Lego Batman 2: DC Super Heroes

Plattform: PC, PlayStation 3, PS Vita, 3DS, DS, Wii, Xbox 360
Releasedatum: 2012-06-22
Genre: Action & äventyr
Utgivare: Warner Bros
Utvecklare: Traveller's Tales
PEGI: PG-7
Bra:
• Stålmannen tillsammans med Batman & Robin • Grafiken • Fungerar med röstskådespelare • Metropolis & Gotham City är tillgängligt
Dåligt:
• Ett Lego-spel som alla andra • Tekniska problem med recensionsexet • Själva storyn

Betyg

3.5
VN:F [1.9.22_1171]
Användarbetyg: 0.0
3
kommentarer
Lego Batman 2: DC Super Heroes
Av: Xavier Ladu, den: 31 juli, 2012 kl kl. 00:30

Irritationen hos en när en recension är sen går inte att undvika när vi pratar om ansiktsuttryck. Recensionen av Lego Batman 2: DC Super Heroes skulle ha varit klar för längesedan men posten ville inte göra sitt jobb och när spelet till slut kom så uppstod nya irritationsmoment som jag förklarar i recensionen av Traveller’s Tales senaste installation av ett Lego-spel.

Trots att jag hade testat Lego Batman 2: DC Super Heroes så var min inställning negativ inför recensionen. För även om Lego: Pirates of the Carribean var underhållande så bjöd det samtidigt inte på någonting nytt. Likt i Lego Star Wars eller det första Lego Batman gick man runt, slogs mot fiender, byggde och samlade på diverse saker som guldmynt eller annat för att få upp ens poäng. Varken utgivare eller Traveller’s Tale själva har velat ändra konceptet med tanke på hur framgångsrik spelserien har varit.

De få nyheter på förhand till Lego Batman 2: DC Super Heroes var karaktärsmässigt. Batmans stora antagonist Jokern ingår i en allians med Lex Luthor som i sin tur råkar vara Stålmannens största fiende. Detta gör att Batman tillsammans med Robin behöver en hjärna från Metropolis som råkar vara mannen av stål. Annars var den största nyheten att samtliga karaktäer skulle få röster istället för att som tidigare mumla. Draget kan jag berätta var faktiskt lyckat och rent karaktärsmässigt fortsätter Lego Batman & co vara charmiga även om de har ett manus nuförtiden. Speciellt Jokerns röst känns väldigt passande och Mark Hamills röst till skurken i den animerade serien om Batman som gick på svensk tv, har utan tvekan visat sig vara en standard Luke Skywalker satt som skådespelare.

Inblandningen av Lex Luthor i sin allians med Jokern innebär att Stålmannen blir tillgänglig som spelbar karaktär tillsammans med Batman & Robin. Där den dynamiska duon kan dö och förlora liv är Clark Kent i sin dräkt odödlig. Men hans akilleshäl är likt tidigare kryptonit och så fort det finns eller fienderna har på sig det, blir han försvagad och kan inte användas förrän någon partner har lyckats avlägsna kryptonitet. Så att enbart använda sig av Stålmannen leder inte till att man klarar av banorna enkelt och rent kontrollmässigt är det enklare att slåss med Batman eller Robin jämfört med Stålmannen enligt mitt tycke. Men inblandningen av Metropolis kändisar i Lego Batman 2 tycker jag inte är någonting dåligt utan en välkommen nyhet i en spelserie som annars är i behov av stora förändringar.

Väl ute i Gotham City eller Metropolis  där man kan promenera fritt som i GTA eller Saints Row, är det senare inte tal om nyheter när det handlar om sättet man spelar Lego Batman 2: DC Super Heroes. Gå ut, slåss mot fiender som faller ihop i bitar och besegra bossar på vägen. Samla på guldmynt för att få rankingen ”Super heroe” och leta efter bruna legoklsosar för att låsa upp fordon senare. Bygg upp gågnar eller fordon och de flesta lär väl förstå vad detta erbjuder. Inte för att det är dåligt men Lego-serien riskerar att bli söndermjölkad likt Guitar Hero och där spelsläppen är många, är nyheterna få till antalet och då räcker det inte med att Stålmannen gör sitt intrång med en skådespelare som lånar ut sin röst. Byt ut skalet mot Star Wars och man spelar nästan samma spel faktiskt och pusslen som ska vara för barn är faktiskt riktigt svåra ibland, speciellt i denna version där Batman & Robin ibland behöver byta dräkter för att skydda sig mot kyla eller elektricitet till exempel. Då kan inte ens Stålmannen rädda den dynamiska duon från sådana situationer.

