta faktiskt är perfekt när man har lite speltid. Däremot har jag svårt att se om det kommer att introducera nya spelare till FUT och att ha dem bästa spelarna från början kan också göra detta tråkigt i längden. Tjusningen med FUT är att man arbetar sig uppåt från bronskort till att sen hoppas på att få Zlatan Ibrahimovic, Lionel Messi eller Cristiano Ronaldo till sitt lag. Eller så köper man spelar som auktioneras ut och FUT Draft kommer om jag spår rätt, att spelas mycket i början vilket jag tror är fallet med dem andra spellägena i FIFA 16. Därefter kommer FUT att dominera allting men vi får se huruvida detta blir en bra introduktion till det populära spelläget eller om EA Canada behöver göra om den. Andra nyheter är att Bundesliga kommer att få hela paketet med tv-grafik och kuriosa från kommentatorerna så som med Premier League förra året men även läktarramsor från dem tyska fansen. Ni som tittar på Bundesliga på Eurosport kommer att känna igen er.

fifa16-pre-4

FIFA 16 släpps under hösten och vi kan se fram emot ännu ett år där EA Sports dominerar. Så egentligen blir det intressant att se hur Konami förvaltar arvet från det framgångsrika PES 2015. Kommer dem närmare EA Sports i år eller kommer FIFA 16 att dra ifrån om den japanska studion råkar ta beslut som förstör istället för att förbättra spelet. För FIFA 16 är ett stabilt, underhållande fotbollsspel som kommer att sälja mycket.

Skriv en kommentar

Glömt ditt lösenord