Fable Heroes

Plattform: Xbox 360
Releasedatum: 2012-05-02
Genre: Arcade, multiplayer
Utgivare: Microsoft Studios
Utvecklare: Lionhead Studios
PEGI: PG-3
Bra:
• Roande co-op för fyra personer • De olika möjligheterna att spela lokalt och online
Dåligt:
• Den onödigt barnvänliga nivån • Lågt tempo, ett riktigt sömnpiller • Ointressant

Betyg

2.0
VN:F [1.9.22_1171]
Användarbetyg: 2.0
3
kommentarer
Fable Heroes
Av: Joakim Sjöberg, den: 9 maj, 2012 kl kl. 09:42

Få spel ur modern tid har trollbundit oss till den grad som Fable gjorde när serien gjorde sin entré på den första Xbox:en. På en resa som för oss var helt ny upptäckte vi nya djup av karaktärer, eget skapande och chansen att få känna på konsekvenser av vårt handlande. Åtta år senare har spelet blivit uppföljt av två efterträdare, med ännu en precis vid dörren, vid namn ”Fable: The Journey”. Men innan Fable-äventyret fortsätter i ”The Journey” så gör vi ett återbesök till serien genom en arkadtitel som ämnar att pocka på vår nostalgikärlek för seriens universum. Fable Heroes skapar lekfullhet.

Fable Heroes är långt ifrån samma sorts titel som seriens ursprungliga trilogi. De stora öppna världarna och dynamiskt karaktärsdanande val som spelaren ställts inför har för tillfället lagts på hyllan till förmån av mindre dramatiska yttranden. Istället för en ensam hjälte vars förankring slits mellan gott och ont så spelas sagan i Fable Heroes ut av fyra stycken individer. Dessa hjältar styrs antigen av mänskliga spelare eller AI och besitter förmågor som är unika för den valda klassen. På det sättet ter sig spelet som en side-scroller i en 3D-värld, där våra hjältar hugger sig igenom banor fyllda med en fauna av fiender som för oss är kända ifrån Fable-miljöerna. I ett spelande som är otroligt likt det vi älskade ur indietiteln ”Castle Crashers” så anpassar sig spelet väl, men det är ändå inte mycket som känns som originalspelen.

Fable Heroes bör inte närmas som en Fable-titel, då det egentligen inte är en sådan. Inga av de typiska spelelementen har i större utsträckning anpassats för en side-scroller och ingenting av det som vi förväntar oss av ett spel från serien finns där. Närmad som en arkad-titel så kan spelet ses i bättre dager och framhäver spelets uppdrag; att vara ett Fable för hela familjen. Även om det hela låter väldigt mysigt så kan jag inte annat än känna att just familje-delen av pitchen drogs lite väl långt – kanske hade inte dagisbarns-anpassning behövt vara den längsta tröskeln. För sanningen är att Fable Heroes känns nerdummat och helt utan djup. Spelet erbjuder möjligheter till co-op både lokalt och över Xbox Live och om spelet hade funnit någon större spänning än att spelas tillsammans med ett gäng polare så hade dess många brister kunnat förbises, men så är inte fallet.

Sanningen är att Fable Heroes känns gimmick-aktigt och får uppsynen av någonting som inte är så mycket mer än ett försök att skapa intresse för serien inför ”Fable: The Journey”. Den tunna uppsättningen spelmekanik som finns där lyckas inte med att bli dynamisk och räddas endast av de småintressanta möjligheterna att utveckla sina hjältars kunskaper. Den enda gången Fable Heroes blir till en roande spelupplevelse är när den spelas tillsammans med tre andra vänner och inte ens då är spelets monotona framfart mellan banor och bossar särskilt hisnande. Idén är inte ute och cyklar – den har bara tagits fram på helt fel sätt. Upplägget med en side-scroller för fyra personer ger grund åt en underhållande arkadtiteln och det uppenbara valet att ta efter Castle Crashers är superbt, men i denna skugga blir Fable Heroes bara en sämre kopia. Vi håller andan och inväntar resan som förhoppningsvis tar oss tillbaka till den värld ur fabeln som vi en gång förälskade oss i.


FableHeroes-1
FableHeroes2
fableheroes_boxart
fableheroes_boxart_search

3 Kommentarer

 1. Profile photo of foxtrotcharlie

  foxtrotcharlie säger:

  Jag har testat det här själv och tycker inte ens att det är värt en etta i betyg. Blev riktigt besviken på det här.

  den maj 9, 2012 kl kl. 11:17 -

 2. Profile photo of Anders Sandberg

  Anders Sandberg säger:

  Det enda som verkar kopplat mellan detta och originalet är just titeln, men jag hoppas sannerligen folk inte låter sig luras av detta.

  den maj 9, 2012 kl kl. 13:07 -

 3. Profile photo of McDouglas

  McDouglas säger:

  Det ser ju sött ut iallafall. :p

  den maj 9, 2012 kl kl. 15:49 -


Du måste vara inloggad får att posta kommentarer.


.