E3 2014: Microsoft

Microsoft var först på tur att presentera vad de har arbetat med och vad vi ska se fram emot. Kommer det handla om Kinect ännu en gång precis som var fallet under den senaste E3-mässan eller kommer vi få se nytt material som kan konkurrera med Sony som i nuläget, i somliga aspekter, ligger före Microsoft?. Den stora och slutgiltiga frågan lyder – kommer Microsoft att presentera exklusiva titlar som gör Xbox One oemotståndlig?

Call of Duty: Advance Warfare – Release: 2014-11-04
Phil Spencer inledde Microsofts presskonferens med att presentera Call of Duty: Advance Warefare, där Mitchell – en US Marine presenteras. Det nya Call of Duty avslöjar genom sitt gameplay att spelet utspelar sig i en framtid då robotteknik omger spelarens miljö. Nyheterna med Call of Duty: Advance Warfare var inte övertydliga, men vana Call of Duty-spelare kan urskilja nya vapen och förmågor. Det som var det märkbart nya i den kommande titeln var att soldaterna inklusive Mitchell bär en slags rustning som gör att man kan hoppa högre eller greppa saker hårdare, lite som en light power armor. Man fick även se att spelaren kommer kunna använda laser samt nya granater som är målsökande. Alla Add-ons till Call of Duty: Advance Warfare kommer kunna spelas först av Xbox-ägare innan de släpps till övriga plattformar.
Jag kunde inte undgå att tänka på Halo när jag såg gameplay från den kommande Call of Duty-titeln, då siktet på vapnet man bär är skrämmande likt Master Chiefs ikoniska Assault Rifle. Likaså påminner de nya rustningarna mycket om Halos jetpack som man introducerades till i Halo Reach. Phil Spencer presenterade det nya Call of Duty som ett spel som öppnar en ny era av Call of Duty-franchisen och jag kan inte undgå att undra om den populära shootern nu kommer inrikta sig mer åt science-fiction.

advanced_warfare1

Forza Horizon 2 – Release: 2014-09-30
Ralph Fulton- Creative Director på Play Ground Games – presenterade Forza Horizon 2. I det kommande racer-spelet kommer 200 av de bästa bilarna finnas tillgängligt att spela med samt Premier Lamborghini Huracan. Forza Horizon 2 är bygg på Xbox Ones Forza Motorsport 5 spelmotor med nya uppdateringar. Spelet kommer innehålla vad man kallar dramatiskt väder och valmöjligheter att spela i open-world, samt kommer multiplayern inte kräva en spellobby, utan spelaren kan logga in och spela live utan att vänta. Forza Horizon 2 kommer ge spelarna valmöjligheten att skapa en klubb som kan rymma upp till 1000 spelare, detta kan bidra till att spelarna själva skapar en spel-community i Forza Horizon 2. Den kommande titeln kommer vara i 1080p och är exklusivt till Xbox.

Dan Greenwalt – Creative Director på Turn 10 Games gjorde en instickare under Forzas presentation genom att presentera en ny bana, Nürburgring. Banan kommer vara identisk med den klassiska verkliga racebanan  och kommer finnas tillgänglig idag gratis på Xbox Live.

Evolve
2K och Turtle Rock Studios visade upp ett smakprov på deras kommande titel som ej har ett officiellt release-datum ännu. Evolve presenterades som ett multiplayer-spel där man kan välja bland fyra olika klasser; Assault, Trapper, Medic eller Support – dock kan spelaren även välja att spela som fienden istället för en utav dessa fyra klasser. Evolve är en Xbox-exklusiv titel som man kommer kunna få smygstarta på redan i höst då betaperioden drar igång.

Den första känslan jag fick av Evolve var Borderlands i Gears of War-stuk – valmöjligheten bland fyra olika klasser som inte är helt olik Borderlands klasser i en miljö som skulle kunna vara taget ur ett Gears of War-uppdrag.

Assassins Creed: Unity – Release: 2014-10-20
Vincent Pontbriand- Senior Producer för Ubisoft gav oss ett smakprov på nästa del i äventyret om en lönnmördare vid namn Victor Dorian. Assassins Creed: Unity kommer utspela sig på 1800-talet i ett Paris belägrat av den franska revolutionen. Den stora nyheten med denna nya installation är att man som spelare nu kan spela kampanjen i multiplayer. Under konferensen visades inga valmöjligheter på Split-screen utan multiplayern kommer antagligen vara Live-baserad. Man kommer kunna spela kampanjen med fyra spelare som spelar olika lönnmördare på samma uppdrag.

