Sleeping Dogs

Plattform: PC, PlayStation 3, Xbox 360, OnLive
Releasedatum: 2012-08-17
Genre: Action, Open world
Utgivare: Square Enix, Namco Bandai (Sverige)
Utvecklare: United Front Games, Square Enix London
PEGI: PG-18
Bra:
• Hong Kong • Fightingsystemet • Karaktärerna • Känslan
Dåligt:
• Låtarna repteras ofta på radio • Ansiktsanimationerna • Bilfysiken

Betyg

4.0
VN:F [1.9.22_1171]
Användarbetyg: 4.3
12
kommentarer
Sleeping Dogs
Av: Xavier Ladu, den: 20 augusti, 2012 kl kl. 23:29

När vi nåddes av nyheten att True Crime: Hong Kong lades ned tillhörde jag den gruppen som inte sörjde med tanke på seriens historia. Dock såg Square Enix potential i spelet som United Front Games hade utvecklat och köpte upp rättigheterna till spelet men inte namnet varpå det döptes om till Sleeping Dogs. Utan att avslöja för mycket av recensionen så går det utan tvekan att säga följande: Activision och jag hade fel.

Handlingen tar sin början i Hong Kong där huvudpersonen Wei Shen åker fast och möter sin gamle vän Jackie Mah bakom gallren. Medan vännen tror att Wei Shen återvänt till staden för att återupptäcka sina rötter och starta om på nytt visar det sig att spelets huvudkaraktär istället är en polis med täckmantel. Hong Kongs polis vill slå ut triaderna och meningen är att Wei Shen ska infiltrera gänget Sun On Yee, styrd av gangstern Winston Chu som Jackie råkar arbeta för. Vilket innebär att Wei Shen tvingas ha dubbla lojaliteter, gentemot sin vän Jackie och sin arbetsgivare somförväntar sig resultat.

Trots att jag hade testat Sleeping Dogs två gånger fanns det en misstänktsamhet kvar på grund av spelets historia och även om det var lovande, ville jag se en färdig kod av spelet. Dock är det så glädjande att se hur United Front Games lyckats med sitt verk och att Square Enix gjort ett genidrag att släppa spelet samt ge utvecklarna feedback. Allt som True Crime-serien saknade har Sleeping Dogs och framförallt var det kontrollen som serien hade problem med.

Fightingsystemet har tagit inspiration från Batman Arkham City och bättre förebild finns inte ute på spelmarknaden. Genom spelets gång kan Wei Shen lära sig nya kombinationer genom att leta efter statyer som hans gamla kampsortsklubb blivit bestulen på. Något som påminner om en gammal favorit det vill säga Shen Mue. Även om Ryo Hazuki inte var polis så var man tvungen att kämpa på något sätt för att få tillgång till nya kombinationer. Något som inte är lika bra är skjutmomenten och då är de långt ifrån dåligt, bara att fighting utan vapen utan tvekan tillhör ett av de bästa som släppts till den här typen av genre och dessutom kan Wei Shen använda sig av miljön för att knocka ut eller döda fiender.

Ni som minns GTA IV och jag förmodar att ni vid det här laget har spelat igenom spelet, minns hur vi genom storyn fick sympati för de olika karaktärerna som dök upp och liknande moment dyker upp i Sleeping Dogs. Även om det inte är lika välgjort som Rockstars spel så lär man sig att uppskatta en hel del personer individuellt. Vad United Front Games lyckats och vad jag tror kommer att hända många, är att man sympatiserar med Wei Shens svårigheter gällande sina dubbla lojaliteter och tack vare röstskådespelarnas insatser så känns varje karaktär levande. Även om dialogerna ibland inte är de bästa så kan jag Hong Kong alldeles för lite, vore det intressant att veta huruvida de boende i staden blandar engelska med kinesiska så som de gör i spelet.

