Minecraft: Xbox 360 Edition

Plattform: Xbox 360
Releasedatum: 2012-05-09
Genre: Sandlåde-spel
Utgivare: Mojang
Utvecklare: 4J Studios
PEGI: PG-3
Bra:
• Den nya inlärningskurvan • Framtida möjligheter för Kinect • Split-screen för upp till fyra spelare
Dåligt:
• Att 360-versionen ligger efter på uppdateringar • Vart är Kinect-stödet vi blev lovade?

Betyg

4.0
VN:F [1.9.22_1171]
Användarbetyg: 5.0
3
kommentarer
Minecraft: Xbox 360 Edition
Av: Joakim Sjöberg, den: 10 maj, 2012 kl kl. 08:41

Hela världen älskar Minecraft. Det enkla konceptet som började som en enda svensk mans dröm i ett javaprogram har nu nått en kultstatus över världen med sina cirka 20 miljoner spelare.  Som den världssuccé som den älskvärda pixelbyggaren har blivit så har det endast tett sig naturligt att spelet ska ta sig utanför sin ursprungliga PC-miljö – och äntligen har vi möjlighet att spela världens svenskaste spel på Xbox 360.

Det allra viktigaste med att porta ett spel som Minecraft var att ändra på så lite man bara kunde. Ett spel med en så pass intakt kärna har ingen anledning att genomgå banbrytande utveckling i samband med flytt till en ny plattform, någonting som 4J Studios förstod när man tog på sig det viktiga uppdraget att ta Minecraft till Xbox 360. Spelet känns och ser ut precis som det ska göra och flyter på något oerhört bra. Ytterst välkomnat är tillägget av en tutorial vid spelets början, då avsaknaden av en sådan säkerligen har känts av hos många aspirerande pixelsnickare tidigare. Faktum kvarstår att Minecraft faktiskt inte är ett särskilt lätt spel att sätta sig in i och spelets många olika lager kan tyckas överväldigande för många. Den nya inskolnings-guiden blir till en utmärkt inkörsport till den stora värld som är Minecraft och gör det lättare än tidigare för nya spelare att ta sig ifrån grävande i marken till digitala underverk.

I det fria byggandet av sin egna värld känns Minecraft på Xbox 360 likt den ursprungliga versionen till det närmaste. Vad många inbitna spelare kan tänkas irritera sig på är det faktum att 360-versionen ännu ligger flertalet uppdateringar efter PC-versionen och saknar därigenom innehåll och spelförändringar som man hittar i PC-versionen. Man har lovat att konsolversionen med tiden ska ligga i fas med PC gällande spelets uppdateringar, men vid release är alltså så inte fallet. Förutom faktisk mjukvara så är Xbox-versionen annorlunda på ett flertal sätt, de flesta till det bättre. Det nya kontrollsystemet anpassad till konsolens handkontroll känns klockrent i sin enkelhet och fungerar utmärkt tillsammans med spelets föremålshantering och interface. Till detta tillkommer även ett översett crafting-system som ämnar att göra det lättare att kombinera sina material till nya, vilket även detta känns på rätt plats i den nya miljön.

Vid spelets utannonsering lovade man att spelet skulle ha stöd för kinect, men när vi idag står med varan i handen så är så inte fallet. Det hela är synd, då om det är något spel som både är enkelt, tillgänligt och hade varit kul att spela med hjälp av din kropp som verktyg så är det Minecraft. Möjligheterna att spela tillsammans med sina vänner har via konsolens onlineläge dock gjorts lättare, men att spela med spelare mellan PC- och Xbox-versionen, ett löfte som fanns med vid utannonseringen av spelet, kommer ej att bli en möjlighet. Bättre är istället möjligheten att spela spelet tillsammans med vänner genom split-screen för upp till fyra personer!

I slutändan så är Minecraft fortfarande det spel som det bör vara och det spelet som vi totalt har förälskat oss i. Lekfullheten, friheten och den märkliga form av komplexa enkelheten är helt intakt. Mycket av spelets funktioner har förbättrats och förenklats och med tiden kommer de uppdateringar som kommer att kunna ta även Xbox 360-versionen av Minecraft till samma status som spelet besitter på PC. Ny konsol, ny kontroll, nytt innehåll och ny publik – men Minecraft är fortfarande pixelkärlek till tusen.


Minecraft-1
Minecraft-2
Minecraft-cover

3 Kommentarer

 1. Profile photo of Anders Sandberg

  Anders Sandberg säger:

  Jag tycker det är underbart att ännu fler människor nu har möjligheten att ta del av detta spel. Gratulerar Notch och lycka till i framtiden 🙂

  den maj 10, 2012 kl kl. 10:30 -

 2. Profile photo of Daniel Green

  Daniel Green säger:

  Även fast det här må vara en något nedbantad version av originalet, så känner jag att det ändå är något man bör äga ifall man har en Xbox 360. Efter att ha spenderat all min vakna tid med Xbox 360-versionen sedan releasen igår så kan jag inte tänka mig mitt liv utan det. 😉

  den maj 10, 2012 kl kl. 17:55 -

 3. Profile photo of MrAndersson

  MrAndersson säger:

  Riktigt kul att läsa sådana här trevliga texter om våra stora svenska speltitlar. DE har ju uppenbarligen lyckats föra över det från PC till Konsol utan allt för många misstag. Men det är alltså inte Mojang själva som fixat det här?

  den maj 10, 2012 kl kl. 18:08 -


Du måste vara inloggad får att posta kommentarer.


.