Dishonored

Plattform: Xbox 360, Playstation, PC
Releasedatum: 2012-10-12
Genre: Stealth, Action, Förstapersonsskjutare
Utgivare: Bethesda Softworks
Utvecklare: Arkane Studios
PEGI: PG-18
Bra:
• En levande, mörk öppen värld som står till ditt förfogande • Valmöjligheterna är enorma • Högt omspelningsvärde • En väldigt unik spelupplevelse
Dåligt:
• Bygger på tidigare framgångsrik spelmekanik

Betyg

5.0
VN:F [1.9.22_1171]
Användarbetyg: 4.9
7
kommentarer
Dishonored
Av: Anders Sandberg, den: 17 oktober, 2012 kl kl. 17:31

Vad skulle du göra om du blev falskt anklagad för något som du inte gjort? En del människor skulle förmodligen bara acceptera lögnen för att dem inte orkar stå emot. Det kan vara alldeles för krävande att släcka en osanning när den spridit sig som en löpeld. För de människor som faktiskt väljer att stå fast för sin oskuld och hävda att dem är oskyldiga väntar en helt annan resa. Från att börja övertala människor om din sanning, till att faktiskt gå till botten med vem som spridit lögnen kan du som människa behöva offra enormt mycket tid och energi. När allt sedan är sagt och gjort då du står där som rentvådd infinner sig en känsla som inte liknar något annat. I Dishonored får du följa med Corvo Attano på hans resa till upprättelse och hur han tar sig dit det avgör du som spelare.

När protagonisten Corvo återvänder hem efter flera månaders frånvaro får han omedelbart träffa kejsarinnan och hennes dotter. Han arbetar nämligen som livvakt för hennes majestät och han blev ivägskickad för att söka hjälp från andra länder. I staden Dunwall härjar nämligen en våldsam pest och den sprider sig alltmer för var dag som går. Innan Corvo hunnit informera sin arbetsgivare om hans resa blir hon attackerad av mystiska lönnmördare som använder sig av övernaturliga krafter. Sekunder senare ligger hon i Corvos famn och hennes sista vädjande ord är att han ska ta hand om dottern Emily. Med vapen riktade mot honom är det enda han kan göra att ge efter när mördarna för bort honom.

Under sex månaders tid har han blivit torterad och suttit inspärrad i stadens fängelse. Nu har dagen kommit för avrättningen och han får sitta ned med mannen bakom mordet. Under detta möte får Corvo höra alla planer för hur han blev falskt anklagad för mordet och nu brinner hans hjärta med hämnd. Med timmar kvar att leva får han hjälp från oväntat håll och tack vare en nyckel lyckas han fly från fängelset. Kort efter hans lyckade flykt får han möta motståndsrörelsen som vill sätta den rättmätiga arvingen Emily på tronen. För att lyckas med detta måste Corvo bege sig in i stadens mörkaste kärna där de korrupta regerar och sätta stopp för deras tyranni en gång för alla.

I Dishonored kommer du att tackla nio uppdrag och dessa kan utspela sig på oräkneligt många olika sätt. Ett uppdrag kan ta mellan femton minuter upp till två timmar att genomföra, beroende på hur du väljer att gå till väga. Om du dessutom vill samla på dig hemliga föremål som kan hjälpa dig genom spelets gång kan det ta ännu längre tid. Alla uppdrag utförs i spelets kärna som är staden Dunwall. Denna gigantiska plats som är fylld av soldater, råttor, maskiner och andra hemskheter vill se dig död. Du som spelare måste alltså avgöra hur du ska överleva i denna mörka stad. Din vapenarsenal är dessutom allt utom begränsad. Till ditt förfogande har du allt mellan det klassiska stålbladet till kraften att stanna tiden. Corvo har fysiska vapen men även magi och en av dessa är förmågan att teleportera sig korta sträckor. Detta kommer tveklöst bli din mest använda förtrollning då den går att använda till många olika syften. Lyckligtvis får du den också redan från start men då har den ännu inte nått sin fulla potential.

Genom att leta efter hemliga föremål kan du uppgradera dina förmågor för att göra dig själv till en ännu mer slipad hämnare. Hämnd behöver dock inte utövas genom mord, det här är ett spel som ger dig som spelare frihet att bestämma dina egna val. Det är faktiskt rent tekniskt möjligt att spela genom hela spelet utan att döda en enda person. Dina val i spelet kommer dessutom påverka din omgivning till stor grad. Om du väljer att ta många blodiga strider i heta svärdsdueller med fiender kommer också staden bli mer medveten om din närvaro. Detta resulterar i ännu mer vakter, råttor och andra ogästvänliga föremål som du kanske vill undvika. Förutsatt att ditt syfte inte är att förinta hela staden och alla dess invånare för då är det bara att härja loss. Om du istället är som jag och föredrar att hålla en låg profil kan du räkna med att teleportering kommer bli din bästa vän. Genom att leta efter alternativa vägar som kloaker eller takingångar kan du ta dig till dina mål utan att någon visste du var där.