Något som är positivt är grafiken och det är glädjande att Traveller’s Tale inte latat sig på den sidan. De har faktiskt ansträngt sig för att göra ett snyggt spel och även om det handlar om karaktärer i Lego-form så är det snyggt. Musiken kommer från både Stålmannen och tidigare Batman-filmer som helt klart passar bra istället för att utvecklarna hade komponerat sina versioner. Sen ska det påpekas återigen att skådespelarna gör ett bra jobb och mumlandet som förvisso är charmigt, saknas inte så mycket i Lego Batman 2: DC Super Heroes. Samtidigt är manuset inte det starkaste så hade Jokern mumlat sig igenom spelet tillsammans med Batman, hade det fungerat lika bra så jag är lite kluven inför det. Bättre manus och ingen kommer att sakna mumlandet tror jag medan ett sämre gör att folk blir missnöjda med systemet. Så om Traveller’s Tale vill fortsätta med att hyra in skådespelare så får de hyra in någon från Hollywood som skriver manus åt de.

Mitt recensionsexemplar som jag förmodar är inte den version som finns ute hos spelbutikerna. För ibland kunde spelet fastna och jag tvingades stänga av konsolen, i det här fallet min Xbox 360 för att börja om från en checkpoint. Men inte ens checkpoint fungerade som de skulle och trots att jag sparat kunde jag få börja om från tidigare. Vilket innebar att speltimmar försvunnit trots att jag avslutat spelet med att just spara. När man spelar dyker det upp ett meddelande om att spelet sparas och därför ska man inte stänga av varesig spel eller konsol. Som en slags bekräftelse så syns Jokerns huvud på vänster sida, så jag har faktiskt gjort som man ska. Trots det har speltimmar försvunnit och spelet har fastnat ett antal gånger. Hoppas verkligen inte att samma problem dyker upp på den som säljs ute i spelbutiker annars får Traveller’s Tale patcha spelet snart med tanke på hur längesen det släpptes. Så recensionen kantades av frustration gentemot spelets tekniska problem vilket fick mig att ge upp tidigt på grund av de tekniska problemen.

Även om Lego Batman 2: DC Super Heroes inte är något dåligt spel så faller det på alldeles för få konkreta nyheter. Fans av Lego-spel kommer att ha roligt med detta men de som tröttnat mot slutet med alla release efter Lego Star Wars får fortsätta vänta på stora nyheter och kanske testa demot för att se ifall Stålmannen tillför någonting nytt. Annars hoppas jag att om Traveller’s Tale vill fortsätta hålla serien vid liv att de fortsättningsvis introducerar stora nyheter som förändrar gameplay, till det positiva såklart. Annars är Lego Batman 2: DC Super Heroes ett stabilt spel i Lego-serien samtidigt som det inte sticker ut på något sätt.


3 Kommentarer

 1. Profile photo of Anders Sandberg

  Anders Sandberg säger:

  Bra recension och det känns precis som du beskriver att detta är ett stabilt Lego-spel. Samtidigt vill jag nog ändå påstå att dessa spel redan är ganska mjölkade så att säga, tyvärr. Det känns inte riktigt som att det är några groundbreaking tekniska förändringar i detta spel jämfört med föregångaren. Kanske skulle studion ta lite extra tid inför nästa titel, då kanske spelserien kan få sig ett rejält lyft.

  den juli 31, 2012 kl kl. 09:50 -

 2. avatar

  morgan2 säger:

  Hur gör man egentligen för att starta från en sparad checkpoint? Vi håller på att bli tokiga. Att döma av recensionen finns det en del tekniska problem, och det är kanske det vi råkat ut för.

  den augusti 8, 2012 kl kl. 16:57 -

 3. Profile photo of Xavier Ladu

  Xavier Ladu säger:

  morgan2 önskar att jag visste spelade om dvs började från grottan, via Gotham City hamnade jag sen i Metropolis och flög till samma ställe där man slutade. Men nej spelet ville inte starta från checkpoint, förstod inte heller vad för fel jag gjort.

  Sen angående tekniska misstag har spelet fastnat?

  den augusti 8, 2012 kl kl. 22:31 -


Du måste vara inloggad får att posta kommentarer.


.