The Testament of Sherlock Holmes

Plattform: Xbox 360, Playstation 3, PC
Releasedatum: 2012-09-20
Genre: Äventyr, Pussel
Utgivare: Focus Home Interactive
Utvecklare: Frogwares
PEGI: PG-16
Bra:
• Makalösa röstskådespelare • Gripande atmosfär • Stor variation av pussel
Dåligt:
• Buggigt • Klumpiga kontroller

Betyg

3.5
VN:F [1.9.22_1171]
Användarbetyg: 3.0
10
kommentarer
The Testament of Sherlock Holmes
Av: Anders Sandberg, den: 8 oktober, 2012 kl kl. 13:52

I den svenska litterära världen finns det ett enormt överflöd av deckare. Förvånansvärt nog blir många av dessa dessutom långlivade serier. All ära till Stieg Larsson, Liza Marklund, Leif GW Persson, Camilla Läckberg och många fler som skapat fantastiska romaner. Men när jag tänker på denna genre vänder jag mig istället till vårt kära grannland England där det en gång i tiden fanns en författare vid namn Arthur Conan Doyle. I hans bok ”En studie i rött” fick världen för första gången läsa om Sherlock Holmes äventyr som idag har blivit en ikon för denna genre. Idag har denna karaktär blivit en legend och har dykt upp i modern underhållning som film, tv-serier men även spel. Nu har spelstudion Frogwares släppt den sjunde installationen i spelserien om detektiven. The Testament of Sherlock Holmes kommer ta med dig på en mörk resa där du med tiden kommer att se vad den eminente Sherlock är kapabel till. Tillsammans med sin trogna kompanjon Dr.Watson beger de båda sig ut på ett äventyr som snabbt kommer visa sig vara mycket större och komplext än vad första ledtråden antydde.

Din resa börjar med att du ska lösa en enkel stöld av ett pärlhalsband. En ganska simpel uppgift kan man anta för Englands främsta detektiv. När den uppgiften är avklarad måste du dock bege dig iväg till ett väldigt brådskande möte och det visar sig när du anländer till den avtalade mötesplatsen att personen i fråga som du ska träffa har blivit brutalt mördad. I denna stund sätts ribban för hur hela stämningen i resten av spelet kommer präglas. Atmosfären är nästan tillräckligt tjock för att du ska kunna skära i den med en kniv. Utvecklarna lyckas skapa en väldigt tjock, blodröd tråd där historien griper tag i dig som spelare och suger in dig djupare för varje timma av spelet som går. Allt kommer att vara över på ungefär 12-15 timmar men när du ser eftertexten rulla kommer du att ha upplevt en berättelse fylld med intriger, falskhet, lögner, bedrägeri och mord.

Jag personligen har oerhört svårt för att titta på när andra människor spelar spel. Jag får alltid ett för stort sug och vill istället spela själv. The Testament of Sherlock Holmes är nog ett undantag för detta. Jag tror med stor säkerhet att jag skulle kunna uppskatta äventyret minst lika mycket om jag såg det som en film eller rentav att någon annan spelade det framför mina ögon. Detta nämner jag endast för jag vill tillstryka att spelet har ett väldigt bra flyt och det känns aldrig som att berättelsen stagnerar utan det har ett jämnt och bra tempo från start till slut. Detaljrikedomen är dessutom helt fenomenal, speciellt miljön. Året är 1898 och platsen är givetvis London. Exakt den känslan får du dessutom när du går runt bland spelets 20 olika platser och visserligen är inte grafiken den mest imponerande, men det är istället upplevelsen.

För att gå till väga med alla brottsplatser måste Holmes använda sitt begåvade intellekt för att lösa alla spelets pussel. Dessa kan ta form som en enkel sifferkombination på ett lås eller genom att du måste göra en helkroppsobduktion på ett lik. Det klassiska upplägget är att du anländer till en brottsplats. Väl på plats måste du förhöra olika personer för att få information. Det finns också väldigt många föremål som är placerade precis överallt och en del av dessa har stor betydelse för hur du ska gå vidare. Genom att vara observant kan du se mönster och kopplingar mellan olika ting och somliga objekt kan du även kombinera för att skapa helt nya föremål. När du har finkammat en plats uppenbarar sig slutligen en lösning och i vissa fall kan det kännas långsökt när Sherlock överlägset berättar för Watson hur han gick till väga men oftast finns det en väldigt logisk lösning. Många av pusslen som dyker upp är extremt utmanade och du kan slita dina hår från din knopp i frustration innan du kommer se en lösning. Lyckligtvis finns det en funktion som gör att du kan skippa uppgiften för att avancera vidare i berättelsen. Detta tycker jag personligen är en fantastisk lösning för att inte spelet ska stanna upp.

