FIFA 15

Med lite kvar till releasen funderar ni över årets upplaga av FIFA. Vi har sett att FIFA 14 debuterat på nya generationens konsoler och med erfarenhet att programmera till konsolerna, så är man nyfiken över förändringarna till årets upplaga. Har EA Sports lyckats den här gången?

Vid första anblicken är det lätt att tro att FIFA 15 tagit det stora steget till denna generations konsoler. Efter debuten med FIFA 14 har EA Sports mer erfarenhet till att programmera spel till PlayStation 4 samt Xbox One. Ni som har spelat demot har också kunnat notera att i matcher under dagen, ser det utan tvekan ljusare ut jämfört med tidigare. Trots solsken enligt spelet kändes det mörkt medan sol i England, Spanien eller andra delar av världen, gör att det hela ser ljusare ut. Dessutom är spelarna bättre modellerade än förr vilket gör att det ser bättre ut. Ingen revolution och att samtliga arenor i Premier League finns med, gör att man får lust att höra Gert Fylking säga ”Äntligen!”.

fifa-15-screen-1

Turkiska ligan har kommit tillbaka för gott som det verkar medan brasilianska har försvunnit. Anledningen är osäker men frågan är huruvida Konami numera har ensamrätten på den ligan. Allsvenska finns men även i år har vi ingen Superettan och antalet licensierade landslag är precis som förr, ingenting nytt har skett på den fronten. Under presentationen befann sig några Allsvenska spelare från Stockholmslagen hos EA i Sverige. Förutom Hammarby som spelar i Superettan då.

Likt förr levererar FIFA 15 på planen och är tillräckligt enkelt för att komma in i det, men lika krävande att bemästra det. Att likt jag spela tokoffensivt straffar sig i slutändan och spela smart, med koll på både offensiven samt defensiven är något som är ett måste. Så inte har EA Sports gjort det enklare, utan gjort det roligare att spela FIFA 15. Bollfysiken är inte perfekt men den håller på att bli bättre, även om bollen ibland känns alldeles för lätt. Förvisso bara ett spel men vill man simulera sporten så bör bollfysiken vara ett prio för EA Sports, istället för att lägga till en massa spellägen eller andra nyheter som inte påverkar spelet på planen särskilt mycket.

fifa-15-screen-2

I år har EA Sports sagt sig satsa ännu mer på målvakterna och på pappret låter det lovande. Inte för att dem var usla i FIFA 14, vi har sett värre som i FIFA 10. Däremot är varje förbättring av målvakterna välkommet, med tanke på hur viktiga dem är i fotboll överhuvudtaget. Så alla matcher jag hann spela i FIFA 15 innan jag var tvungen att gå, förvånade mig rejält. Målvakterna i FIFA 15 påminner om Iker Casillas hos Real Madrid. I alla fall den senaste säsongen det vill säga blandar och ger oerhört mycket. Ena stunden kan målvakterna göra rena världsklassräddningar för att i nästa inte rusa ut mot en attackerande spelare när det bör göras. Att gå snabbt tillbaka till sin position verkar vara svårt för årets målvakter i FIFA 15 och visa lägen så hade man önskat en kommunikation mellan målvakt & försvarare. Ibland är det oerhört trevligt att se dem göra en räddning som räddar poäng men väldigt frustrerande att se dem så vilsna.

I sina försök att efterlikna en sändning på tv cut-scenes lagts till i olika situationer. Antalet är en ökning jämfört med föregående upplagor och är mycket mer än att domaren ska visa en spelare kort. Även om EA Sports vill göra det hela mer realistiskt så behöver man inte ta det till fullo. Lekfullheten måste finnas kvar och alla nya cut-scenes gör att tempot sjunker. Även om det går att trycka bort dem så är det ett irritationsmoment än så länge. Något annat som EA Sports har marknadsfört årets FIFA 15 med är att samtliga arenor från Premier League finns med. Förvisso härligt men egentligen ingenting som är unikt. PES 2013 hade samtliga spanska arenor så frågan är återigen varför inte EA Sports kunde ha gjort något liknande tidigare och varför man inte utnyttjar licensen för dem spanska arenor man numera innehar.

fifa-15-screen-3

Snart släpps FIFA 15 och vi får se hur årets upplaga står sig jämfört med förra årets, i alla fall till PlayStation 4 och Xbox One. En jämförelse med förra generationens konsoler är såklart inte rättvist så håll utkik på en recension för FIFA 15.

Skriv en kommentar

Glömt ditt lösenord