Dragon Age: Inquisition

Plattform: PlayStation 4, PlayStation 3, Xbox 360, Xbox One, PC
Releasedatum: 2014-11-20
Genre: RPG
Utgivare: Electronic Arts
Utvecklare: BioWare
PEGI: PG-18
Bra:
• Enorma omgivningar • Drösvis av saker att göra • Storyn flyter in bra i serien • Multiplayer
Dåligt:
• Menyerna • Låg framerate vid vissa scener • Texturer som laddas långsamt

Betyg

4.5
VN:F [1.9.22_1171]
Användarbetyg: 3.9
15
kommentarer
Dragon Age: Inquisition
Av: Andreas Rikk, den: 17 november, 2014 kl kl. 17:46

Förra konsolgenerationen skapade BioWare enligt mig den bästa spelserien för sin tid, Mass Effect. Studion levererade också det fantastiska Dragon Age: Origins som fängslade spelare världen över. När uppföljaren skulle släppas var givetvis förväntningarna skyhöga men tyvärr levererade inte tvåan samma kvalité som föregångaren. Inför årets storsatsning behövde utvecklarna gå tillbaka till ritbordet och se över sina val för att inte göra om samma misstag. Är Dragon Age: Inquisition den sanna uppföljaren som vi längtat efter och är det framtiden för rollspel?

DAI-Dragon

Thedas är i stor fara på grund av revor som släpper genom demoner och onda väsen från andevärlden. Du är den enda överlevande kvar av vad som sägs vara orsaken till denna katastrof. På din hand finns ett mystiskt ärr som ger dig makten att stänga dessa revor och tillsammans med The Inquisition är det upp till dig att återställa balansen och skapa fred i riket. Den faktiska historien kastar oss in i en berättelse utan direkta anknytningar till varken Grey Wardens, the Chantry eller Darkspawn som vi är vana vid. Det som istället utspelar sig är ett nytt äventyr i samma universum. Det visar sig dock vara naivt att tro att det inte bygger på de äldre spelen och trots tidiga misstankar kan jag gladeligen berätta att DAI lyckas skapa en resa som kopplar in de två tidigare äventyren. Det lyckas till och med att förbättra våra tankar om Dragon Age 2 och det är en bedrift om något.

Världen i Dragon Age: Inquisition är verkligen enorm, första området är förvisso ett av de största men bara där spenderade jag 14 timmar med att utforska, göra sidouppdrag och hela tiden njöt jag av det vackra landskapet och utsikten. Det finns verkligen mängder av innehåll att upptäcka och om du är som mig själv och inte kan lämna något orört kommer detta spel utan tvekan ge dig 100 speltimmar utan problem. Det känns verkligen som att BioWare lyssnat på fansen om vad som gjorde Origins bättre än uppföljaren och alla frågor som ställts är nu besvarade tack vare Inquisition. Världen är verkligen gigantisk, fylld av karaktärer och saker att göra, allt du behöver göra är att välja en riktning med din handkontroll.

DAI-Morrigan

Dragon Age: Inquisition spelas som sina föregångare men lyckas ändå komma in med tillräckligt mycket nyheter som gör att spelmekaniken känns överraskande fräsch. Striderna är mycket mer dynamiska och det känns som karaktärerna har en faktiskt hitbox. Det tar bort ett av irritationsmomenten från äldre spel där en fiende kunde svinga sin yxa tio meter från din karaktär och ändå göra skada. Nu kan du istället använda specifika tekniker för att tajma kontringar och blockeringar, vilket skapar en helt ny känsla och något som kan vara extra viktigt att tänka på vid bosstrider. En annan nyhet är ett crafting-system och möjligheten att uppgradera din utrustning, dock förklarar inte spelet det bra. Det beror till stor del på ett av spelets brister, de faktiska menyerna. Det känns som att utvecklarna har försökt att tona ned övrig information och allt det plottriga i menyerna, men på grund av detta får vi en upplevelse som känns för simpel och förvirrande. Just denna punkt är kanske inte av stor betydelse i många övriga spel, men när det kommer till storskaliga RPG är menyn och hantering av föremål väldigt viktigt för den totala upplevelsen.

