Tekken Tag Tournament 2

Plattform: Xbox 360, Playstation 3
Releasedatum: 2012-09-14
Genre: 3D-Fighting
Utgivare: Namco Bandai
Utvecklare: Namco Bandai
PEGI: PG-16
Bra:
• Alla möjligheter kring Tag-mekaniken • Tightare än någonsin • Onlinestödet • Finns knappt någon Tekken-kämpe att sakna
Dåligt:
• Skulle bara behöva något mer innehåll för ensamt offline-spel!

Betyg

4.5
VN:F [1.9.22_1171]
Användarbetyg: 4.3
6
kommentarer
Tekken Tag Tournament 2
Av: Joakim Sjöberg, den: 12 september, 2012 kl kl. 09:42

Tio år efter att Tekken Tag Tournament, spelet som ofta tituleras som det bästa ur sin serie, slog sig fram på marknaden så står vi inför en uppföljare. Föregångaren tog den tag-mekanik som redan populariserats på 2D-plattformarna och introducerade det till helt nya breddgrader och ett decennium senare har kultförföljelsen efterfrågat en moderniserad trotjänare sedan länge. Tekken Tag Tournament 2 är här för att visa vart samtliga skåp ska placeras.

Tekken-serien har kommit långväga från att redan med debuten år 1994 blivit det första PlayStation-spelet att sälja över en miljon kopior. Idag har serien vuxit till sig att löpa över flertalet plattformar, florerat ut i tre filmer och skapat karaktärer som blivit lika ikoniska som serien själv. Än idag har de äldre titlarna ur serien en utbredd kult-status, inte minst Tekken Tag Tournament-originalet, som blivit föremål för fan-arrangerade turneringar och konvent. Just därför kunde det knappast ligga bättre i tiden med ett nytt Tekken-spel som är en direkt trotjänare till sin namnge.

Precis som föregångaren så är Tekken Tag Tournament 2 en titel som ställer sig utanför seriens välutvecklade tidslinje, vilket leder till att man har kunnat plocka ur katalogen för seriens välkända kämpar. Med en rekordstor karaktärstavla på 59 spelbara krigare så är möjligheterna att leka och slå fram sin dynamiska duo ännu större än var de var senast. Utåt sett är spelet byggt ifrån samma skal som Tekken 6, men har samtidigt implementerat samma tag-mekanik som introducerades i Tekken Tag Tournament. På samma sätt som innan har vi möjlighet att mitt under en fajt växla emellan våra två valda slagskämpar och under den enkla principen att byta mellan två karaktärer genom ett enkelt knapptryck gömmer sig en värld av möjligheter som är enorm. För den som är redo att utforska de nya domänerna så finns det rikligt belönande resultat att garnera. Nya funktioner inkluderar ”Tag Throws”, vilket är greppattacker som båda karaktärerna är delaktiga i, samt ”Tag Assault” vilket är utdragna kombinationsattacker under vilka båda kämparna är ute på fältet samtidigt. Förutom den nya mekaniken så har hela spelandet ur Tekken Tag Tournament fått sig en övergripande polering, vilket har lämnat ett strålande resultat. Tekken Tag Tournament 2 visar upp den tightaste tag-mekaniken ur något fightingspel.

Fightingspel är menade att spelas man mot man och inte mot maskin – och Tekken Tag Tournament 2 är inte ett undantag. Även om man har försökt utrusta spelet med mer förströelse för den ensamma spelaren så är offline-innehållet inte nog för att underhålla timmar i sträck under ensamma kvällar. Förutom klassiska Arcade, Versus, Time Attack och Survival-lägen finner vi vad man har valt att kalla för ”Fight Lab”. Detta spelläge agerar spelets story-mode och tillåter oss att guida en Combot genom olika träningsfaser. Tyvärr känns detta försök aningen tunt, däremot finner vi glädje att igenom Fight Lab kunna återse i stort sett varenda karaktär som någonsin har figurerat under seriens år. Mekaniken är närmast felfri och att spela på samma skärm tillsammans med en polare bjuder på klockren underhållning, men den som spelar ensam nästintill tvingas till att gå online. Lyckligtvis är det här spelet briljerar.