AC_unity_1

Den franska revolutionen känns som en klockren scensättning för en Assassins Creed-titel och det ska bli intressant och se hur det funkar med fyra olika individer i ett och samma gameplay på ett och samma uppdrag.

Sunset Overdrive – Release: 2014-10-28
Ted Price – Grundare och CEO på Insomniac presenterade ett helt nytt spel under årets E3 vid namn Sunset Overdrive. Spelaren kommer få skapa en egen hjälte då uppdraget i grund och botten är att rädda Sunset City från mutanter som har blivit förgiftade av energidryck. Spelet kommer utspela sig i en Open World där spelarens hjälte kommer kunna gå berserk med innovativa vapen och olika valmöjligheter att ta sig fram. Gameplayet som presenterades under konferensen var snabb och humoristisk – spelet påminner otroligt mycket om en färgglad serietidning. Hjälten spelaren skapar kommer kunna ha olika färdigheter och valmöjligheten att spela med andra spelare i Chaos Squad som är spelets multiplayer. Sunset Overdrive är en Xbox-exklusiv titel som kommer i slutet av oktober i år.

Sunset Overdrive påminner om Gotham City Impostors och Lollipop Chainsaw, det är fartfylld, färgglatt, humoristisk – man får även poäng för killstreaks och skada man gör. Samt de innovativa vapnen som Gotham City Impostors även bjuder på.

Super Ultra Dead Rising 3 Arcade Remix Hyper Edition Ex Plus Alpha
Ja, så lång är titeln på Dead Rising DLC:n som finns tillgänglig idag på Xbox Live. Varför spela Dead Rising 3 när man kan spela Dead Rising 3 med olika Capcom-karaktärer samt utföra karaktärernas olika förmågor? Om du har tröttnat på att spela Nick Ramos, spela som Chun Li istället!

Dance Central Spotlight – Release: 2014-10-21
Alex Rigopulos – Cheif Creative Officer på Harmonix visade oss det kommande Dance Central som kommer i två paket. Det första Dance Central är Disney Fantasia Music Evolved, där spelaren intar rollen som en trollkarlslärling där spelaren kan remixa sina egna låtar och utforska musik och magi – allt i ett. Det andra Dance Central är Spotlight som är en Xbox One exklusiv titel, Spotlight ger spelaren möjlighet att dansa till top-hits låtar. Varje vecka kommer Spotlight uppdateras så att nya hitlåtar kommer finnas tillgänglig att dansa till. Dance Central: Spotlight kommer finnas tillgängligt att ladda ner på Xbox Live i slutet av september i år.

Fable: Legends
Denna gång var det inte Peter Molyneux som presenterade Fable, utan David Eckelberry – Game Director på Lionhead Studios.  Fable: Legends utspelar sig som vanlig i Albion, där kommer man stöta på olika hjältar som kommer följa med spelaren i äventyret om att bekämpa ondskan. Istället för att den ensamma hjälten bär olika färdigheter så har spelet olika karaktärer som symboliserar de olika färdigheterna, så som Winter – hjälte av vilja, Rook- hjälte av färdighet och Inga – hjälte av styrka. I de tidigare Fable-spelen bär hjälten alla dessa förmågor själv men i Fable: Legends så kommer spelaren vara beroende av datorn eller andra spelare, då spelet uppmanar till co-op. Dock ger spelet valmöjligheten att spela som boven i dramat, spelaren kan alltså välja den onda sidan och bekämpa de olika hjältarna genom att strategiskt placera ut trupper och fällor som attackerar hjältarna. Fable: Legends har inget officiellt release datum än men det kommer en beta som blir tillgänglig i höst.

