Allt om Nintendo Switch

Nintendo har avslöjat all fakta om Nintendo Switch och vi har sammanställt allt från specifikationerna till releasedatumet.

Allt om Nintendo Switch

Nintendo har precis som utlovat haft sin presskonferens där de gick igenom Nintendo Switch lite mer i detalj och nu har vi äntligen fått ta del av både pris och releasedatum.

Nintendo Switch kommer att släppas den 3:e mars 2017 över hela världen och priset hamnade på $299 US dollar. I Sverige har vi dessvärre inte fått in någon officiell prisuppgift, men räkna med att konsolen hamnar på strax över 3000 kronor. Nintendo avslöjar också att konsolen inte kommer vara regionslåst, vilket förmodligen kan underlätta en hel del både för utvecklare och återförsäljare.

Nintendo Switch kommer säljas i två olika paket där det enda som skiljer sig är färgen på ”Joy-Con-kontrollerna”, som man antingen kan få i röd och blå färg eller i den sedan tidigare kända grå färgen.

Hårdvara

Hårdvaruspecifikationerna i Switch har varit något som många velat få bekräftat och om vi fått så mycket mer information sedan sist vet vi inte. Men skärmen är 6.2 tum stor och kommer ha en upplösning på 1280 x 720 pixlar, skärmen är en kapacitiv pekskärm med multi-touch.

Lagringen hos Switch är av någon konstig anledning fortfarande endast på 32 GB och då har Nintendo inte räknat med att man får 32 GB ledigt utrymme eftersom operativsystemet i konsolen säkert tar en hel del plats. Dock kan man expandera utrymmet med microSDXC-kort, om man känner för att köpa det. Eftersom konsolen har plats för ”kassetter” (GameCards) menar Nintendo att allt ska sparas på dessa och inte på själva konsolen, vilket ska göra att man inte behöver så mycket utrymme som hos andra konsoler.

nintendo-switch-package

Batteritiden kan variera en hel del och Nintendo själva säger att Switch kan hålla allt från 2.5 till 6-timmar, beroende på vilka spel du spelar och vad dessa har för krav på prestandan m.m. Men för att få ett bra exempel så ska man kunna spela The Legend of Zelda: Breath of the Wild i ungefär tre timmar innan man måste ladda sin konsol. Laddning görs via USB Type-C och ett fulladdat batteri kommer du få efter ungefär tre timmar.

Men Switch är inte bara en bärbar skärm utan kommer även med en dockningsstation, som i sin tur kopplas in i en TV via HDMI. När man väl använder sig av denna dockningsstation kommer grafiken att gå upp till 1080p istället för 720p. Dockningsstation har även två USB-portar men tyvärr ingen ethernet-port, utan detta kan ordnas via en extern adapter som man pluggar in i en av de lediga USB-portarna.

nintendo-switch-joycon-img02

Handkontroll

De två små handkontrollerna som sitter på sidan av skärmen heter Joy-Con och kan användas på flera olika sätt. Joy-Con kommer bland annat göra det möjligt att spela två stycken samtidigt i vissa spel, men även användas på liknande sätt som med Wii Remote med fokus på rörelser. Joy-Con kommer vara där Amiibos läses in så en NFC-läsare finns inbyggd, samt att det nu även finns en Capture-knapp som ska göra det lättare att ta screenshots och dela dessa, lite som Sonys Share-knapp på PS4. Joy-Con kommer även gå att köpa separat, höger och vänster för $50 US dollar/st eller båda för $80 US dollar.

Det kommer även släppas en Pro Controller som inte kommer kräva att man använder sig av Joy-Con, men det ser ut att bli en ganska dyr historia då man får hosta upp hela $70 US dollar för den handkontrollen.

nintendo-switch-joycon

Online

Att spela online är något som Nintendo kommer satsa på med Switch men det kommer inte bli gratis. Exakt vad det kommer att kosta har ännu inte avslöjats men för att kunna konkurrera med de andra konsolerna borde det rimligtvis hamna på ungefär samma pris, om inte till och med lite lägre. Onlinetjänsterna kommer bjuda på en del gratis spel varje månad, bland annat kommer NES- och SNES-spel att erbjudas. Dessa kommer dock endast kunna spelas under en månad gratis innan det är dags för nya spel, som det ser ut nu kommer vi alltså inte få behålla spelen vårt bibliotek.

nintendo-switch-online

Onlinetjänsterna kommer även erbjuda röstchatt, gruppchatt samt andra möjligheter till att kommunicera med spelare.

Vid lansering kommer Nintendo erbjuda alla dessa Onlinetjänster gratis, men kommer börja ta betalt under hösten och som det ser ut nu kommer dessa onlinetjänster endast finnas tillgängliga i USA, Kanada och Mexico vid lanseringen 3:e mars.

10 Kommentarer

 1. Profilbild på Stewie

  Hur tänker Nintendo att de ska kunna konkurrera med den prissättningen? Den är ju dyrare än både playstation 4 och xbox one och har betydligt sämre prestanda.

 2. Profilbild på UncleFester

  Ännu en gång ska Nintendo försöka suga ut oss genom att tvinga fram försäljning av tillbehör som gör konsolen användbar. Och @Stewie, jag håller med dig. Varför ska du betala mer för något som är sämre? 🙁

 3. Profilbild på Imazombie

  Jag känner egentligen varken bu eller bä för den här konsolen. Nintendo förlorade mitt intresse helt totalt efter Wii.

  • Profilbild på Anders Sandberg

   @imazombie efter Wii U menar u väl, eller antog jag fel? :O
   Wii blev ju ändå en ganska stor succé om vi jämför de två konsolerna 😛

   • Profilbild på Imazombie

    Jag menar efter Nintendo Wii. Den konsolen ägde jag själv och har många spel till. Wii U vann aldrig riktigt mitt hjärta tyvärr, alldeles för glest mellan spelsläppen.

 4. Profilbild på IvanSpoljaric

  Det känns som att Nintendo kör sitt egna race och inte alls konkurrerar med Sony och Microsoft, eller?

 5. Profilbild på MrAndersson

  Jag tycker den verkar ganska najs ändå. Jag tror man får se den mer som en ny ”bärbar”-konsol, än en direkt konkurrent till Playstation eller Xbox.

 6. Profilbild på Tompa

  Jag är väldigt nyfiken på vad den här kommer kosta i Sverige. Men de måste ju korrigera priset lite för att kompensera alla skatter osv.

 7. Profilbild på Bazooka

  Det känns som det är väldigt många fel beslut tagna där borta hos Nintendo inför den här nya konsolen. Men jag tror inte det spelar någon roll, jag känner ändå att jag vill lägga mina svettiga gamingvantar på den här när den släpps. För Hey, det är ju trots allt ändå Nintendo. 🙂

 8. Profilbild på ArtooDetoo

  Kan man göra något med själva skärmen i sig, utan att använda kontrollerna?

Skriv en kommentar

Glömt ditt lösenord