Elgato Game Capture HD

Under de härliga sommarmånaderna som gått har vi på PowerGamer.se haft chansen och möjligheten att arbeta med ett nytt och väldigt spännande verktyg. Nämligen Elgato’s Game Capture HD, en videoinspelningsenhet för att fånga video från exempelvis din Xbox 360 eller Playstation 3.

Eftersom vi spelar in en hel del videomaterial under veckorna, har vi sedan tidigare varit i kontakt med andra liknande enheter som bland annat Hauppauge’s PVR HD. En trogen enhet som tjänat oss väl ett längre tag nu, men efter att ha fått lägga händerna på Elgato’s Game Capture HD är det inte omöjligt att vi tillslut byter ut hela uppsättningen vi använder oss av. Elgato’s enhet är kortfattat mycket smidigare, smartare och framförallt mer användarvänlig. Något som vilken gamer som helst egentligen kan dra nytta av, t.ex. för att spela in dina Kills i Call of Duty eller för ett spela in när du slår den där svåra bossen som ingen av dina vänner tror man kan slå.

Med i paketet, som förövrigt inte är större än några dvd-fodral på varandra, hittar du allt du behöver för att komma igång direkt. Till skillnad mot många andra liknande enheter skickar Elgato med alla olika kablar för flera olika konfigurationer på en gång, du behöver alltså inte köpa till något extra det första du gör. Du får med en HDMI-kabel, USB-kabel, en Playstation 3-kabel, själva enheten och en snabbstarts-guide m.m. Mjukvaran för både Windows och för OSX hittar du gratis för nedladdning på www.gamecapture.com

Då det är vanligt bland hårdvarutillverkare att ofta utlova plug n’ play, så blir man nästan lite förvånad när man stöter på Game Capture HD, som faktiskt är 100% plug n’ play direkt ur lådan. Det krävs alltså inga externa sladdar eller program, det enda du egentligen behöver göra för att sätta igång att spela in är att välja ut vilket spel du vill spela och sedan klicka på record.

Om vi snabbt vänder blickarna till mjukvaran, finns det inställningar för vart du vill spara dina filer, ljud och videokvalitet. Det sistnämnda kanske är mest intressant att berätta om dock och även då du kan gå ner ganska långt i upplösning, klarar enheten av att spela in i 720p och 1080i men inte progressivt. Men det optimala förhållandet mellan kvalitet och storlek på de mp4-filerna som skapas när du spelar in ligger utan tvekan vid 720p-inställningen. Även fast 1080i i teorin ska vara lite skarpare så ser man faktiskt ingen egentlig skillnad förutom i storlek på videofilerna. Därför rekommenderar vi alla att spela in i just 720p. Vilket är det format vi ”oftast” använder oss av i våra egna videos dvs de videos du ser här på PowerGamer.se. Vi komprimerade dessutom filerna en extra gång i ett extern redigeringsprogram och trots det har vi inget att klaga på rent kvalitetsmässigt.

Men det är egentligen inte upplösningen på inspelningarna som är den punkt som Game Capture HD står ut på, för det finns andra enheter som bjuder på exakt samma upplösning. Nej, det är det faktum att du kan spela in direkt via HDMI och det finns det för närvarande ingen annan enhet med samma möjligheter som gör i den här prisklassen. Så för oss som använder sådana här enheter professionellt i vårt arbete är skillnaden som natt och dag. Men samtidigt är det faktiskt en konsumentprodukt då priset på strax under 1 500 SEK är väldigt tilltalande.

Det spelar ingen roll om du håller på med professionell videoproduktion eller inte, vi kan varmt rekommendera Elgato Game Capture HD för alla som tycker det är skoj att spela in video från tv-spel. Oavsett om du bara vill logga dina kills i Battlefield 3, göra dina egna speedruns eller vad det nu må vara. Det här är en produkt som utan tvekan får PowerGamer.se’s seal of approval. Så är du det minsta intresserad av att spela in video från dina spelkonsoler och vill slippa trassel med komponentkablar och liknande, då är det här ett givet köp för dig.

Skriv en kommentar

Glömt ditt lösenord