10
kommentarer
[!] Spelutvecklare gripna i Grekland
Av: Xavier Ladu, den: 12 september, 2012 kl kl. 18:32

[Ny pppdatering] Två stycken personer från tjeckiska studion Bohemia Interactive som står bakom ARMA 2 har blivit gripna i Grekland. Själva incidenten har bekräftats av studions VD Marek Spanel som inte velat säga något mer till pressen angående gripandet.

Inför arbetet med Arma 3 reste två stycken från tjeckiska Bohemia Interactive till grekiska ön Lemnos för att ta lite bilder. Väl på plats greps de två, bekräftade att vara i åldern 28 och 33 av grekisk polis anklagade för spioneri. På det officiella forumet för studion har VD:n Marek Spanel bekräftat att två stycken anställda har gripits och samtliga forumtrådar som handlar om gripandet kommer att stängas meddelade han. Anledningen till att de var i Grekland var för att ta bilder då Arma 3 kommer att utspelas i landet och båda anklagas för att ha fotat militärbaser.

Uppdaterad 12 september 2012

Jan Kunt från Bohemia Interactive har berättat för Computerandvideogames att den arresterade duon har förts till grekiskt häkte i ön Lesbos i avvaktan på rättegång. En första ska hållas snart där åklagaren ska redogöras för vad de arresterade är åtalade för. Enligt Jan Kunt har man de bråkat med borgmästaren av Lemnos, Antonis Hatzidiamantis för att studion skulle avslöja saker för Turkiet. Ett land Grekland sedan många år tillbaka haft spända relationer med.

Exakt vad de två personerna har gripits för vet inte Jan Kunt men han säger att många spelutvecklare har varit i ön förut och det enda de avslöjar är saker som redan finns på Google Maps. Dessutom hänvisar Jan Kunt till en händelse 2001 då 14 stycken brittiska medborgare arresterades av grekisk polis. Åtta dömdes till spioneri medan resten friades och inom ett år hade 13 av 14 domar överklagats så antagligen hoppas Bohemia på en liknande utveckling, men antagligen att de två ska frias helt av grekisk domstol.

Ifall grekisk domstol skulle gå mot en fällande dom riskerar de gripna upp till 20 års fängelse för spioneri. Händelsen har rapporterats brett inom grekisk press och diskuterats på diverse forum. Mer information finns inte för tillfället och naturligtvis följer vi upp denna händelse här på PowerGamer.

Uppdaterad 12 september 18:32

VD Marek Spanel har skickat ett utlåtande till pressen där Bohemia Interactive hävdar att de två gripna var på semester och ingenting annat:

”Vi kan bekräfta att två stycken anställda från Bohemia Interactive, våra kollegor och vänner, blev arresterade under tiden som de var på semester i Lemnos. De besökte ön enbart med syftet att utforska öns vackra omgivning. 

Ända sedan grundandet 1999, har Bohemia Interactive skapat spel som är baserad på allmän information. Vi har alltid respekterat lagarna och vi skulle aldrig ge någon instruktioner till att bryta lagarna i något land. Samma sak gäller för (utvecklingen av) Arma 3.

För tillfället, gör vi vad vi kan för att stötta killarna som är där borta, men också deras vänner och familjer som har drabbats under denna svåra situation. Vi hoppas innerligt att detta är ett missförstånd för deras passion för artisteri och kreation av virtuella världar.

På uppdrag av Bohemia Interactive”

Källor: PC Gamer UK, Bohemia Interactive, Eurogamer, Computerandvideogames.com


10 Kommentarer

 1. Profile photo of MrAndersson

  MrAndersson säger:

  Shit vad stört, men samtidigt. Vet man om de hade ansökt anstånd till att fotografera militärbaser? För det kan man bli gripen för i Sverige också juh!

  den september 11, 2012 kl kl. 14:30 -

 2. Profile photo of GrandCar

  GrandCar säger:

  Ja det här är verkligen helt galet, men som sagt. Är ju lite känsligt att fotografera militärhemligheter om de inte hade tillstånd. Så det är ju givetvis det de blivit gripna för och inte något annat.

  den september 11, 2012 kl kl. 14:46 -

 3. Profile photo of Stewie

  Stewie säger:

  Här är ju ett praktexempel på hur två stackars anställda får lida på grund av att företaget de jobbar på inte gjort tillräckligt med research innan de skickar i väg dem. Det säger ju sig självt att de måste ha tillstånd för att fotografera och speciellt när det kommer till militära anläggningar. doh!

  den september 11, 2012 kl kl. 14:59 -

 4. Profile photo of Tompa

  Tompa säger:

  Hoppas att det löser sig, låter onekligen som ett litet missförstånd tycker jag.

  den september 11, 2012 kl kl. 16:21 -

 5. Profile photo of Nightcrawler

  Nightcrawler säger:

  Det här är ju så stört så jag hoppas att powergamer kommer följa upp den här nyheten så vi vet hur det går för dom.

  den september 11, 2012 kl kl. 20:12 -

 6. Profile photo of Imperial3030

  Imperial3030 säger:

  WTF!?

  den september 11, 2012 kl kl. 20:29 -

 7. Profile photo of Xavier Ladu

  Xavier Ladu säger:

  Tror att grekisk polis av ren paranoia med tanke på hur nära ön ligger fienden Turkiet, att de arresterade de två personerna. Eller så råkade de fotografera militära installationer utan att vara medvetna om det.

  den september 12, 2012 kl kl. 00:22 -

 8. Profile photo of Anders Sandberg

  Anders Sandberg säger:

  Suck… så snett det kan gå ibland :/

  den september 12, 2012 kl kl. 00:23 -

 9. Profile photo of Johan32

  Johan32 säger:

  Men alltså, om de var där på semester så kan det ju knappast vara spioneri och om de ens fotat eller befunnit sig på fel ställe så har det ju enbart varit ren otur. Men har själv även hört att de blivit jävligt otrevlig mot turister sen deras ekonomiska kris, kanske skulle tänka om med tanke på att det är deras största inkomst.

  den september 12, 2012 kl kl. 21:52 -

 10. Profile photo of ROB_88

  ROB_88 säger:

  oturligt, men om de har varit inne i eller tagit bilder på militärt skyddsobjekt så har de brutit mot lagen.

  den september 13, 2012 kl kl. 00:08 -


Du måste vara inloggad får att posta kommentarer.


.