DAI-Monster

Rent tekniskt ser det underbart ut och spelas som ett klockverk, men med några missöden. I många cutscenes som äger rum utomhus upplevde jag en framerate som inte är acceptabel. När man ser en sekvens i mindre än 30 FPS känns det bara laggigt och tar bort mycket av den insupande känsla som spelet annars erbjuder. En del grafiska bitar laddas inte helt naturligt och det verkar vara här som spelet lider mest av någon anledning. Utöver detta flyter allt på fint, bortsett från en gång då jag behövde starta om för det lagga alldeles för mycket och blev ospelbart. Detta var dock en engångshändelse som inte upprepades.

Ärligt talat är jag ännu inte helt färdig med kampanjen men det finns så otroligt mycket att göra och med 50-60 timmar spelade känner jag mig säker. Om det inte vore nog erbjuder Dragon Age: Inquisition en ganska intressant multiplayer-erfarenhet. Tillsammans med upp till tre andra spelare kan ni tackla olika dungeons för loot och prestige. Det finns även här ett crafting-system och från alla skatter ni samlar på er kan du köpa kistor med innehåll från era erövringar. Alla grottor innehåller fem vågor som ni behöver besegra och jag fann det väldigt tillfredställande. Det krävs en hel del taktik från alla medlemmar och om man slarvar väntar oftast döden med öppna armar. I nuläget finns det bara tre olika nivåer men om BioWare lägger ned lite resurser och fortsätter att utveckla detta system finns det potential till ytterligare timmar i ett redan massivt spel.

DAI-Ring

Dragon Age: Inquisition når tyvärr inte upp till mästerverket Dragon Age: Origins och det kommer inte undan med sina tekniska brister. Det gör däremot inte spelet till ett dåligt spel på något vis. Lyckligtvis erbjuder det precis vad fans och gamers har skrikit efter världen över: en mastodont-upplevelse till tv-spel fullt av val, vinklar och saker att göra. Kort sagt ett riktigt, riktigt bra spel.


Aaryn Flynn gick ut på scen under EA’s presskonferens för att prata om nästa kapitel i Dragon Age-sagan och passade på att visa upp…

I september förra året blev Dragon Age 3: Inquisition officiellt då det länge ryktades om att spelserien skulle få en uppföljare. Dock verkar det…

EA har nu utannonserat vad många RPG-fans väntat ivrigt på under det senaste året. Det är dags att återvända till Thedas och än en…

DAI-Dragon
DAI-Large-Boxart
DAI-Monster
DAI-Morrigan
DAI-Review-Thumbnail
DAI-Ring
DAI-Small-Boxart
Demoner från en annan värld terroriserar Thedas folk. Kommer du hjälpa dem?
Led hjältarna av Thedas eller se landet falla i mörkrets krafter.
EA visade lite intressant gameplay från kommande Dragon Age: Inquisition.
BioWare tycks inte spara på krutet gällande allt det som utgör Dragon Age: Inquisition. Om du inte är hypad nu, har vi åtminstone gjort allt vad vi kan!
Är du redo för lite gameplay från kommande Dragon Age: Inquisition?
Eftersom det är helg och vi vill bjuda på något alldeles extra har delar av redaktionen gett sig ut för att leta Cosplay och i den här videon ser du två extremt professionella och välgjorda dräkter. Länkar; Karin Olava: https://www.facebook.com/KarinOlavaEffects, Chrix: http://www.facebook.com/chrixdesignandprops
Bioware bjuder på en imponerande pre-show inför en ännu mer imponerande uppvisning av spelet, vilken vi tyvärr inte får visa. Men däremot får våra redaktörer berätta deras egna intryck av spelet.
Vi har väntat länge och väl på att få se fortsättningen på BioWare:s massiva historia ur Dragon Age. Tyvärr kommer vi att få vänta ända in på nästa år, så håll glöden igång med denna maffiga trailer.

