Fem minuter pärlkonst med Peter Vallsten

I den kallaste delen av Sverige, den del där hembränt, älgar och vallande samer lever i en härlig symbios finner vi Arvidsjaur. Många kanske kommer ihåg Idol-vinnaren Kevin som stjärnan från de mörkaste delarna av Norrland. Men för oss som inte är insatta i varken nytolkning av svensk schlager eller musikaler finner vi en kommande stjärna. Inte enbart för att arbetet är relaterat till tv-spel., utan för att det berör något som är ett hett samtalsämne inom Spelsverige för tillfället. Det är nämligen konst. Det är kultur. Det är spel som kultur. Det kan inte viftas bort med ett enkelt svep från handen som när en 14-åring beskriver sin förkärlek till simmen bredvid sitt virituella hus. Det här är något som kan ställas ut, tas på och uppskattas av människor världen över. Spelkultur när den är som mest övertygande.

Vi satte oss ned med en av dessa konstnärer. Han är dessutom en av våra älskade användare på sidan och en trogen vän inom spelandets fantastiska värld. Men viktigast av allt är att han brinner för det han gör. Fem minuter i Arvidsjaur kan kanske kännas som en timmes intensiv klåda, men när jag sätter mig med en så mysig person som Peter får han till och med kallaste Norrland att kännas varmt.

– Vem är du?
– Mitt namn är Peter Vallsten. Jag är 20 år och pärlkonstnär. Jag bor i Arvidsjaur, vilket för övrigt är det finaste stället i Norrland.

– Vad fick dig att börja med pärlplattor?
– Jag var på praktik på en förskola när jag var gick i tredje ring. Lärarna ville att jag skulle sätta mig med barnen och hålla koll på dem när de lade pärltavlor. Jag hade aldrig hört talas om pärltavlor innan men testade att göra en Mega Man.

– Vad är det speciella med att pärla jämfört med t.ex. oljemålning och andra former av bildligt uttryck?
– Det är för det första betydligt roligare, thats a fact! Det känns mer speciellt än att sitta och t.ex. måla. Dessutom passar det perfekt med pixlar som det är i äldre spelmotiv, eftersom varje pärla motsvarar en pixel. Men det speciella är att hitta något nytt som inte alla andra gör.

– Vad tror du om framtiden för pärlande som konstform i Sverige? Kommer det växa?
– Det var ju inte så stort för typ några år sedan men nu har det ju kommit fram riktigt stora pärplatteforum. Det ju inte alla där som pärlar, men man ser ju att man inspirerar folk till att börja pärla själv. Ju fler det blir desto fler kommer inspireras. Jag spår en positiv utveckling för pärlan, ha ha ha!

– Hur har din hobby uppmärksammats av omgivningen?
– Först när man sa att man hade beställt hem pärlor reagerade både morsan och folk på facebook. De sade ”det här kan du inte hålla på med” och ”det här är ju bara för småbarn.” Det är ju inte direkt ett bra bemötande, folk trodde att man var en idiot. Men när de sedan såg vad man höll på med så blev det andra tankar, man tystade dem. Alla som till exempel har kommit in i mitt rum och sett Super Mario-tavlan har sagt ”wooah, shit”.

– Hur kommer det sig att spelmotiv är det som hägrar mest? Finns det andra saker som du gillar att pärla motiv av? T.ex. Musik, filmer, etc.
– Äldre 8-bitars, 16-bitars och Mega Drive och sådär är ju redan färdiga motiv. Man behöver bara kolla på en bild och lägga pärlorna. Sedan är man spelgalning också så man blir nostalgisk när man ser det. När man har suttit och spelat Mario som liten sedan har man hela banan på väggen. Väcker gamla minnen.