Om du någon gång har spelat BioShock, Batman: Arkham Asylum eller Assassin’s Creed kommer du att känna igen väldigt många olika element i Dishonored. Spelet lånar friskt från andra framgångsrika titlar som har utmärkt sig tidigare. BioShock kan nog vara den tydligaste inspirationskällan med en slående lik grafisk design och spelmekanik. En naturlig anledning till det är att utvecklarna Arkane Studios var med och utvecklade designen för BioShock 2. I Dishonored lyckas studion skapa en egen värld som kommer till liv tack vare invånarna i den. Du kan hitta böcker som är spridda överallt för att få mer bakgrundsinformation men det är röstskådespelarnas förtjänst att Dunwall känns som en dynamisk stad där handlingar får konsekvenser. Allt detta uppbyggt med hjälp av Unreal Engine 3 gör det dessutom till ett av marknadens snyggaste spel just nu. Spelet må låna beprövade metoder som visat sig framgångsrika tidigare men ärligt talat är det få spel som inte gör det i dagens läge. Det viktigaste är att spelet lyckas skapa en egen känsla över sin helhet och detta lyckas Dishonored med bravur.

När du spelat genom Dishonored kommer du kunna spela om alla olika uppdrag i vilken ordning du vill. Detta kommer du vilja göra, denna funktion kommer nog rentav bli den mest använda av alla. Att spela genom Dishonored är en fantastisk upplevelse. Det enda som överträffar den upplevelsen är att gå tillbaka i spelet och pröva nästa metod. Om du gillade att slakta alla fiender som kom i din väg innan du slutligen fick sticka kniven i ditt mål, då kanske du kommer gilla ännu mer att gå till din mötesplats efter avslutat uppdrag utan att någon visste du var där. Var ett spöke eller var en kallblodig hämnare, Dishonored ger dig det valet. Du kanske kan klara av spelet på ungefär tio timmar men din upplevelse är långt ifrån över där. När du har finkammat staden på alla hemligheter och tagit dig an alla fiender med hela din vapenarsenal, då är din resa klar. Då har du fått din sanna hämnd och Dishonored har gett dig allt spelet har att erbjuda. Oavsett hur många timmar det kommer att ta finns det en sak som är säker. Vägen dit kommer att vara en njutning, fylld med en av årets bästa spelupplevelser.


Dishonored handlar om Corvos resa efter hämnd, hämnd mot människorna som satte dit honom för mordet på kejsarinnan. Mannen som satte kniven i henne…

Inför årets GOTYA är det många stora titlar som det snackas om. Några av de största titlarna är Mass Effect 3, Diablo III, XCOM:…

FPS har blivit en genre som vi känner till allt för väl i dagens läge. Spelindustrin spottar ut den ena shootern efter den andra…

Dishonored-cover
Dishonored Boat
Dishonored Combat
Dishonored Corvo

7 Kommentarer

 1. Profile photo of Daniel Green

  Daniel Green säger:

  Nu MÅSTE ju jag spela det här i helgen bara för det.

  den oktober 17, 2012 kl kl. 19:40 -

 2. Profile photo of Crescent Owl

  Crescent Owl säger:

  Hade velat spela, men ekonomin säger något annat!

  den oktober 17, 2012 kl kl. 19:52 -

 3. avatar

  Phoenix säger:

  Ännu en kandidat till årets spel misstänker jag. Det kommer mycket bra nu!

  den oktober 17, 2012 kl kl. 20:29 -

 4. Profile photo of Stewie

  Stewie säger:

  Bra recension det var mycket trevlig läsning. Och ja, jag blir förvånad om det inte dyker upp i någon av kategorierna för årets spel.

  den oktober 18, 2012 kl kl. 16:09 -

 5. Profile photo of MrAndersson

  MrAndersson säger:

  Det ser ju faktiskt väldigt bra ut måste jag säga.

  den oktober 18, 2012 kl kl. 16:12 -

 6. Profile photo of UncleFester

  UncleFester säger:

  Låter ju som att det här mycket väl kan vara det bästa spelet i år.

  den oktober 18, 2012 kl kl. 16:28 -

 7. Profile photo of Anders Sandberg

  Anders Sandberg säger:

  Min topp 3 so far är:
  1, Mass Effect 3
  2, Dishonored
  3, Diablo III
  Det ska bli roligt att se om detta kommer att ändras innan det är dags för GOTY 🙂

  den oktober 18, 2012 kl kl. 18:39 -


Du måste vara inloggad får att posta kommentarer.


.