15 Kommentarer

 1. Profile photo of foxtrotcharlie

  foxtrotcharlie säger:

  Huvudsaken är att det är bättre än 2:an inget annat spelar någon roll för mig. 🙂

  den november 17, 2014 kl kl. 19:24 -

 2. avatar

  Mango säger:

  Trodde det skulle bli full pott. Inte för det nuvarande betyget är dåligt på något sätt. Men jag trodde verkligen att det skulle bli full pott på det här.

  den november 17, 2014 kl kl. 19:38 -

 3. Profile photo of Ruincrash

  Ruincrash säger:

  Problemet är ju vad som redan nämnts i recensionen, skyhöga förväntningar.

  den november 17, 2014 kl kl. 19:51 -

 4. Profile photo of Kingofvideogames

  Kingofvideogames säger:

  Känns lite som att det är många nya spel som har problem med stabil frame rate, tror ni att de trycker upp den grafisk kvaliten för mycket så hårdvaran blir lidande eller är det bara dålig optimering?

  den november 17, 2014 kl kl. 21:44 -

  • Profile photo of Anders Sandberg

   Anders Sandberg säger:

   Jag tror det kan vara en kombination av båda de faktorer som du nämner. Det hade kanske mått bättre av ytterligare två veckors putsande men EA ville kanske inte skjuta på releasen så länge, och då fick det släppas med lite tekniska brister.

   Det kommer troligen också dröja år innan utvecklare verkligen bemästrar den nya hårdvaran som senaste generationens konsoler erbjuder.

   den november 17, 2014 kl kl. 22:03 -

 5. Profile photo of Foxxy

  Foxxy säger:

  Taggar inför releasen för fullt!

  den november 18, 2014 kl kl. 07:52 -

 6. Profile photo of Rachelew

  Rachelew säger:

  Blir nog ett köp så man har något att göra på sin ledighet mellan jul och nyår! 🙂

  den november 18, 2014 kl kl. 13:05 -

 7. avatar

  Napalm säger:

  Skönt att utvecklarna lyckats hitta rätt form igen 🙂

  den november 18, 2014 kl kl. 19:36 -

 8. Profile photo of ROB_88

  ROB_88 säger:

  är dålig framerate bara på konsolerna, eller gäller det PC också?

  den november 19, 2014 kl kl. 03:23 -

 9. Profile photo of Andreas Rikk

  Andreas Rikk säger:

  Vi fick alla versioner UTOM PC-versionen, så kan inte uttala mig om den. Däremot har jag hört att folk haft problem där med, det kan dock vara för att alla cutscenes och dialoger är låsta i 30 fps på PC-versionen.

  den november 19, 2014 kl kl. 14:07 -

 10. Profile photo of Joakim Sjöberg

  Joakim Sjöberg säger:

  ROB: Snabbtitt på PC-versionen är på ingång, så då får du svar på detta!

  den november 19, 2014 kl kl. 20:45 -

 11. Profile photo of Avangenia

  Avangenia säger:

  Varför är det så många nya storspel som lider av dålig frame-rate för?

  den november 20, 2014 kl kl. 09:02 -

 12. Profile photo of snyggjonas

  snyggjonas säger:

  började spela pc-versionen ikväll, fick ett så dåligt första intryck av striderna så jag gav upp rätt fort, ska ge det en ny chans imorgon när man har lite mer energi att sätta sig in i det men det ser inte ljust ut just nu.

  den november 21, 2014 kl kl. 02:00 -

 13. Profile photo of snyggjonas

  snyggjonas säger:

  bra frame-rate dock!

  den november 21, 2014 kl kl. 02:00 -

  • Profile photo of Catcrawings

   Catcrawings säger:

   Jag har hört att PC-versionen känns lite konstig, framförallt i cut-scenes. Läste att karaktärerna, munrörelser osv körs i 30-FPS medan allt man ser i bakgrunden är i 60-FPS, vilket skapar en något weird upplevelse. Något du märkt?

   den december 9, 2014 kl kl. 13:04 -


Du måste vara inloggad får att posta kommentarer.


.