Halo – Release: 2014-11-11
Halo hade en stor presentation av kommande material då Halo: Master Cheif Collection presenterades. Halo-samlingen kommer innehålla: Halo: Combat Evolved Anniversary, Halo 2 Anniversary, Halo 3 och Halo 4. Alla dessa spel kommer på en skiva där alla uppdrag redan är upplåsta och där spelaren kan välja en spellista bland alla olika uppdrag i de fyra spelen i vilken ordning spelaren själv vill. Det tar dock inte slut där. Eftersom det är tioårs jubileum för Halo 2 kommer Halo 2 versionen komma både i original och i en re-mastrad version samt kommer multiplayern från Halo 2 finnas tillgänglig att spela. Det kommer finnas över 100 stycken multiplayer kartor som är på dedikerade servar, spelet kommer vara i 1080p samt 60 fps. Om man köper Halo: Master Cheif Collection kommer man även få med Halo: Nightfall som är en digital serie och tillgång till betan till Halo 5: Guardians.Halo: Master Cheif Collection har sin release 11 november och kommer ge spelarna chans till att samla upp till 4000 gamerscore.

Halo5_1

Halo 5: Guardians visades även under presentationen då det kommande spelet kommer vara en Xbox One exklusiv titel. Halo 5 kommer handla om Master Cheifs personliga resa, hur han försöker finna sig själv samt att en ny karaktär också försöker finna Master Cheif. Bonnie Ross – Studio Head på 343 Industries presenterade Halo 5: Guardians, Bonnie berättade även att det kommer finnas nya färdigheter till Spartans i multiplayer och att Halo 5: Guardians betan kommer dra igång i december i år. Halo 5: Guardians har ännu inget officiellt release datum.

ID@XBOX är ett verktyg som Microsoft även pratade om under dagens E3. Tanken med ID@Xbox är att Indie-utvecklare ska kunna använda programmet för att skapa Indie-spel och kanske till och med hamna på Xbox Live. Några titlar som presenterades under ID@Xbox presentation var: Aztez, Knight Squad, Plaugue Inc, White Night, Earthlock, Cuphead, Hyper Light, Lifeless Planet, Slash Dash, Fru, Lovers In A Dangerous Spacetime, Mighty N09, Grave, Threes, Fenix Rage, Woolfe, #IDARB, Hellraid och Below.
Andra spel som visades under Microsofts presskonferens var bland annat: Ori And The Blind Forest – utvecklat av Moon Studios, ett plattformsspel som utspelar sig i skogen då spelaren intar rollen som en sagolik skogskatt. Ori And The Blind Forest kommer släppas nu till hösten. Rise Of The Tomb Raider utannonserades till hösten 2015. Vi fick se Crackdown, exklusiv Xbox-titel med ny multiplayer, dedikerade servrar, open world och co-op. Scalebound är en Xbox exklusiv-titel som ej har fått releasedatum ännu, likaså Phatom Dust. Inside byggs av skaparna bakom Limbo, Play Dead Studios, ger oss ett nytt plattforms-äventyr i en svart vit värld som kommer tidigt 2015 och först till Xbox. Spark är namnet på enPc- och Xbox-exklusiv titel som låter spelaren bygga sina egna banor och spela andra spelares banor, spelet innehåller både multiplayer, co-op kampanj och mini games. Spark finns tillgängligt att ladda ner idag.

Microsofts presentation var balanserad och bra, dock så var det inga direkta huvudtitlar som jag kände mig dunder-imponerad av. Call of Duty: Advance Warfare känns inte lockande för mig då de verkar inrikta sig på att göra ett science fiction-spel, och visst älskar jag science fiction, men jag skulle hellre vilja se Call of Duty gå tillbaka till sina rötter än att ta denna nya inriktning. De spel som fångade mitt intresse var istället de spelen som inte var Microsofts huvudnummer, så som Ori and the Blind Forest, Inside och ID@Xbox med alla dessa indie spel och jag känner att det skulle vara ett smart drag av Microsoft att investera i indie spel till konsol till Xbox Live  som Steam har gjort. Intresset för indie verkar bara växa och har en mycket trogen publik. Halos massiva presentation var ingen överraskning dock blev jag positivt inställd på att de gav spelarna så mycket material i en collection, jag ser fram emot att spela den äldre multiplayern för enligt mig var Halos multiplayer bäst i Halo 2 och Halo 3. Det som gjorde mig mest imponerad av Microsofts presentation var att de inte pratade något om Kinect utan fokuserade sig på spelen till konsolen – Phil Spencer visar sig vara rätt man på rätt plats.

Skriv en kommentar

Glömt ditt lösenord