Redan vid release så kommer Tekken Tag Tournament 2 att husera med ett utbrett och välfungerande onlineläge. Via matchmaking går det både snabbt och lätt att hitta motståndare ur sin egen klass och hittills har jag inte blivit utsett för något sorts lagg eller stabilitetsproblem överhuvudtaget. Som spelare väljer man själv ifall man vill ge sig in i rankande matcher, eller bara spela för spelandets skull och den som endast är ute efter att spela med sina egna vänner har självfallet möjlighet till det. Hur man än väljer att tackla onlinekampanjen så är det här spelandet verkligen blomstrar ut tack vare en parad av lagkombinationer och spelsätt. Spelandet skapar ytterligare intresse genom att ge spelaren möjlighet att själv bestämma om denne vill använda sig av en- eller två kämpar. Utifall att spelaren väljer att endast använda sig av en karaktär så erhåller denna en kraft-boost vid matchstart, men som spelare förlorar man samtidigt chanserna för tag-kombinationer. Att detta val sätts i den enskilda spelarens händer gör att matcherna både kan spelas som en mot en, två mot två eller en mot två och ger ännu ett lager till spelets redan
imponerande hölje och ser till att den som verkligen sätter sig in i spelet kommer att kunna forma just sitt föredragna spelsätt.

Tekken Tag Tournament 2 är den bästa 3D-fightern på väldigt länge. Genom att ha utnyttjat de resurser som finns i seriens många titlar så har man skapat ett fightingspel som är otroligt, otroligt polerat. Att ge spelarna själva valet hur de vill ta sig an striderna och på vilket sett de vill möta motståndet var ett drag som är lika klockrent som självklart och leder samtidigt till att spelarna själva kommer hjälpa spelet fram till kultstatus. Genom Tekken Tag Tournament 2 visar Namco att de sätter tillit till sin fanskara, på det sättet att de litar på spelarnas egna insikt i vad de söker efter i ett modernt Tekken. Tag Tournament 2 kommer under nästa e-sportssäsong att spelas på varenda fightingscen världen över. Oavsett om du är en inbiten gammal Tekken-räv eller någon som inte har emot att kasta ett par knytnävar över en öl så bjuds du här på ren och skär tv-spelunderhållning och det är varken mer eller mindre än vad jag begär.


I samband med releasen av Tekken Tag Tournament i början av september lanseras en ny onlinetjänst kallad för World Tekken Federation och Namco Bandai…

Gamers som har förhandsbokat Tekken Tag Tournament 2 kan se fram emot en del godis däribland en arena med Snoop Dogg. Ett antal exklusiva…

TTT2-cover
TTT2-1
TTT2-2
TTT2-3
tekkenreview_thumbnail
ttt2_boxart_search
Daniel, Joakim och Anders sparkar sig igenom några matcher i det senaste Tekken-spelet som dräller in på marknaden inom kort.

6 Kommentarer

 1. Profile photo of snyggjonas

  snyggjonas säger:

  Det ska bli så kul att få spela tekken tag igen, blir köp direkt vid nästa löning 🙂
  Är det Playstation versionen som gäller fortfarande eller bör man satsa på Xbox för bättre onlinestöd?
  Hitintills undvikt fighters till 360 då jag inbillar mig att knapparna är lite för hårda och runda för att passa genren.

  Finns Gon med bland karaktärern?

  den september 12, 2012 kl kl. 10:33 -

 2. Profile photo of Joakim Sjöberg

  Joakim Sjöberg säger:

  Jag spelar på Xbox, måste säga att det fungerar lysande. Ingen Gon ännu, men däremot
  Både Roger Jr. och Alex!

  den september 12, 2012 kl kl. 10:39 -

 3. Profile photo of Tompa

  Tompa säger:

  Tekken har ju ändå en viss dragningskraft vill jag påstå, kanske kan bli ett köp.

  den september 12, 2012 kl kl. 16:57 -

 4. Profile photo of Johan32

  Johan32 säger:

  Tycker man har hört otroligt lite om den här titeln fram tills nu, eller så är det för att man inte är så insatt i genren själv kanske?

  den september 12, 2012 kl kl. 21:21 -

 5. Profile photo of foxtrotcharlie

  foxtrotcharlie säger:

  Ett köp eller inte ett köp…det är den riktigt stora frågan. 🙂

  den september 12, 2012 kl kl. 23:03 -

 6. Profile photo of Anders Sandberg

  Anders Sandberg säger:

  Känns som det bästa fightingspelet just nu med andra ord!

  den september 13, 2012 kl kl. 00:28 -


Du måste vara inloggad får att posta kommentarer.


.