Antec CP-1000

Antec är kända för produkter med hög byggkvalitet och prestanda, allra mest kända är de kanske för sina olika datorchassin men även deras nätdelar har fått bra mottagning på marknaden. Vi har fått äran att testa deras allra senaste nätdel i deras prestandaserie, CP-1000. För att ha något att testa denna i så var Antec också generösa att ge oss deras senaste prestandachassi ur Dark Fleet-serien, DF-85.

Om man vill läsa mer om Dark Fleet-serien och DF-85 så kan man läsa vår dedikerade hårdvarutest av chassit här. Nätdelen Antec CP-1000 är som sagt den senaste nätdelen i deras prestanda-lineup, men det har också en något annorlunda formfaktor än mot vad vi är vana vid. Istället för ATX-formfaktor så har nätdelen en formfaktor som kallas CPX och som också är exklusiv för Antec. Vid ett första ögonkast så märker man att nätdelen är betydligt större än mot vad man är van vid, det medför tyvärr också att den inte passar så bra i precis alla chassin, då de måste ha stöd för Antec’s exklusiva formfaktor CPX. Som t.ex. deras Dark Fleet-chassi DF-85 har. Så CP-1000 och DF-85 är en mycket bra kombination tillsammans.

Nätdelen levererar hela 1000watt, så man behöver inte vara orolig att strömmen tar slut om man t.ex. ska bygga en ny speldator med stora strömslukande grafikkort och många hårddiskar. Här behöver du inte längre tänka på begränsningen på samma sätt som med mellanklass nätdelarna. Det här medför ju också såklart en smärre ökning av priset, men om det är ett prestandamonster som ska byggas så är det ingen idé att hålla tillbaka pengarna. Bara det bästa är bäst, dessutom mår ju komponenterna i datorn allra bäst av att få jämn ström hela tiden oberoende av belastningen.

CP-1000 har ett chassi som är mer ihåligt än mot vad många andra nätdelar är på marknaden och tillsammans med en fläkt på 120mm så får nätdelen mycket bra luftgenomströmning och stoppar man in det i DF-85 så behöver man inte vara speciellt orolig för att nätdelen ska bli överhettad. CP-1000 är dessutom en modulär nätdel, eller semimodulärt kanske man ska säga. För t.ex. så sitter 12volts kabeln till moderkortet fast på sin plats och går inte att koppla ur, vilket är ganska logiskt då det är en av de kablarna man måste ha för att kunna sparka igång sitt system. Men resten av kablarna går alltså att plocka bort från nätdelen om man inte använder dem. Dock skulle jag personligen önskat att alla kablarna var löstagbara vid själva byggmomentet, det är inget problem i DF-85 chassit då det finns gott om utrymme att bygga där. Men jag misstänker att det finns något mindre CPX-chassin som inte har riktigt lika väl tilltaget utrymme vid själva byggmomentet.

Antec’s nätdel CP-1000 levereras välpacketerat i en kartong av glansigt hård material och i kartongen ligger nätdelen skyddad av två tjocka skumplastblock av modell hårdare. Redan vid uppackningen känner man av den höga byggkvaliten av produkten som Antec skickat oss. I kartongen hittar man även alla tillbehör man kan tänkas behöva, alla olika modulärkablar medföljer förstås tillsammans med nätkabeln och till och med fästskruv till chassit. Nätdelen är glansig men kladd och repfri, så man behöver inte oroa sig allt för mycket vid själva byggmomenten för att man ska repa det. Man märker faktiskt skillnad direkt ur lådan på en prestandamodell från Antec mot en annan lite mer medelklassmodell. Kort och gott känner man att man faktiskt får något för de extra pengarna man betalar och inte bara siffror på ett papper.

Antec CP-1000 är helt klar till för de som vill lägga lite extra pengar och få prestandadelar istället för något mediokert krafs. Nätdelen levererar konstant ström under belastning och på vår logg som vi körde under ett dygn såg vi inga dippar i strömmen. Så vill du ha ett välbyggt, tyst prestandamonster till nätdel, som du kan lita på klarar av att dels leverera den stöm din dator kräver och på så sätt också skydda dina komponenter. Då är Antec CP-1000 något för dig.

Bra
+ Modulärt
+ Riktigt bra kylning
+ Tyst
+ Går att montera både liggandes och ståendes

Dåligt
– Svårt att hitta något negativt på denna nätdel, förutom priset. Men man får ju som bekant det man betalar för.
– Formfaktorn kräver att du har ett passande högprestandachassi, så det är inget du stoppar in i vilket bygge som helst.

Specifikationer:
1,000W
Unik CPX formfaktor som är kompatible med ett flertal av Antecs senaste datorchassin
NVIDIA SLI-ready certified
80 Plus certified
ATX12V version 2.3 och EPS version 2.91
Dubbel PCB layout
Högkvalitativa komponenter
120mm kylfläkt som använder PWM
Universal AC Input med aktiv PFC
AQ5 – Antec Quality 5 års garanti


Vi kommer inom kort skriva mer om både Antec CP-1000 och Antec DF-85 tillsammans med andra datorkomponenter, som vi väntar på ska bli levererade. Utöver en artikel på ett PC-bygge vi har planerat, kommer vi även försöka få upp en videoserie under november där vi går igenom alla komponenter du behöver för att själv bygga en riktigt grym speldator.

Skriv en kommentar

Glömt ditt lösenord