"EA Sports FIFA-serie måste bli mer jämställd" – Intervju med Vero Boquete

Dem svenska fotbollsligorna har sparkat igång och på tv kan vi se både Herrallsvenskan men även Damallsvenskan. Där slutar likheterna för i EA Sports FIFA-serie går det enbart att spela som herrar vilket fick den spanska fotbollsspelaren Veronica Boquete att starta en namninsamling för att inkludera kvinnliga spelare i serien.

Både Herrallsvenskan och Damallsvenskan har kickat igång och starterna brukar oftast ses som ett vårtecken. Men även sommaren brukar betyda fotboll på tv, antingen via våra egna ligor eller att det spelas något mästerskap. När vädret inte tillåter en att spendera tiden ute finns både PES 2013 och FIFA 13, som dessutom råkar ha licensen för Allsvenskan. Därmed går det att skapa sin egen allsvenska säsong i spelet tillsammans med ett gäng kompisar. Men för de som vill spela Damallsvenskan finns det inga alternativ alls och möjligheten att skapa en egen kvinnlig spelare finns överhuvudtaget inte.

Medan NHL 13 har två kvinnliga hockeylegender och ger möjligheten att skapa en egen spelare för kvinnliga fans, har världens största sport inte den möjligheten. Hos PES 2013 finns inte den möjligheten och kusinen till NHL 13, FIFA 13 är lika usel. Även om röster har höjts mot detta, framförallt mot EA Sports säger studion som står bakom FIFA-serien att intresset inte är tillräckligt stort för att ge möjligheten att skapa en damspelare när denna artikel publicerats.

fifa-13-review-screen-iii

Någon som fick nog av detta var den spanska fotbollsspelaren Veronica Boquete, som till vardags spelare i Tyresö FF. Ursprungligen från Santiago de Compostela i norra Spanien, kom hon via proffsspel i USA och Ryssland till Sverige för att spela i den hårt satsande Stockholmsklubben. Medan herrfotbollen får i princip all uppmärksamhet i pressen, har inte damfotbollen samma utrymme vilket Veronica Boquete beklagar sig över trots att damfotbollen idag har både OS-, VM- samt EM-mästerskap.

”Senaste OS-finalen i Wembley lyckades fylla arenan med 80 000 personer som var intresserade av att se damfotboll! Få herrligor når upp de till publiknivåerna och det är synd att vi vart fjärde år, eller varje gång det är ett mästerskap så får vi den uppmärksamhet vi förtjänar.” Vidare nämner hon det viktiga med att nå ut med sporten och den potentialen har hon sett hos FIFA-serien. I februari startade hon en namninsamling för att EA Sports skulle inkludera damspelare i spelet och pressen bland annat i Sverige uppmärksammade det hela.

Vi möttes på ett kafé i Tyresö Centrum i sydöstra Stockholm, för att prata om namninsamlingen, FIFA-seriens potentiella roll i att marknadsföra damfotbollen och hur sporten kämpar inte bara med att få uppmärksamhet utan också med att få sin sport att bli erkänd.

Kan du berätta lite mer om insamlingen för att inkludera kvinnliga spelare i FIFA-serien?

Den här namninsamlingen började egentligen för drygt 1-2 år sedan i USA från en tjej som spelade fotboll. Men den fick ingen stor framgång och jag bestämde mig för att ge kampanjen en extra push, speciellt i Spanien där jag har kraft att göra det. Där började jag och vi har närmat oss nästan 50 000 insamlade namn och det jag intresserar mig för att ge den en mer internationell push, här i Sverige och i andra länder som i USA till exempel där olika spelare ska stötta kampanjen. Idén är att cheferna hos EA Sports ska se att det finns ett stort intresse för damfotbollen och att det inte skulle kosta de för mycket att inkludera oss i spelet. Det skulle i sin tur generera mer intresse för vår sport men framförallt utbilda de mindre i jämlikhet och att flickorna skulle kunna drömma om att bli fotbollsspelare, samt att pojkarna inte skulle reagera nämnvärt på att det finns kvinnliga fotbollsspelare.

