En musikalisk afton med Level 2

Förra året blev ett väldigt lyckat år för David Westerlund, året avslutades med julkonserten Gamers X-mas. Året började dock med Level Uppsala och nu är det dags för uppföljaren Level 2. Inför detta har PowerGamer.se pratat med mannen bakom det hela.

När jag mötte David Westerlund under Gamex 2011 var han väldigt stressad och hade fullt upp med planeringen inför smygpremiären av Gamers X-mas som senare samma månad skulle gå av stapeln i Stockholm. Alla som var närvarande under Gamex skulle nämligen få ett smakprov av vad konserten skulle innehålla och efter en spelning på 45 minuter fick David och bandet Level Upp! ta emot publikens jubel. Nu är dock julen över och ett nytt år har börjat, Gamers X-mas har varit och det är en avslappnad och lugn David som jag pratar med denna dag. Vi börjar lättsamt prata om Portal 2 och nya Mortal Kombat. Båda dessa titlar var två av de bästa spelen som släpptes under förra året. Storyläget i MK satt David och sträckspelade i sex timmar och jag själv gjorde samma sak fast med Portal 2. Jag frågar honom hur han upplevde att Gamers X-mas blev mottaget och där svarar han med att det upplevdes som att det blev väl mottaget av folket som gick på konserten. Det har varit många positiva recensioner om konserten och den konstruktiva kritik David fått har han också tagit med sig inför framtiden.

David är nämligen en person som inte vill spela med säkra kort, visst kan vi se fram emot några favoriter i den kommande konserten men också mycket nytt. Han utvecklas ständigt som en artist och vill prova nya grejer varje gång för att ge publiken nya upplevelser med varje konsert. Enligt honom blir det tråkigt när man enbart spelar säkra kort för att det blir förutsägbart, detta kan jag bara instämma med. Variation är otroligt viktigt för att leverera något som är nytt och fräscht, det ska liksom inte kännas som en repris av något du sett sen tidigare. Ett tydligt exempel på detta fick vi se under Gamers X-mas när David tog tag i lyriken under framförandet av GODHAND. Med handen på hjärtat är kanske inte David den bästa vokalisten men det spelar ingen roll i detta fall. Ingen i publiken hade förväntat sig det framförandet av låten och både David och publiken hade en rolig tid, vilket är det viktigaste. Men detta var vad som hände under Gamers X-mas och nu blickar vi istället fram emot konserten Level 2.

Level 2 är uppföljaren till Level Uppsala och i den föregående konserten fick publiken lyssna till några av de mest ikoniska spellåtar som skapats till 8-bit och 16-bit. Nu fortsätter denna musikaliska resa i spelmusikens historia och istället kommer vi att få höra mycket musik från 32-bit och framåt. Hela Level 2 kommer också ha ett övergripande rymdtema med många titlar från spel som har influenser från Sci-Fi. En stor skillnad som måste nämnas är att denna gång är det inget band som kommer uppträda som det var under Gamers X-mas. Det blir en symfonikonsert med mycket piano och en del sång, men tro inte att det blir en lugn afton för det. David har handplockat alla låtar för att det ska passa till denna typ av orkester och det kommer bli en hel del battle-låtar och andra låtar som pumpar upp blodet. Fast någon lugn ending-låt kommer också dyka upp mellan varven för ge publiken en chans att andas ut och slappna av för ett ögonblick. Under kvällen kommer det att spelas låtar från bland annat Tales of-serien, Resident Evil, Xeno-serien och Metroid. Men publiken kommer att få höra mer, mycket mer än bara dessa nämnda titlar. Jag frågar också om vad han har för planer i framtiden.

Ni har ju gjort en del konserter vid det här laget sedan starten med första turnén FF on tour och börjat få fler fans över landet. Har ni funderat på att starta försäljning av skivor eller nedladdningsbara mp3-låtar?
Nej, jag har inga planer i dagsläget på att släppa någon skiva från en konsert, det blir inte samma sak som att se det live. Att skapa magi i ett spontant ögonblick på scen går bara att uppleva en gång och går inte att återskapa. Jag vill att publiken ska få den största möjliga upplevelse och den får man om man går på konserten. Dessutom är det mycket segt att förhandla till sig rättigheterna för skivförsäljning från många olika bolag. Men man ska aldrig säga aldrig, får jag ett bra erbjudande kan någonting släppas i framtiden, vi får se.

Du har nog rätt där, det är en viss magisk känsla med att se något live som inte går att återskapa. Jag hörde en fågel viska i mitt öra att ni skulle ha ytterligare ett projekt till detta år, finns det något du kan berätta om det?
Jag kan tyvärr inte uttala mig om den nuvarande situationen för det eventuella projektet, förutom att jag jobbat på det i flera år och att det kan komma att uppföras när som helst mellan denna vår eller nästa år ungefär. Men det är på väg i alla fall, allting är fixat typ. Men som du märker mycket hemligt.

En sista fråga om det hemliga projektet, har det fokus på ett speciellt spel/spelserie eller är det blandat från olika titlar?
Jag kan tyvärr inte ens svara på den väldigt allmänna frågan utan att röja vad det är. Ber hemskt mycket om ursäkt, det enda jag kan säga är att det är något som ingen någonsin gjort förut och som jag drömt om att göra i nästan 10 år. Det är någonting helt nytt alltså, oprövat.

Ingen fara, jag förstår att du vill hålla det hemligt. Slutligen måste jag givetvis fråga, vilken typ av gamer tror du skulle mest uppskatta att gå på Level 2. Vilken typ av spelbakgrund bör man alltså ha? När, var är konserten och hur många spelningar kommer ni att göra?
Om man är ett fan av tv-spelsmusik MÅSTE man gå på den här konserten. Inte bör utan måste. Trailern visar bara en bråkdel av den upplevelse som vi har planerat för åskådarna. Vi har bildskärm också, det kanske är bra att nämna. Om man är nyfiken på tv-spelsmusik och vill få en god introduktion är detta också den bästa konserten att gå på. Varje låt och arrangemang är noga utvalt och presenteras i optimal ordning. All musik i konserten är A+, man måste alltså inte ha spelat varje spel för att uppskatta konserten. Det är en otroligt stark känslomässig upplevelse för vem som helst som gillar musik. Det kommer att bli två spelningar och den första är fre 9 mars i Berwaldhallen 20.30. Den andra hålls i Universitets-aulan i Uppsala sön 11 mars, 19.00. Observera det skamlåga priset, 200 kr ord och 150 för studenter. Rena rånet för det innehållet.

Än en gång vill jag tacka för en fantastisk upplevelse med Gamers X-mas, jag personligen både tror och hoppas att många människor kommer att fylla salarna den 9 och 11 mars och tusen tack för denna intervju.
Tack själv!

Om du gillar tv-spel och dess musik finns det alltså bara saker att vinna genom att ta en tripp till Berwaldhallen i Stockholm den 9 mars eller att du beger dig till Universitets-aulan i Uppsala den 11 mars. Två magiska kvällar kommer att hända, vill du missa båda två? Det hoppas jag verkligen inte för att du kommer inte bara få en musikalisk afton, du kommer dessutom få ett minne för livet.

Skriv en kommentar

Glömt ditt lösenord