Trials Evolution

Plattform: Xbox 360
Releasedatum: 2012-04-18
Genre: Platform, racing
Utgivare: Microsoft Studios
Utvecklare: RedLynx
PEGI: PG-12
Bra:
• Varierande utmaningar • Fin fysik • Egenskapandet av banor
Dåligt:
• Att inte riktig Motorcross-åkande ser ut såhär

Betyg

4.0
VN:F [1.9.22_1171]
Användarbetyg: 4.4
10
kommentarer
Trials Evolution
Av: Joakim Sjöberg, den: 23 april, 2012 kl kl. 13:03

Tack vare den digitala spelmarknaden har inhandlandet av nya tv-spel aldrig varit lättare. Plattformar som Steam, Sony Entertainment Network och Xbox Live erbjuder hela tv-spelbibliotek inom räckvidd av ett par knapptryck. Den sistnämnda kanalen fick under förra veckan in ett av sina mest populära nyförvärv och vi kunde inte hålla oss ifrån att genom de få kommandon som är nödvändiga se till att Trials Evolution hittade hem till tv-soffan.

Den som inte är en främling för digital distrubition via Xbox Live Marketplace kanske minns 2009-alstret Trials HD som på ett mycket smakfullt sätt uppfriskade våra minnen om hur gamla motorcross-spel gärna känns. Tack vare av att speltypen populariserades som flash-spel så har den något tunna genren hittat nytt fotfäste och möjliggjort nedsläppet av Trials Evolution, som likt titel antyder utvecklar det koncept som man introducerade till Xbox 360-generationen för tre år sen.

Trials Evolution spelas precis som ett klassiskt motorcross-spel i 2D-miljö, även fast känslan är helt annorlunda. Orsaken till den nya sensationen är det faktum att alla spelets banor helt är modellerade i 3D och därigenom ger varje omgivning en obetalbar bredd. Genom detta spektrum guidar vi en förare och dennes motorcykel igenom banor kantade av hinder och avgrunder i snabbt eskalerande svårighet. Även om spelets inlärningskurva inte är den mest förberedande så spelar det ingen roll, då ett misslyckande ute i banan inte är mer än ännu ett sätt man inte kunde utföra uppgiften på. Varje segment av hinderbanorna blir lite av ”trial & error”, där man genom ett par besök till en senast intjänad checkpoint kan ge avstampet ett nytt försök och i vissa fall nå ett nytt resultat. Eftersom hela spelet baserar sig på så otroligt simpla kontrollen läggs utmaningen istället inom spelarens finmotorik, förlagd till smart byggda hinderbanor. Spelet introducerar ett multiplayer-läge som tillåter upp till fyra spelare att i stil av gamla hederliga Excitebike ta sig an banor samtidigt, både via samma konsol och över Xbox Live.

Vad som gör Trials Evolution till en intressant och underhållande upplevelse är den otroligt välfungerande fysikmotorn som spelet drivs på. Tyngden och viktfördelningen i den valda motorcrossen simuleras riktigt väl och även om naturens faktiska lagar möter lekfull överdådighet när föraren flyger en halv kilometer igenom luften så blir spelfysiken till den perfekta blandningen av en halva nödvändig fysikmotor, en halva spelglädje. Genom att snabbt övervinna banornas hinder och göra det utan att krascha mer än skäligt så tilldelas spelaren medaljer och för den som aspirerar till att sätta en guldmedalj på samtliga banor har ytterligare några timmar av frustrationsblandad segersötma att se fram emot.

Trails Evolution:s absolut största bedrift är att spelet helt och hållet är bygg på den byggmotorn som spelaren själv får använda sig av för att i spelet bygga egna banor. Resultatet blir att man med lite tålamod och finess kan skapa banor med precis samma möjligheter som utvecklarna själva. Att bygga egna banor och ta sig an andra användares alster blir som en egen spelupplevelse i sig och vittnar om hur ett gediget projekt Trials Evolution faktiskt är.

Trials Evolution är precis det som man utger det att vara – en utveckling av Trials HD. Med enkla medel har RedLynx skapat ett fullfjädrat motorcross-spel som är den bästa arkadtiteln på väldigt länge. Genom varierande utmaningar och användarvänlig multiplayer lovar Trials Evolution att underhålla länge, även när vårt spelande artar sig till mer error än trial.


10 Kommentarer

 1. avatar

  Lordofpie säger:

  Jag vet inte ens om man kan tacka nej, till det här spelet? 🙂 Mycket bra recension.

  den april 23, 2012 kl kl. 13:13 -

 2. Profile photo of ArtooDetoo

  ArtooDetoo säger:

  Riktigt läsvärd recension om jag får säga det själv. Kvaliten på dessa ”arcade”-titlar blir bara verkligen allt högre. Hoppas att de håller kvar priserna på samma nivå bara. Så de inte blir giriga. 😉

  den april 23, 2012 kl kl. 13:27 -

 3. Profile photo of GrandCar

  GrandCar säger:

  Det här låter som ett spel som helt och hållet faller mig i smaken. 🙂

  den april 23, 2012 kl kl. 13:41 -

 4. Profile photo of Anders Sandberg

  Anders Sandberg säger:

  Spel som detta är en av anledningarna till att jag önskar att jag hade ett Xbox 360 🙂

  den april 23, 2012 kl kl. 13:50 -

 5. avatar

  Cornell säger:

  Det här ligger högt på listan över spel som ska klaras av innan månaden är slut.

  den april 23, 2012 kl kl. 14:03 -

 6. Profile photo of MrAndersson

  MrAndersson säger:

  Ett helt underbart spel. 🙂

  den april 23, 2012 kl kl. 17:09 -

 7. Profile photo of Destructoo

  Destructoo säger:

  Det låter och känns lite som det första spelet, bara ett sådant man måste ha på sin xbox typ.

  den april 23, 2012 kl kl. 17:17 -

 8. avatar

  Phoenix säger:

  Mycket bra recension, precis som vanligt när man går in på pg! 🙂

  den april 23, 2012 kl kl. 18:02 -

 9. avatar

  Totalchaos säger:

  Har testat det här lite redan och det är sjukt skoj. Ska ta mig an resten av spelet sen när jag är klar med The Witcher 2, om 1-2 veckor. 😛

  den april 23, 2012 kl kl. 19:43 -

 10. avatar

  Robban säger:

  Ska roa mig lite med det här ikväll när jag kommer hem från jobbet tror jag.

  den april 24, 2012 kl kl. 08:50 -


Du måste vara inloggad får att posta kommentarer.


.