Något som inte är lika imponerande på karaktärerna är grafiken och framförallt ansiktsanimationerna som är väldigt stela. I svåra ögonblick under storyn kan det vara svårt att veta huruvida karaktärerna är arga eller ledsna och enbart tack vare dialogerna går det att avläsa ansiktsuttrycken. Däremot ser Hong Kong väldigt imponerande ut och allt annat som nattklubbar, fordon, havet och de olika terränger man befinner sig på. Även om jag inte har varit i Hong Kong lär gamers som varit känna igen sig för staden känns levande och förmodar jag väldigt lik den riktiga staden. Läsarna av PowerGamer som testat Sleeping Dogs och varit i Hong Kong får gärna berätta hur pass välgjord staden är.

Förutom de vanliga uppdragen hos antigen maffian eller polisen, finns det en hel del sidouppdrag att göra som oftast är streetrace eller tjänster åt andra personer. Variationen kanske inte är den bästa men de ger extra timmars underhållning och för att vara ärlig så är Saints Row det sandlådespel med roligaste sidouppdrag. Men så har spelet en helt annan attityd där Sleeping Dogs inte är något spel med avsikt att få oss att skratta som Saints Row, därav att man inte kan variera sidouppdragen även om det faktiskt är lite roligt att sjunga karaoke med Wei Shen. Särskilt svårt är det inte även om det har sin utmaning ifall man vill klara av en låt 100%.

Något co-op online eller andra typer av multiplayerlägen finns ute och där har United Front Games kompenserat med Social Hub. Alla uppdrag som genomförs, alla hopp med motorcyklar eller bilar samt mycket annat jämförs med andra ägare av Sleeping Dogs via leaderboards. De som sett att en vän klarat av samma street race på bättre tid kan spela om det bara för att man blivit lite småirriterad på att vännen var snabbare. Antalet speltimmar kommer inte att höjas drastiskt fast lite hjälp är det och vid recensionens publicering så har det släppts DLC till Sleeping Dogs, vilket betyder att samtliga som införskaffar spelet kommer att ha roligt i flera timmar framöver.

Om det är något jag tycker är sämre i Sleeping Dogs jämfört med GTA IV, så är det bilfysiken och man måste åka riktigt fort för att Wei Shen ska slungas ut från sin motorcykel eller bil om det ens sker. Detta medan Rockstar Games ville att vi i biljakter till exempel skulle vara försiktiga med att krascha in i andra bilar eftersom de kunde explodera till exempel. Eller att Niko Bellic slungades ut ur bilen vid en frontalkrock och jag föredrar faktiskt det framför lösningen i Sleeping Dogs. Uppdrag som görs på bil där man tvingas skjuta ned andra fungerar mycket bättre i detta och mycket tack vare Bullet Time, som gör att det går i slow motion under ett par sekunder.

Något som är irriterande är däremot musikutbudet och inte för att den kantonesiska musiken passar mig. Istället handlar det om antalet låtar och många repeteras ofta vilket tvingar en att byta radiostation ganska ofta. Dessutom är variationen i de förinställda radiostationerna på bilarna få där till och med de första GTA-spelen hade mer variation. Pickupen hade till exempel alltid countrymusik medan det känns som att alla invånare lyssnar på samma radiostation i United Front Games tolkning av Hong Kong, även om musiken är lokalt producerat vilket förstärker känslan av att man befinner sig i sydöstra Asien.

Spelet har dessutom dragits med ett par irriterande buggar och speciellt vid slagsmål då Wei Shen är nära väggen, då gängen ibland kan knuffa en mot en vägg. Fordonen i Hong Kong flyttar sig inte trots att man har sirenerna på för polisbilar eller ambulanser, något som alla uppmärksammade i GTA IV och det finner jag konstigt. Då spelade det ingen roll vem som var föraren för de andra bilarna flyttade på sig och förhoppningsvis fixar utvecklarna det där. Fast de problemen jag nämnt skadar inte spelet i sin helhet och man har stött på värre buggar eller problem. De i Lego Batman 2 störde mig betydligt mer än de i Sleeping Dogs ska det påpekas.