Hur blev reaktionerna på namninsamlingen?

Reaktionerna var väldigt bra i Spanien och alla tidningar blev nyfikna på den. Det intressanta är att jag fick mycket mer uppmärksamhet för detta än för en framgång på fotbollsplanen, vilket i sig är frustrerande att man ska behöva prata om något annat för att få mer uppmärksamhet. Det är inte den bästa situationen men vi ser i alla fall mer intresse och en hel del människor intresserar sig för frågan. Jag vet inte huruvida vi kommer att uppnå något, men folk har hört något om damfotbollen vilket är viktigt.

Den svenska pressen skrev om att Iker Casillas och Andrés Iniesta skrev på namninsamlingen.

Ja, men det var mer ett sätt att marknadsföra insamlingen men också att folk via Twitter bland annat, bad Casillas, Iniesta och även Xabi Alonso att skriva på för att hjälpa oss med kampanjen. Så via deras Twitter så retwittade de angående namninsamlingen, vilket var deras sätt att stötta kampanjen.

Så det var inte på eget initiativ de skrev på den?

Nej, nej absolut inte! Uppenbarligen för dessa spelare, så som det ser ut för damfotbollen lär de inte bry sig alltför mycket om sporten. Jag är övertygad om att ifall vi närmar oss angående något, så skulle de inte bry sig så mycket, men att de skulle göra det av ren artighet än eget intresse för en kampanj. I det här fallet så blev det mer ett sätt att samarbeta med oss.

veronica-boquete-bild-stor
Den intervjuade Veronica Boquete bild med tillstånd från M. Pereira (Praza.com)

Om vi pratar om spelet FIFA, du har spelat det men sen när började du?

Saken är att jag förvisso har startat denna kampanj men jag gillar inte tv-spel! Jag har spelat FIFA ett par gånger eftersom det är ett fotbollsspel och det är känt. Men folk tror tack vare kampanjen att jag är en gamer men så är inte fallet och jag ska säga det på en gång, jag har inte spelat en match på flera år! Anledningen till kampanjen beror inte på mitt intresse som gamer utan mer att jag ser att man kan förändra något och det skulle vara ett bra sätt att visa upp damfotbollen på.

Du vet att EA Sports har flera olika sportspel och NHL är en av dem. De har inte damligan men har gett möjligheten att skapa kvinnliga spelare. Tror du det vore ett bra första steg för FIFA-serien?

Förutom i ishockey, så vet jag att i tennis och golf så kan man också göra det. Men möjligheten att få göra det i FIFA-serien vore fantastiskt. Att åtminstone få möjligheten att göra det för när föräldrarna spelar tillsammans med barnen, så kan pojken välja sin favoritspelare. Men flickan kan inte göra det och att åtminstone få spela som kvinna överhuvudtaget vore fantastiskt ifall möjligheten gavs.

Vad tycker du om det faktumet att NHL-serien, vars sport inte är så stor som fotbollen är betydligt mer jämställd än FIFA? I NHL går det att skapa kvinnliga spelare medan världens största sport inte erbjuder den möjligheten.

Jag tycker det där är väldigt intressant och tror det beror på att fotbollen må vara världens största sport, men det har alltid setts ur ett manligt perspektiv. Det där med att det ses ur ett manligt perspektiv missgynnar oss. I Spanien till exempel så har vi världens bästa liga, fast det handlar om herrarnas. All uppmärksamhet, all massmedia ägnar tid åt den spanska herrligan medan damfotbollen får betydligt mindre utrymme eftersom det är så lite kvar att fylla. Ishockeyn är kanske inte lika stor som fotbollen, men det gör att det fördelas på ett mer rättvist sätt och jag tror också att det handlar om rättigheter. Inom fotbollen så är det nog mer komplicerat eller så är det så att de som gillar fotbollen, eftersom de har de största herrligorna så har de mer intresse för Ronaldinho, Casillas och Ronaldo (än damfotbollen).