– Jag har både porträtterat musiker, skådespelare och vänner. Svartvita porträtt. För det första så är jag färgblind, så svartvita är att föredra. Man kan ju lägga in highlights i färg, vilket jag gjorde i Corey Taylor-tavlan. Det är betydligt svårare. Man måste lära sig vilken färg varje pärla är för att få de rätta nyanserna. Om man ska göra helt i färg så är det minst tio olika färger, i svartvitt är det bara fem. Det gör skillnad.

– Vad är ditt drömmotiv? Är det något spelmotiv du hade velat pärla mer än något annat?
– Hade varit coolt att göra photoshopa en bild med alla sina favoritspelkaraktärer från alla generationer. Typ Mario, Master Chief, Peter Husvagn (NHL), Sackboy, Sonic… vänta, ska kolla i spelhyllan lite snabbt… Gears of War-grabbarna, Crash Bandicoot, Killzone bara som några exempel. Sedan självklart Final Fantasy-karaktärer, såsom Zidane, Squall och Cloud som klara favoriter. Sen måste man ju nästan pärla Donkey Kong också. Han är awesome. Så favoritkaraktärer från varje generation. Och sedan göra det i stor utsträckning över en vägg, som en stor bild där allt hänger ihop. Kanske 2 x 3-meter stor.

– Finner du skillnad på att pärla motiv som är uppbyggda av pixlar jämfört med motiv som är uppbyggda av polygoner?
Det är ju för det första lättare att pärla pixlar eftersom det är färdiga mallar nästan. Man får den exakta ”pärlkartan” där pärlan är en pixel. Med polygoner får man nästan förminska det till en mindre upplösning. Men använder man rätt datorprogram så får man fram hur man ska pärla. Det är lättare att titta på pixlar än polygoner dock.

– Vilket av dina verk är du mest stolt över?
– Att du ens behöver fråga! Mario-tavlan så klart! Men även Chrono Trigger-tavlan är en av de coolaste spelmotiven jag gjort. Men Mario-tavlan är i en klass för sig själv.

– För personer som vill börja pärla, har du några tips?
För det första så kolla runt på olika forum på i Sverige. Till exempel kan man ställa frågor till mig i pärlplatte-tråden på PowerGamer! Dessutom arbetar jag på en FAQ till min blogg där jag ska skriva hur man får tag på bra grejer och liknande.

– Vad jobbar du för projekt nu?
– Jag har gjort en tavla av sångaren i Foo Fighters, vilket jag har stora planer kring. Mer om det i forumstråden i framtiden. Jag har även lejt en kompis att göra en photoshopad bild av en stad i ruiner. Den ska jag sedan pärla i 1 x 2 meter, så det är ett stort projekt. Bilden ska vara svartvit, men längst fram i marken ska det växa upp en blomma som ska vara i färg. Den har jag börjat spåna på.

– Säljer du några tavlor?
Jag har ju sålt tre tavlor hittills och vill man ha något pärlat eller vill köpa något av mina tavlor så är det bara att höra av sig till mig på PowerGamer-forumet eller min blogg. Så ska vi nog komma överrens om ett pris!

Med tusen idéer kring vad jag vill ha på väggarna där hemma och hur jag ska övertyga min sambo att det är grymt ballt, lämnar vi pärlorna och Peter bakom oss. Dock är det värt att notera att all form av konst kan kännas distant, men samtidigt är konsten aldrig långt borta från dig. Speciellt inte när det är något så värmande och bekant som spelkonst med folkkära motiv. Peter har antagligen lagt tusentals pärlor innan den här artikeln publiceras och kommer antagligen lägga tusentals till i framtiden. Jag kommer i alla fall följa hans verk här på forumet och fortsätta imponeras, samtidigt som jag kan luta mig bakåt och äntligen känna mig som en äkta konstkännare. För jag tror att jag talar för hela PowerGamer när jag säger att en ateljé full av pärltavlor med spelmotiv är en konstrunda jag mer än gärna skulle vandrat.

Skriv en kommentar

Glömt ditt lösenord