Dead or Alive 5

Plattform: Xbox 360, Playstation 3
Releasedatum: 2012-09-28
Genre: 3D-Fighting
Utgivare: Wendros AB
Utvecklare: Team Ninja
PEGI: PG-16
Bra:
• Grafiken • Dynamiskt fightingsystem • Underhållande trots ostig story • Bra och laggfritt online
Dåligt:
• Bröstfysiken? • Skulle inte må dåligt av en ordentlig tutorial som beskriver vissa attacker lite bättre.

Betyg

4.0
VN:F [1.9.22_1171]
Användarbetyg: 4.8
9
kommentarer
Dead or Alive 5
Av: Daniel Green, den: 8 oktober, 2012 kl kl. 15:11

Fightingspel är väl egentligen inte min allra starkaste sida och det är heller inte många spel i den genren som jag faktiskt spelat klart. Men ett av de fightingspel jag faktiskt har spelat klart från början till slut är Dead or Alive 4 och nu är det dags för uppföljaren. Men har Team Ninja verkligen lagt resurserna på rätt prioriteringar eller har tankarna drivit åt andra håll?

Dead or Alive-serien är på många sätt mer inbjudande än många andra spel i samma genre, inte på grund av de lättklädda damerna, utan för att spelet är mer lättillgängligt och inte alls lika svårt att komma in i. Du behöver inte vara en expert i genren för att uppskatta det här. Det grundläggande fightingsystemet är lätt, samtidigt som det krävs en hel del för att bemästra det. Så trots att du inte är en mästare inom genren, kan du fortfarande lyckas med snyggt koreograferade rörelsekombos för att ta ut dina motståndare.

Utöver grundattacker som sparkar, slag och grepp finns det ett djupt rotat kombosystem som kräver en hel del av spelaren för att bemästras och vägen dit är aldrig tråkig eller omöjlig. Konkurrenter till Dead or Alive har ofta svårt att lösa balansen mellan nykomlingarna och expertspelarna, men av någon anledning lyckas Team Ninja alltid balansera det här.

Samtidigt som kärnan i spelserien är tryggt bevarad levereras spelet med tillräckligt många nyheter för att tillfredsställa de allra flesta. T.ex. är karaktären RIG en av nyheterna, som dessutom har ett mycket passande namn då han också jobbar på en oljerigg. En annan nyhet i Dead or Alive 5 är vidareutvecklingen av banorna som är gjorde i fler lager än tidigare och matcherna kan ta dig över en stor tredimensionell yta innan det tar stopp.

Dead or Alive-serien är och har väl egentligen alltid varit lite mer ”over-the-top” jämfört med många andra fightingspel, men samtidigt är det mesta gjort med glimten i ögat. Trots faktumenet att det grundläggande fightingsystemet i grund och botten är väldigt basic och lättillgängligt, bjuder ändå spelet på stora utmaningar för fightingexperterna. Storyn är väl godkänd även om det på otroligt många sätt påminner om en eftermiddagssåpa, men å’ andra sidan gör det att de allra flesta kan följa med i handlingen utan några större svårigheter.

Den mycket omtalade bröstfysiken, som är det första folk nämner när namnet Dead or Alive yttras är precis lika löjlig som du har förväntat dig och det är väldigt svårt att se varför de nu lagt så mycket tid på den här funktionen. Bortsett från bröströrelserna, som inte enbart är barnslig utan även orealistisk – så finns det efter fieldtests inte mycket att klaga på. Utvecklarna har än en gång lyckats skapa och leverera en uppföljare till den här älskade fightingserien.

Ett fightingspel som enligt mig och många andra med mig på många sätt spelar lite i en egen liga, som bjuder på ”over-the-top”-fighting och snygga animationer. Samtidigt som du också kan förvänta dig ett väldigt lättspelat men komplext kombinationssystem, som kräver tid för att bemästras. Dead or Alive 5 kanske inte är något för den mest hårdhudade fightingexperten som behöver den mest extrema utmaningen som går att hitta, men med det sagt, finns det helt klart tillräckligt med innehåll för att tillfredsställa även ovan nämnda målgrupp. För andra mer casualspelare är det helt klart ett spel som är värt en närmre titt, ett spel som bjuder på vacker grafik och ett dynamiskt fightingsystem med grymma animationer. Oavsett vilken målgrupp du tillhör kommer du med största sannolikhet få många timmars skoj med det här spelet.


9 Kommentarer

 1. Profile photo of MrAndersson

  MrAndersson säger:

  Låter som vad man kan förvänta sig av ett Dead or Alive-spel! 😀

  den oktober 8, 2012 kl kl. 15:27 -

 2. Profile photo of Tompa

  Tompa säger:

  Det är svårt att skriva något alls om det här spelet utan att nämna bröstfysiken. Men jag tror ju faktiskt inte att de försökt efterlikna verkliga, ursäkta uttrycket här: -”Bröströrelser”. Utan mer gjort det på ett roligt sätt, om man kan skriva så? Sen att de ens har med det i spelet är ju helt sjukt.

  den oktober 8, 2012 kl kl. 15:53 -

 3. Profile photo of Kingofvideogames

  Kingofvideogames säger:

  Jag har alltid gillat Dead or Alive för att man kan button-masha sig igenom spelet och likaså även om man spelar online. Vilket jämnar ut oddsen en del, om man spelar mot svinbra spelare! 🙂

  den oktober 8, 2012 kl kl. 16:03 -

 4. avatar

  Lordofpie säger:

  På många sätt är det svårt att inte älska Dead or Alive! 😉

  den oktober 8, 2012 kl kl. 16:09 -

 5. Profile photo of Ruincrash

  Ruincrash säger:

  Framförallt är det här ett betydligt mer förlåtande fightingspel jämfört med många andra titlar.

  den oktober 8, 2012 kl kl. 16:20 -

 6. Profile photo of Anders Sandberg

  Anders Sandberg säger:

  Jag tycker det är bra att denna serie finns för folk som kanske inte är lika insatta i fighting-genren, något som går att slöspela men som ändå kan uppskattas 🙂

  den oktober 9, 2012 kl kl. 09:12 -

 7. Profile photo of SpawnKiller

  SpawnKiller säger:

  Dead or Alive spelar helt klart i en liga för sig själv! 😀

  den oktober 9, 2012 kl kl. 12:44 -

  • Profile photo of Xavier Ladu

   Xavier Ladu säger:

   Håller med i debatten angående sexism så går det inte att göra någonting annat än att skratta åt det hela.

   den oktober 9, 2012 kl kl. 14:22 -

 8. Profile photo of Jrgen

  Jrgen säger:

  Precis, Jiggle-fysiken får man bara skratta åt. Inget som man får ta på allt för stort allvar. 😉

  den oktober 9, 2012 kl kl. 15:07 -


Du måste vara inloggad får att posta kommentarer.


.