Men kollar man på FIFA så har de många ligor licensierade. Men en schweizare lär inte intressera sig för den norska ligan. Då tänker rent spontant man om de ligorna finns varför inte damligorna?

Jag tror det handlar om mentaliteten som finns runtom världen, vi är trötta på att höra om jämställdhet. Men det handlar mer om teorin för i praktiken så fungerar det inte så som det bör göra. Så jag tror, även om det har gjorts framsteg så måste det till större saker för att påvisa en framgång.

Tror du att det hela påverkas av tv-spel som fortfarande ses som en hobby som pojkar eller män sysslar med i större grad än flickor?

Det handlar nog mer om att skapa kvinnliga förebilder på den sociala biten. Bilden vi har av att enbart män spelar fotboll måste ändras. Hur ska vi göra det? Jo, genom detta (namninsamlingen), att hitta kvinnliga förebilder och marknadsföra de, visa de vad fotbollen faktiskt består av vilket i sig vore fantastiskt.

Finns det någon sport du ser som jämställd när det gäller medias intresse till exempel?

När det gäller tennis, så har damtennisen alltid setts ur ett bra perspektiv. De fysiska skillnaderna finns där, jag menar en kvinnlig tennisspelare skulle inte ha en chans på herrarnas tour på grund av styrka & fysik. Men tennis har de stora stjärnorna, ett stort intresse och bra prispengar när vi pratar om ekonomi. Allt det där som tennisen har, varför kan inte de andra sporterna ha det? Jag menar om tennisen kan göra det, så kan de andra sporterna också uppnå det. Men tennisen har också varit en sport för den övre klassen, där det har funnits mer pengar inblandade bland annat. Men fotbollen, basket och handboll är sporter som alltid har haft mer utövare än tennis, så det förtjänar ett betydligt större erkännande än det de får idag.

nhl_12_kvinnlig-spelare-bild
I NHL 12 fick kvinnliga hockeyfans för första gången möjligheten att skapa sig själva i spelet

Stör det dig att man alltid jämför damfotbollen med herrfotbollen? Tycker du att sporterna borde separeras på något sätt?

För mig är båda samma sporter. Det är samma regler och därmed spelar vi samma sport. Men det finns skillnader när det gäller den fysiska delen till exempel, som gör skillnaderna stora. De som tittar på damfotbollen kan se att vi inte har samma styrka på sparkarna, inte samma snabbhet eller andra saker vi inte kan göra på grund av vår fysik. Så vi måste få vår sport att bli värderad för vad den är och inte hela tiden bli jämförd med andra. Man ska inte jämföra manliga och kvinnliga fotbollsspelare med varandra eftersom vi är helt olika spelartyper.

Ett av argumenten folk använde när de skrev angående din namninsamling, är att Pepe (tuff ytterback som ofta får gula eller röda kort) alltid skulle bli utvisad om han spelade mot Veronica.

Alltså ett rött kort är ett rött kort, oavsett ifall det handlar om en kille eller tjej som får den. Foulen som leder till röda kort är densamma i sporten oavsett utövare. Jag brukar få frågan ”i vilken division i herrfotbollen skulle du kunna spela”? Varpå jag svarar med ”i ingen!”. Jag kan konkurrera på den tekniska och taktiska biten, det kan vi kvinnor göra för det finns damspelare som har bättre teknik än en hel del herrar. Men när det gäller att konkurrera med varandra så går det inte. För fotbollen är en fysisk sport med mycket närkamper och med styrka, där det inte finns några alternativ för att undvika det. Men det finns flera olika sätt att hitta en lösning på det där (i FIFA-serien).

Varför tror du det finns killar som blir så arga över tanken på att ha kvinnliga spelare i FIFA-serien, när det handlar om ett spel som simulerar en sport i det här fallet fotboll?

