EA Hockey

Om EA Sports idag är en jätte var studion kanske inte lika stora i början av 1990-talet när de bestämde sig för att släppa NHL Hockey 1991. Spelet blev en succé och beslut togs om att släppa en europeisk version med landslag istället för NHL-lag.

De som hade förmånen att spela den nordamerikanska versionen kunde i den europeiska versionen omedelbart se NHL-lagen där Sveriges tröjor var Buffalo Sabres. Trots att länderna bakom järnridån Sovjetunionen och Tjeckoslovakien var stormakter inom ishockey var EA Sports marknad för EA Hockey begränsat till väst, eller rättare sagt till Sverige och Finland. Eventuellt till Tyskland och Norge i början av 1990-talet då sporten hade sina etablerade landslag där det tog tid innan andra landslag eventuellt kunde bryta dominans till en viss genom att skrälla under vissa VM-turneringar.

Någon licens för landslagen fanns inte och i Sverige fick gamers identifiera Börje Salming via spelarnumrena till exempel. Fast många landslag som fanns tillgängliga var inte direkt några man förknippade med ishockeynationer: Jugoslavien, Belgien, Holland, Luxemburg, Spanien och Portugal var några av de som fanns tillgängliga. Än idag framstår EA Sports val att ha med Luxemburg eller Spanien som ett mysterium även om de etablerade länderna USA, Kanada, Finland, Tjeckoslovakien, Sovjetunionen och Sverige var med vilket räddade hela spelet nästan.

Medan Super Nintendo hade bättre ljudchip och grafik, hade Segas konsol Mega Drive en stor fördel vilket sportspelen kunde dra nytta av. Den var något snabbare än SNES vilket gjorde att sportspelen var roligare att spela på Mega Drive och speciellt EA Hockey hade ett tempo värdig sporten, något som resulterade i oerhört roliga och spännande matcher mot kompisarna. Trots ”bara” tre knappar var det långtifrån enkelt i början mot skickliga datormotståndare som Sovjetunionen till exempel. Jämfört med de till NES kunde spelarna på ett helt annat sätt passa, skjuta och tacklas samt åka fort utan pucken vilket bäddade för otroligt roliga matcher där hockeyspelen till SNES inte kunde matcha samma tempo.

Medan fighting har varit ett givet inslag i Nordamerika har den aldrig slagit igenom stort i Europa. Trots det trodde nog EA Sports att de kunde exportera det till kontinenten och beroende på hur mycket man tacklades med spelarna kunde fighter bryta ut med utvisningar som resultat, där spelaren som ansågs starta det kunde få en lagkamrat utvisad. Trots en vunnen fight kunde ett lag ha en spelare mindre som ett resultat av att någon från ens lag startade fighten. Förutom höga och låga slag kunde spelarna hålla i varandras tröjor men det var annars underhållande att se sovjetiska spelare slåss mot amerikanska eller kanadensiska. Kalla Kriget kunde avgöras på ishockeyplanen och det våldsamt med hockeymått ifall man tänkte efter.

Succén med NHL Hockey och här i Europa med EA Hockey innebar startskottet för EA Sports dominans inom hockeyspelen medan det tog ett tag innan FIFA blev en storsäljare och det givna valet bland fotbollsfansen. I år firade NHL-serien sitt tioårsjubileum och de som har möjlighet bör testa EA Hockey ifall ni råkar ha en Mega Drive hemma hos er som samlar damm. Trots att målvakterna inte tillhör de bästa är det fortfarande ett underhållande ishockeyspel från 16-bitarseran.

Skriv en kommentar

Glömt ditt lösenord