Alla som tvekat inför Sleeping Dogs kan jag lugna ned med att det är utan tvekan ett av de bästa spelen på marknaden. Något pris som årets bästa spel lär det inte vinna men United Front Games har gjort ett oerhört bra jobb och Sleeping Dogs är värt till fullpris. Jag var tveksam inför releasen men är glad över beslutet Square Enix tog för annars hade vi gått miste om ett spel i världsklass. Så min slutrekommendation är att när lönen kommer, att skaffa Sleeping Dogs och slitas mellan två olika världar. Med tanke på slutresultatet så ser jag fram emot en uppföljare till Sleeping Dogs och det ska bli intressant att se vad United Front Games kommer att hitta på. Under cover-uppdrag i Tokyo där man tvingas infiltrera yakuzan vore något eller någon annan kinesisk stad som Beijing eller Shanghai, bara de fortsätter på samma koncept.


För en dryg månad sedan fick jag testa Sleeping Dogs, det som skulle bli True Crime: Hong Kong men som sedermera lades ned. Istället…

Trots kritik från gamers och recensenter för bland annat dålig kontroll, lyckades True Crime: Streets of LA och True Crime: NY etablera sig på…

Om exakt en vecka släpps det nya äventyret från Hongkong, jag syftar naturligtvis på Sleeping Dogs. Denna före detta True Crime-titel som blev skrotad…

12 Kommentarer

 1. Profile photo of Anders Sandberg

  Anders Sandberg säger:

  En väldigt bra och heltäckande recension på ett spel som verkar lika bra precis som jag räknade med 🙂

  den augusti 21, 2012 kl kl. 02:38 -

 2. Profile photo of Joakim Sjöberg

  Joakim Sjöberg säger:

  Det verkar så jävla fett detta spelet, det kan man inte låta bara gå förbi

  den augusti 21, 2012 kl kl. 07:25 -

 3. Profile photo of Daniel Green

  Daniel Green säger:

  Ja, det här vill man ju inte missa att spela direkt! 🙂

  den augusti 21, 2012 kl kl. 08:25 -

 4. Profile photo of Destructoo

  Destructoo säger:

  Grym recension på vad som verkar vara ett grymt spel!

  den augusti 21, 2012 kl kl. 08:30 -

 5. Profile photo of Avangenia

  Avangenia säger:

  Det här är faktiskt något som jag skulle kunna tänka mig att fördriva tiden med den här månaden. Men det förstås, är lite sugen på Darksiders 2 också. Det ska väl komma nu i veckan?

  den augusti 21, 2012 kl kl. 08:50 -

 6. Profile photo of Raven

  Raven säger:

  Det här måste ju bara inhandlas!

  den augusti 21, 2012 kl kl. 10:18 -

 7. avatar

  Totalchaos säger:

  Ja, det här känns ju som ett givet spel att ha i sin samling och jag vill ju inte vara sämre än någon annan. Så jag får nog till att lägga en beställning tror jag. 😀

  den augusti 21, 2012 kl kl. 10:23 -

 8. Profile photo of Rachelew

  Rachelew säger:

  Känns som att man skulle ha en hel del att göra i det här spelet, om man skulle få för sig att börja spela det.

  den augusti 21, 2012 kl kl. 11:13 -

 9. Profile photo of Stewie

  Stewie säger:

  Lite av en oväntad mastodont titel måste jag ändå säga! Trodde faktiskt det här skulle bli skit, men så blev det raka motsatsen istället. Alltid lika skoj när det blir på det sättet.

  den augusti 21, 2012 kl kl. 14:22 -

 10. Profile photo of Tompa

  Tompa säger:

  PC-versionen är den jag kommer ta mig en närmre titt på misstänker jag.

  den augusti 21, 2012 kl kl. 14:42 -

 11. Profile photo of Xavier Ladu

  Xavier Ladu säger:

  Stewie bara gå ut och skaffa det du kommer inte att ångra dig. Snarare kommer du att ångra dina åsikter kring vad du trodde skulle bli slutresultatet

  den augusti 22, 2012 kl kl. 10:16 -

 12. Profile photo of snyggjonas

  snyggjonas säger:

  http://www.cad-comic.com/cad/20120817

  den augusti 22, 2012 kl kl. 21:21 -


Du måste vara inloggad får att posta kommentarer.


.