Jag tror det är ännu ett exempel på den mentalitet som finns i samhället. Killarna, många killar är vana att ha tanke på att de är först, de står över kvinnorna och de har mer rättigheter, mer möjligheter med sporter som enbart är för dem. Därför tar tid för de att förstå att sport är sport, att det inte spelar någon roll vem som utövar den. Om jag som kvinna vill spela fotboll, så ska jag kunna göra det. Då ska å andra sidan kunna respektera mitt val, precis som jag respekterar ditt val att spela fotboll och sport är sport, så den där mentaliteten är mycket svår att bryta som vuxen. Det är därför man ska börja från de yngre och därifrån fortsätta med övriga. Många barn spelar ju FIFA, så därifrån kan de börja ändra sina tankar och det finns många föräldrar som spelar med sina barn. De kan börja förstå att det är möjligt (att män och kvinnor spelar fotboll), att barnen inom några år som blir vuxna kommer att ha levt med jämställdhet och om några år kommer den typen av kommentarer inte att finnas.

Angående din kampanj har du fått svar från EA:s chefer eller andra anställda med höga poster?

Jag vet att de har noterat kampanjen och jag har en kontakt hos EA Sports i Spanien som har berättar för mig att de håller på att diskutera frågan. Jag vet att det är svårt när det gäller rättigheter och andra saker, men de har blivit medvetna om det hela över faktumet att det finns ett intresse för damfotbollen. Det kanske inte blir möjligt att implementera det till årets version av FIFA, men det kanske sker i framtida versioner. Men det är glädjande att de har fått nys om namninsamlingen för då kan vi börja åstadkomma förändringarna jag är ute efter.

När jag pratade med en representant från EA Sports FIFA-studio så frågade jag angående kvinnliga spelare eftersom NHL redan hade inkluderat några. Svaret jag fick var att de ansåg att det inte fanns tillräckligt med intresse i den frågan. Vad tror du om det?

Jag tror att det som damfotbollen saknar är det faktumet att folk känner till oss. Det finns fortfarande många som inte kan något om vår sport, att det faktiskt finns professionella ligor och att vi faktiskt spelar fotboll. Folk måste bli mer medvetna om det. Men runtom världen måste medvetenheten öka och kampanjen, att få igång en global kampanj kan få många se att det faktiskt finns finns damfotbollsspelare. Att vi spelar världsmästerskap inför stora fullsatta arenor och det måste vi nå ut med. Via pressen där vi förvisso inte får så mycket utrymme eller via namninsamlingen som denna. Som får folk att tänka på att vi faktiskt spelar fotboll och det som de (EA Sports) i slutändan letar efter är affärer, att kunna tjäna pengar. Ifall det skulle finnas ett intresse för damfotbollen som de kan tjäna pengar på, så gör de det. För då har de ett ytterligare sätt att marknadsföra sitt spel genom att se efter dem som är intresserade av damfotbollen, vilket i sin tur får de att köpa spelet.

Du har pratat om det lilla utrymmet ni får i pressen. Vilket får mig att tänka att du tror att inkludera damligor eller damspelare i FIFA vore ett bättre sätt att marknadsföra sporten än via pressen.

Ja, för man når ut till så mycket mer människor via FIFA, som är världens populäraste fotbollsspel och det mest sålda med miljoner som spelar det. Kanske är det så att alla de människor som aldrig har läst om oss, eller som inte har ett oss spela en enda minut på tv, kommer att spela i flera timmar om och om igen. Dem kommer att se ditt namn och bli intresserade så jag tror det skulle hjälpa oss oerhört mycket. Via tv-spel skulle vi kunna få mer uppmärksamhet och pressen skulle uppmärksamma det också (tack vare FIFA).

Om FIFA 14 skulle inkludera damspelare, vilka tycker du bör vara med i spelet i så fall?

Det finns en hel del bra spelare på världsnivå som är stora namn och jag har turen att få spela med några av de (i Tyresö). Om jag skulle välja namn så skulle det vara Marta, Caroline Seger, Lisa Dahlqvist, Alice Morgan, Abby Wambach. De stora spelarna från de stora landslagen borde finnas där och man borde också kunna skapa landslagen så att de också kan vara där. För om fler spelare inkluderas, så inkluderas det så småningom fler lag och fler landslag något som skulle höja statusen för vår sport. Vilket i sig skulle innebära fler möjligheter för kommande generationer.

