Canon IXUS 1000 HS

Som de flesta vet vid det här laget så gillar både vi bakom PowerGamer och våra kära läsare tekniska prylar av alla dess slag och för några veckor sedan damp det ner ett paket från Canon i vår brevlåda. I paketet hittade vi bland annat en Canon IXUS 1000 HS som vi klämt och känt på de senaste veckorna. IXUS 1000 HS är en skapligt kompakt men ändå extremt kraftfull liten kamera som dessutom tar bilder i upp till 10 megapixlar och har möjlighet att spela in video i Full-HD med äkta stereoljud.

När man packar upp lådan och först lägger händerna på kameran märker man att den har en ganska kantig design med en helt flat baksida, där man även hittar en riktigt stor LCD-skärm. Menyerna på skärmen manuvrerar du via ett kontrollhjul på högersidan, som sitter såpass bra till att du lätt och smidigt kan sköta alla inställningar med tummen, utan att byta grepp om kameran. Annars är det inte mycket rent utseendemässigt som skiljer sig från andra kompaktkameror. Men det som tilltalar extra mycket med just Canon IXUS 1000 HS är dess prestanda, även fast den inte är större än en ”vanlig” kompaktkamera, så erbjuder den imponerande prestanda som man oftast inte ser på kameror i den här prisklassen. Efter endast några minuter med kameran känner man också av att det är ordentlig byggkvalitet, med ett kamerahus av metall som dessutom ser riktigt stilrent ut.

Vi fick under testperioden även chansen att känna lite på en Canon SX 30 IS, som är fullproppad med funktioner fast är då klart i en helt annan prisklass. Men Canon IXUS 1000 HS var helt klart vår favorit av dessa två kameror även fast Canon SX 30 IS utan tvekan var den bättre kameran rent tekniskt. Det medföljande batteriet till IXUS 1000 HS är en uppladdningsbar historia som på pappret ska klara av runt 150 bilder innan det är dags att ladda det. Här gjorde vi inga jätteutförliga kapacitetstester då det inte fanns tid för det, men i vår uppskattning så räckte inte batteriet riktigt sålänge som det står på pappret. Så om man nu måste säga något negativt så är det väl om batteriet då. Eftersom kameran är så grym i övrigt och är perfekt att ha med på semestern, så vill man inte känna sig orolig över att batteriet ska ta slut. Här tycker vi att Canon kunde valt ett annat batteri med betydligt mer kapacitet.

Under tiden vi haft kameran här på PowerGamer så har vi försökt använda den som vilken konsument som helst i vardagligt bruk och första intrycket är att det är en riktigt bra kamera som erbjuder allt det man kan förvänta sig av en kamera i den här prisklassen och lite till. Du behöver inte kunna ställa in massor av avancerade inställningar då de färdiga programmen i IXUS 1000 HS är såpass bra, så du får nästan alltid det resultat du förväntar dig. Det jag personligen blev förvånad över är hurpass bra korten blir när man bara riktar kameran och knäpper ett kort, svårt att se någon annan kamera i samma prisklass som erbjuder samma kvalitet på korten utan något som helst trixande i menyerna.

Men med IXUS 1000 HS har du inte bara möjlighet att ta riktigt bra kort snabb och smidigt, utöver fotofunktionerna kan du även spela in video i 1080p med äkta stereoljud. Dessutom hittar man funktioner som t.ex. slow-motionfilm och miniatyrläge. För att snabbt kunna föra över videos som du precis spelat in så är kameran utrustad med en USB-port, men om du hellre vill titta direkt i TV’n så hittar du även en mini-HDMI port, som bara blir allt vanligare på både videokameror och vanliga fotokameror. Ett mycket bra val av Canon tycker vi, då man inte ska behöva vara en teknikguru för att få över bilder och film. Som man nästan måste vara när man testar ”vissa” konkurrenter.

Vi skulle velat ha lite mer tid med båda kamerorna vi fick från Canon, både IXUS 1000 HS och SX 30 IS. Då det kunde gett en större uppfattning om hur kamerorna fungerar i olika situationer. Men på grund av flera olika faktorer så fick vi tyvärr allt för lite tid med båda dessa kameror. Men IXUS 1000 HS är den vi fick mest tid med, då den också var lättare att plocka med sig.

Så om du är ute efter en okomplicerad kamera med helt grym upplösning, bra zoom och som tar förvånadsvärt bra kort så bör du ta dig en närmre titt på Canon IXUS 1000 HS. Du hittar inte så jättemånga nyheter mot tidigare modeller och det är inget som är jätteinnovativt även fast vi blev grymt imponerade av videofuntionerna. Det enda som inte riktigt lever upp till förväntningarna är batteritiden, som på sådana här kameror ska kunna ta betydligt fler bilder. Men oavsett så är det en riktigt kompakt, stabil och riktigt välpresterande kamera som dessutom ligger riktigt bra pris. Vi anser att det inte finns någon annan kompaktkamera i den här prisklassen som ens kommer i närheten av IXUS 1000 HS i dagsläget.

Bra
+ Tar grymt bra bilder direkt ur lådan
+ Full-HD video 1080p
+ mini-HDMI
+ Bra zoom

Dåligt
– Även fast batteritiden inte är fullt ut dålig, så kunde den vart bättre

Skriv en kommentar

Glömt ditt lösenord