Begagnade spel – Good, bad or just pure ugly?

Det här med begagnade spel har varit en fråga som debatterats fram och tillbaka länge i spelvärlden och jag började fundera på det igen under en diskussion om en större spelkedjas eventuella konkurs. Spelkejdor köper ju som bekant in begagnade spel och säljer till ett bra mycket högre pris än de få slantarna du fick i inbyte. Harmlöst kanske många tänker. Man får lite cash för sina gamla spel som ligger och dammar plus att man har chans att köpa begagnade spel till lägre priser än nya. Och det är självklart bättre för miljön som är ett stort plus. Men vilka är det som är de egentliga vinnarna i den här commersen? Du må vara överlycklig över att ha hittat spelet du spanat på länge till vrakpris, och butiken som säljer det gör sig garanterat en hacka. Men spelutvecklarna då? Som skapat spelet? Vad får de ut av det här? För tekniskt sett kan ju spelkedjan sälja samma spel om och om igen och göra en ordentlig vinst på detta, utan att ge utvecklarna en bit av kakan – förutom för det där första nya spelet – och är det så himla schysst i slutändan?

Samtidigt kanske man får se det som en inkörsport till att hitta nya spelare. Man plockar upp ett begagnat, lite billigare spel och blir fast för serien som i sin tur leder till att man spenderar mer pengar på uppföljare och merchendise. Min Mass effect resa började så, med att jag fick köpa första spelet billigt av en kompis och nu sitter jag här med båda uppföljarna, alla dlc och två grafiska noveller som kostade betydligt mera än jag någonsin spenderat på en serietidning förut.

När jag samlat mina tankar har jag hittat tre olika sätt att sälja spel begagnat. Det första är i butik, det andra är mellan två privatpersoner ex över blocket eller till en kompis och det tredje är att sälja ett spelkonto typ World of warcraft eller Steam. Och av någon anledning så har jag lite olika syn på dessa tre sätt, trots att de i slutändan innebär samma sak – att utvecklarna går förlorar på det.

När försäljning och uppköpning av begagnade spel sker i en butik känns det inte okej för mig och jag kan inte låta bli att tänka på hur mycket pengarna utvecklarna går miste om medan spelbutikerna håvar in. Som jag nämnde tidigare finns det visserligen vissa fördelar, såsom billigare spel för konsumenten – vilket man i sig kanske kan avfärda med att om utvecklarna fått sålt lika många originalexemplar som begagnade hade kanske spelen varit billigare? – och miljöaspekten som faktiskt är en rakt igenom bra grej. Lägg därtill att man kan byta in lite gamla spel mot ett nytt när man har ont om cash (alla med dåligt med cash på releasedagen av ett efterlängtat spel är alltid lika tacksamma för denna möjlighet, skribenten likaså!). Att däremot sälja spel mellan kompisar och online känns helt okej och här oroar jag mig inte det minsta för utvecklarnas förlorade inkomst. Konstigt, för det är egentligen samma sak. Är det kanske så att det känns mera okej när en enskild liten gejmer säljer spel online får att kunna köpa nya eller sprida vidare sina rariteter när de spelats klart än när pengarna går rakt ner i fickan på en global organisation. Påverkan blir ju ändå densamma. För om vi skulle eliminera spelbutikers möjligheter att sälja begagnade spel skulle vi nog se en drastisk ökning av spelannonser på blocket och tradera. Men även där finns väl kanske en gräns i hur mycket spel man säljer? Om man säljer ett par stycken eller livnär sig på att kränga begagnade spel till vrakpriser och i princip sysslar med exakt samma sak och i samma volymer som spelbutikerna, blir det någon skillnad i den moraliska aspekten då?

Vi ser redan ett sätt att försöka reglera begagnadförsäljningen från spelföretagens sida. Dessa säljer allt fler spel med onlinepass – en engångskod som du måste ha för att kunna spela online, de tar betalt i prenumerationsstil för att kunna nyttja spelet online och de flesta spel går numera att köpa i enbart nedladdningsbartformat. Ett skickligt sätt att för spelföretagen att bryta sig loss från mellanhanden och tjäna mera pengar vilket förhoppningsvis leder till att vi som kunder kan köpa spel billigare.

Fast, med allt samlat på cyberrymden uppstår ett annat problem: folk som säljer spelkonton. Trots att många spelutvecklare förbjuder detta och hotar med avstängning från spelet sker det, och inte så sällan heller. En snabbsökning på blocket visar 45 annonser där folk säljer sina World of warcraft konton. Oavsett hur formatet ser ut verkar det finnas folk som vill köpa begagnade spel, och om det finns, finns det också folk som vill sälja dem.

Så jag frågar mig själv, är det bra, dåligt eller rent utav lite fult att sälja begagnade spel? Vad tycker ni?

Skriv en kommentar

Glömt ditt lösenord