Det du måste tänka på om du är troféjägare är att skippar du ett pussel får du ingen belöning för det. Du får alltså själv avgöra om det är viktigast med en trofé eller om du hellre vill komma vidare i berättelsen. Termen ”kvantitet före kvalité” gäller för många spel som centrerar sitt fokus kring pussel men i Sherlocks fall har spelet båda delarna. Det finns ett stort utbud av väldigt varierande pussel som dessutom känns väldigt genomtänkta. Du kommer se en del repriser men det är absolut inget som känns repetitivt och det var ytterst få gånger som jag upplevde att utmaningarna var tråkiga. En del uppgifter kommer även kräva att du får byta roller med Watson för att de båda ska kunna ta sig vidare genom samarbete. Vid ett tillfälle kommer du till och med få styra över en blodhund, vilket kanske inte är spelets höjdpunkt men det är ett omväxlande inslag i alla fall. Att styra dina karaktärer kan också kännas väldigt klumpigt för kontrollerna är väldigt stela. Dessutom är spelet buggigt och din karaktär kan rentav stanna upp helt när du försöker att gå i en riktning. Detta sänker helt klart den totala upplevelsen av spelet eftersom det händer frekvent men lyckligtvis blir det inte outhärdligt tack vare att resten av spelupplevelsen är riktigt bra.

Jag skulle vilja ge Sherlock Holmes ett högre betyg men jag tycker helt ärligt inte att det är tillräckligt imponerande rent tekniskt. Spelet är alldeles för buggigt för att vara en slutgiltig produkt och kontrollerna skulle kunna vara betydligt smidigare. Det är också allt negativt jag tänker säga om Sherlock Holmes, resten är elementärt. Spelet erbjuder dig en av årets bästa och mest gripande berättelser. Detaljrikedomen kring miljö och karaktärer känns väldigt autentisk. Atmosfären är mörk och du kommer att ifrågasätta Sherlock Holmes motiv mer än en gång under spelets gång. Pusslen kräver fokus av dig som spelare och du kommer att få dig en ordentlig omgång hjärngympa innan du är färdig med äventyret. Sist men absolut inte minst ska röstskådespelarna och manuset ha en enorm eloge. Tack vare dessa två faktorer känns verkligen Sherlock Holmes och Watson som två levande personer i ett dystert London. Jag är tacksam för att Arthur Conan Doyle gav oss hans mästerdetektiv men just nu är jag minst lika tacksam för Frogwares tolkning. Detta är ett äventyr som jag sent kommer att glömma.


Sakta men säkert går vi mot mörkare tider då sommaren lägger sig bakom oss och vi börjar förberedda oss på den mörka hösten som…

The Testament of Sherlock Holmes Crime Scene
The Testament of Sherlock Holmes Garden
sherlockreview_thumbnail
sherlock_boxart
sherlock_boxart_search

10 Kommentarer

 1. Profile photo of Peter_carrot

  Peter_carrot säger:

  Festligt!

  den oktober 8, 2012 kl kl. 14:32 -

 2. Profile photo of Daniel Green

  Daniel Green säger:

  Gillar att det fortfarande kommer äventyrsspel, men jag tycker helt ärligt att det är lite tunt på den fronten annars.

  den oktober 8, 2012 kl kl. 15:03 -

 3. Profile photo of MrAndersson

  MrAndersson säger:

  Låter ändå som man får mycket spel för pengarna, trots bristerna! 🙂

  den oktober 8, 2012 kl kl. 15:26 -

 4. Profile photo of Tompa

  Tompa säger:

  Vilken version av spelet är testad för recensionen? Misstänker att det inte är PC-versionen då ni skriver om kontrollerna, vilket normalt sett inte brukar nämnas på PC.

  den oktober 8, 2012 kl kl. 15:51 -

 5. Profile photo of Anders Sandberg

  Anders Sandberg säger:

  Jag instämmer med att det är alldeles för lite äventyrsspel som görs i dagens läge, detta är verkligen en genre som jag uppskattar. Jag skulle alltså vilja se mer av denna varan. Jag har recenserat PS3-versionen av spelet. Jag tror dock att buggarna även är med i de övriga versionerna, tyvärr. Baserat på andra recensioner är detta ett återkommande problem.

  Men det viktigaste av allt är som sagt att trots att buggarna finns är detta fortfarande ett spel som jag rekommenderar varmt till alla!

  den oktober 8, 2012 kl kl. 15:59 -

 6. avatar

  Lordofpie säger:

  Känns annars som det här är ett spel som skulle göra sig väldigt bra på PC. 🙂

  den oktober 8, 2012 kl kl. 16:08 -

 7. Profile photo of Foxxy

  Foxxy säger:

  Väldigt sugen på detta, även om det inte låter som ett storspel så har jag alltid gillat Sherlok Holmes sen jag var yngre, så kanske blir det ett köp ändå 🙂
  Nu är jag inte säker på om du spelat L.A. Noire, men är spelet väldigt likt detta, bortsett från själva tonen i spelet?

  den oktober 9, 2012 kl kl. 08:08 -

 8. Profile photo of Anders Sandberg

  Anders Sandberg säger:

  Ingen aning, inte spelat L.A. Noire.

  den oktober 9, 2012 kl kl. 09:08 -

 9. Profile photo of Xavier Ladu

  Xavier Ladu säger:

  Får också känslan att det verkar passa PC bättre än konsol.

  den oktober 9, 2012 kl kl. 14:26 -

 10. Profile photo of Victor Holyba

  Victor Holyba säger:

  Se till att skaffa det på Steam nu när det är 25% rabatt 🙂

  den oktober 12, 2012 kl kl. 18:33 -


Du måste vara inloggad får att posta kommentarer.


.