NHL-serien började som bekant med att man kunde skapa en kvinnlig spelare för senare inkludera legender. Ungefär som att Marta skulle spela ihop med Pelé till exempel. Men från din sida, känner du att det vore en seger ifall man i FIFA-serien åtminstone fick chansen att skapa en damspelare som kan spela för Real Madrid eller Arsenal?

Bara saken att ha en kvinna i spelet vore en seger. Det finns såklart flera mål att uppnå innan vi är där vi önskar att vara. Men små delmål är också segrar i kampanjen.

Tanken att alla profesionella damligor ska finnas med i FIFA-serien är uteslutet påpekar Veronica Boquete under vår pratstund. Intresse för damfotbollen och erkännandet är fortfarande så pass låg att kampanjen med att få med kvinnliga fotbollsspelare i FIFA-serien, måste börja med mindre delmål som ska uppnås. Hon nämner möjligheten att skapa en egen spelare eller att de mest kända spelarna finns med där målet är att kunna köpa spelare mellan klubbarna som ett slags slutmål.

Det vill säga att i FIFA finns möjligheten att i ett karriärsläge spela som hennes klubb Tyresö FF och värva de bästa spelarna inom damfotbollen. För er som inte har spelat NHL, så började EA Sports med möjligheten att skapa en kvinnlig ishockeyspelare i NHL 12. Året därefter inkluderade de två legender från damhockeyn; Hayley Wickenheiser och Angela Ruggiero. Anledningen berodde enligt utvecklarna av NHL-serien på att damhockeyn som är stor i Kanada, också har sina fans som skrev brev till utvecklarna om varför de inte kunde skapa sig själva i NHL-spelen.

Med tanke på hur stor fotboll är och hur stort damfotbollen har blivit stretar FIFA-utvecklarna trots önskan från allt fler om att inkludera damspelare eller åtminstone möjligheten att skapa en. Medan damfotbollen i Sverige är relativt stort med matcher som sänds i tv, är det annorlunda i Spanien. Veronica berättar om hur hemlandet med sin machoattityd försvårar det mesta. Förbundet gör lite för att höja intresset och klubbarna tycks vara lika oengagerade för damfotbollen trots det faktumet att Spanien kommer att spela under sommarens EM-slutspel som avgörs i Sverige. Spanien kommer att få möta Ryssland, England och Frankrike medan Sverige tar sig an Italien, Finland samt Danmark.

FIFA13_Milan_freekick__WM

De svenska herrklubbar skriker efter en miljonär eller miljardär som ska satsa på en enskild klubb, är det i princip verklighet i Damallsvenskan. Men som Veronica Boquete påpekar, även om Tyresö FF tack vare sin satsning har några av världens bästa fotbollsspelare på damsidan så finns det en stor skillnad med herrfotbollen. Det krävs inte lika mycket resurser vilket gör en sådan satsning möjlig inom damfotbollen men inte herrfotbollen här i Sverige.

Någon gamer var inte Veronica Boquete men hon erkände att möjligheten att människor skulle kunna spela som henne en dag, bara tanken i sig var kittlande för henne. Men hon säger också diplomatiskt att ifall andra spelare, bland de hennes lagkamrater skulle hamna i FIFA före henne så vore hon glad trots allt. För även om EA Sports ”bara” skulle inkludera två kända damspelare i spelet vore det sig en delseger och det kan kvinnliga ishockeyfans vittna om efter att ha sett hur studion som utvecklarna spelet fortsatt att feminisera sin hockeyserie.

För er som vill läsa mer om namninsamlingen och skriva på ifall ni stöttar Veronica Boquetes kampanj så är det bara att följa länken. Dam-EM för övrigt avgörs mellan den 10-28:e juli och vi passar på att önska Veronica Boquete all lycka med Damallsvenskan under tiden.

Skriv en kommentar

Glömt ditt lösenord