Bolls

Plattform: Android
Releasedatum: 2012-08-06
Genre: Strategi
Utgivare: Google Play
Utvecklare: Darwing Game Studio
PEGI: PG-3
Bra:
• Gratis • Utmanande • Snyggt
Dåligt:
• Hög inlärningskurva • Inget system som meddelar drag • Kan bli långdraget

Betyg

3.5
VN:F [1.9.22_1171]
Användarbetyg: 3.9
7
kommentarer
Bolls
Av: Xavier Ladu, den: 13 augusti, 2012 kl kl. 14:47

Från den svenska indiestudion Darwing Game Studios kommer Bolls, ett turordningsbaserat strategispel med bollar i huvudrollen. Vi pratar inte om ett spel till PC eller konsoler utan till Android-plattformen.

Stockholmsbaserade Darwing Game Studio, vars namn får mig att tänka på Darkwing Duck av någon anledning har släppt ett spel till Android. Bolls är deras första titel och som jag tidigare nämnt kan ägare av mobiltelefoner med Android ladda ned det gratis. Deras spel var för övrigt nominerad i Swedish Game Awards 2012 i kategorin ”Bästa mobilspel”. Som titeln antyder handlar det om bollar men inte om bollsporter utan ett strategispel och själva bollarna består av olika ansikten men också egenskaper. Meningen är att man ska vinna mot andra i vad som är ett turordningsbaserat onlinestrategispel.

Något single playerläge finns inte och för att vi ska föstå spelreglerna och lära oss om egenskaperna hos de olika bollarna finns det ett tutorial. Vi får också det förklarat att man behöver plocka på sig naturresurser för att ens samling av bollar ska växa och kunna köpa uppgraderingar till de i hopp om att motståndaren är så pass svag att vi kan vinna mot dem. Förvisso förklarar tutorial allt det där men provomgångar mot AI:n hade varit att föredra för väl ute när man väl valt en motståndare, känns det som att utvecklarna kastat oss rakt ut i elden med lite vatten.

De första omgångarna i Bolls är på gränsen till frustrerande och man hoppas på att besluten som tas är de rätta. Men det känns rörigt och samtidigt som man ska skydda sin kung, plocka hem naturresurser och föda upp nya bollar, måste man ha koll på sin motståndare och därmed blir det förvirrande i början. Därav min önskan att det ska finnas en provomgång mot datorn för så att man lär sig grunderna lite snabbare och efter ett par omgångar lär man sig spelet.

Ni som spelar mobilspel vet som bekant att de kräver många snabba speltimmar och även om Civilization finns att tillgå kanske det inte passar formatet så bra. Antagligen därför Angry Birds blivit en sådan succé eftersom det innehåller många spelbanor som i genomförs på ett par minuter eller timmar. Målet att bli än bättre finns där och då jag om att sikta med fåglarna ingenting annat. Problemet med Bolls är att det kräver flera timmar och dessutom är det turordningsbaserat utan att vi får någon notifiering om att motståndaren gjort sina drag. Matcher kanske inte spelas klart som de borde eller så förlorar man för att man dröjde alltför länge.

Ifall Bolls hade varit ett liknande spel där man får välja ett max antal bollar som sedan ska utnyttjas i ett par omgångar tills man förlorat alla, hade det nog varit mer beroendeframkallande. Att man nästa gång tänker på lite smådetaljer kring val eller drag. Däremot kan matcherna bli långa och sega ifall den andra parten tar sin tid på sig och även om det är till en fördel, så ser jag även negativa delar och hade hellre sett att Bolls hade likadant upplagt fast mer intensivare.

Sett till resurserna att Darwing Game Studio är indiebaserad så är det inte rättvist att totalsåga det tekniska, det vill säga grafik tillsammans med ljud. Även om det är sparsamt med effekter tycker jag däremot om den grafiska stilen och att styra bollarna dit de ska är inga större problem. Ifall de lyckas hitta sin stil är den de använder i Bolls inte något hinder för att släppa fler spel i framtiden med den typen av grafik.

Ifall det finns mobilanvändare med Android och som dessutom har tålamod, är Bolls ett perfekt tidsfördriv förutsatt att man har sin laddare till hands hela tiden. Ni med mindre tålamod som älskar spel likt Angry Birds kanske bör prova men jag tror inte det kommer att passa er. För att vara ett debutspel har Darwing Game Studio trots allt lyckats bra och jag ser fram emot deras framtida titlar. Ni som är intresserade kan gå till Google Play där spelet finns att ladda ned gratis.


7 Kommentarer

 1. Profile photo of Anders Sandberg

  Anders Sandberg säger:

  Well, strategi är alltid kul. Kul ändå att deras första spel blev godkänt 🙂

  den augusti 13, 2012 kl kl. 17:19 -

 2. Profile photo of nachogrande

  nachogrande säger:

  Finns det eller kommer det att komma till iOS, någon som vet?

  den augusti 14, 2012 kl kl. 10:45 -

 3. Profile photo of Daniel Green

  Daniel Green säger:

  Tycker grafiken ser riktigt mysig ut.

  den augusti 14, 2012 kl kl. 10:55 -

 4. Profile photo of Sangaga

  Sangaga säger:

  Kanske ska skaffa mig det här så jag har något att göra på jobbet sen! 🙂

  den augusti 14, 2012 kl kl. 11:02 -

 5. Profile photo of Wilco42

  Wilco42 säger:

  Synd att man har en iPhone då!

  den augusti 14, 2012 kl kl. 14:20 -

 6. Profile photo of McDouglas

  McDouglas säger:

  Jag tycker personligen att Powergamer borde tittar närmre på fler sådana här titlar, alldeles för lång emellan. Det är ju trots allt väldigt många som spelar på mobiler nu för tiden.

  den augusti 14, 2012 kl kl. 15:08 -

 7. Profile photo of Xavier Ladu

  Xavier Ladu säger:

  McDouglas: någonting som vi kan diskutera mellan oss redaktörer/skribenter.

  den augusti 14, 2012 kl kl. 15:11 -


Du måste vara inloggad får att posta kommentarer.


.