Battlefield 4 – Demonstration av gameplay

Den 26:e mars bjöd EA in en hel del pressfolk däribland PowerGamer till ett event där vi fick se 17 minuters gameplay från Battlefield 4. Förutom att visa gameplay erbjöd visningen på en del spännande nyheter då det visar att Dice inte ligger på latsidan utan jobbar mycket med serien samt grafikmotorn Frostbite.

Exakt vad vi skulle se på detta event var osäkert men en sak stod klart: det var ett stort event. Parallellt i San Francisco skulle ett liknande evenemang hållas på andra sidan Atlanten. Så den europeiska spelpressen tillsammans med den svenska samlades i Stockholm för att bevittna Battlefield 4. Franska, tyska, engelska och såklart svenska hördes bland de inbjudna människorna med en hel del bekanta ansikten från svensk spelpress. Anledningen till en artikel inte kom upp samma dag var på grund av tidsembargot då det inte skulle vara rättvist att de i USA skulle vara efter den europeiska spelpressen enligt EA själva.Till tonerna av Bonnie Tylers klassiska hit ”Total Eclipse of the Heart”, en låt som våra föräldrar plus Daniel Green antagligen gillar fick vi se en kamp i en bil som hamnat i en sjö. Fyra elitsoldater tvingas ta beslut om vad de ska göra då en av de är svårt skadad och när det blir som mest spännande, förflyttas vi bakåt för att se hur det gick till. En allians mellan Kina och Ryssland håller på att förverkligas och USA skickar en grupp soldater för att hitta information om alliansen i Azerbajdzjans huvudstad Baku. Med titeln ”Fishing in Baku” får vi se vad som händer när gruppen slåss mot ryska soldater på azerisk mark i varierande miljöer.

Meningen var att vi skulle just få se de varierande miljörna och vad Frostbite 3 var kapabel till i biografen. Med en så stor duk kunde vi se en hel del detaljer och ljudanläggningen gav en annan möjlighet, nämligen att höra både musik samt ljud från vapen eller fordon till exempel. Uppdraget som numera bör finnas som en video, var över efter 17 minuter och efteråt var det folk från Dice som berättade om utvecklingen av Battlefield 4. Eller att Michael K. Williams som spelar Omar Little i The Wire har scannats in och lånar sin röst till spelet tillsammans med ett gäng skådespelare däribland vilket lät spännande. Nedan kan ni läsa åsikterna från PowerGamers utsända den kvällen:

Xavier Ladu – Har spelat Battlefield tidigare, men är inget stort fan av serien:

”Frostbite-motorn har utan tvekan imponerat tidigare och man häpnade över detaljerna i Battlefield 4. Vi fick se när Dice demonstrerade PC-versionen och det var oerhört snyggt. De som tyckte Frostbite 2 var snyggt kommer faktiskt att tappa hakan för detaljrikedomen var massivt i den fjärde delen av Battlefield. Det jag reagerade mest på var att man kunde se dammpartiklar på vissa byggnader och att soldaterna rörde sig så mjukt men samtidigt så smidigt, likt en Hollywood där skådespelare tränats i att röra sig som soldater. Ingen klumpiga rörelser och alltifrån flaggor till kläder rörde sig på ett sätt vi inte har sett något spel haft liknande fysikmotor tidigare.

Även om det går att argumentera mot att Battlefield 4 släpps alldeles för nära inpå Battlefield 3, så har Dice inte legat på latsidan utan faktiskt jobbat med sin grafikmotor Frostbite. Battlefield 3 använda sig av Frostbite 2 som var imponerande men den tredje upplagan av grafikmotorn imponerade väldigt mycket. Dice betonade att grafikmotorn var populär hos titlar som Need for Speed och Mass Effect, att variationen av titlar har gjort att folk har rekryterats från utvecklarna som jobbat med grafikmotorn. Även om de pratade om storyn så är det ingen tvekan tror jag, att de flesta gamers vid releasen kommer att testa multiplayern direkt. De vill se vad Frostbite 3 är kapabel till och jag förstår att vissa gör det för än så länge så är det ”ögongodis för oss som fick bevittna demonstrationen. 

Vi fick inte spela eller intervjua folk från Dice om spelet men det vi fick se av Battlefield 4 imponerar rent visuellt. Sen hur storyn blir i singleplayer och hur pass bra multiplayern blir återstår att se. Men med tanke på hur Battlefield 3 har tagits emot av både kritiker samt konsumenter, så är Dice utan tvekan en utvecklare i medvind och jag tror att gällande en release till konsolerna att det kommer att ske till nästa generation. För varken PlayStation 3 eller Xbox 360 är kapabla till att hantera Frostbite 3 enligt mitt tycke.”

 

Skriv en kommentar

Glömt ditt lösenord