Canon SX 30 IS

Som säkert de flesta av de på PowerGamer vet, som läser hårdvarusidorna här så har vi testat några olika kameror från Canon den senaste månaden. Den första kameran vi testade var Canon IXUS 1000 HS, som var en överraskande positiv upplevelse. Den andra kameran, som vi inte riktigt hann få lika mycket tid med var Canon SX 30 IS, som vi uttryckligt skulle vilja beskriva som en systemhybridkamera.

Eftersom vi inte hade så gott om tid att testa de här kamerorna från Canon, så blir det här mer av en allmänn test och inget betygsgrundande test. Canons nya SX 30 IS är vid en första anblick en mycket spännande kamera, som vi skulle vilja påstå är en systemhybridkamera. Dock har SX 30 IS något som ingen annan kamera har och det är den grymmaste zoomen vi någonsin sett på en kamera i den här prisklassen. Med en zoom på hela 35x så finns det inte mycket annat som klår Canon SX 30 IS på den biten. Vidare har den optiskt förstoring och 14.1-megapixlar. Så även fast tiden jobbade emot oss, så var det fortfarande mycket spännande funktioner som tilltalade oss att ta en testrunda med den här kameran.

På toppen av kameran hittar du en rund kontrollknapp där du snabbt och smidigt väljer mellan färdiga fotoinställningar. Vidare på baksidan hittar du en lucka som när öppnas döljer en stor och klar LCD-skärm och även fast menyerna är skapligt enkla och lättförståliga så kräver ändå Canon SX 30 IS något mer pill för att kunna ställa in de mest avancerade funktionerna, mot vad t.ex. IXUS 1000 HS krävde. Men det är inget utöver det vanliga på en sådan här avancerad kamera och efter ett par dagar med kameran så är det egentligen inget problem alls. Eftersom Canon SX 30 IS är utrustad med en sådan extrem zoom så har den också en inbyggd optisk bildstabilisator som presterar helt godkännt även vid full in-zoomning, något som andra kameror kan ha problem med. Oftast när det kommer till extrema in-zoomningar så brukar faktiskt de flesta kameror få lite problem med att leverera en stabil bild i alla lägen, med det var alltså inga problem med SX 30 IS. Kameran levereras också med ett stort Lithium ION-batteri som ger tillräckligt med fototid, för de allra flestas behov.

Även fast det finns andra kameror i samma prisklas som erbjuder liknande eller till och med fler funktioner, så har SX 30 IS allt det man behöver för att kunna ta lite mer avancerade fotografier. Något som faktiskt förvånade oss var hur enkelt det var, att direkt ur lådan ta riktigt bra foton. Oftast när det kommer till sådana här, lite mer avancerade kameror så brukar det i de flesta fall krävas lite mer pillande med inställningar innan man får exemplariskt bra foton. Canon SX 30 IS påminner i många avseenden mer om en vanlig kompaktkamera i hanteringen än andra som vad vi kallar systemhybridkameror. Fotografierna som kameran tar är mycket klara och rena med rikligt med ljus, fast vi är något tveksamma till om den t.ex. skulle fungera i en fotostudio då korten blir något tveksamma om det är lite mer ljummet ljus i rummet. Det blir absolut inga dåliga kort i sådana situationer, men vid sämre ljus så verkar det som om kameran har mer problem att plocka upp vissa detaljer. Utöver det så har kameran en extremt bra bildsensor som spöar det mesta på marknaden i den här prisklassen.

När det kommer till kritan och eftersom vi inte fick så jättemycket tid tillsammans med Canon SX 30 IS, så kan vi säga att den mest imponerande egenskapen i vår erfarenhet utan tvekan är zoomen, som är bland det värsta vi sett på digitalkameramarknaden. Eftersom den är utrustad med en såpass stor LCD-skärm som erbjuder riktigt smidig navigering så behöver du heller inte vara något proffs för att kunna ställa in de lite mer avancerade funktionerna, det kräver bara att du bekantar dig med kameran under några dagar. Men som vi nämnt i tidigare tester här på PowerGamer och framförallt när det kommer till kameror, så är även denna en kamera du själv bör testa innan du bestämmer dig för ett köp. Men är du ute efter en värstingkamera med den bästa zoomen på marknaden så är det egentligen inget snack om saken.

Bra
+ Den bästa zoomen vi sett
+ Stor och klar LCD-skärm
+ Ett stort Lithium ION-batteri
+ Smidig navigering
+ Bra optiskt bildstabilisator

Dåligt
– Något osäker funktion vid lågljussituationer

Skriv en kommentar

Glömt ditt lösenord