4
kommentarer
Fez är ett litet spel med ett stort hjärta
Av: Anders Sandberg, den: 22 april, 2012 kl kl. 11:53

Jag personligen är ett stort fan av indiespel, dessa små titlar som ibland lyckas leverera mer mening och innebörd än ett fullskaligt AAA-spel. Det senaste spelet som lyckades trollbinda mig var min resa med Journey som fått ta emot oerhört fin kritik världen över. Nu ska det också påpekas att detta spel har haft stöd av Sony men det finns andra studios världen över som kämpar. En av dessa är indiestudion Polytron.

Indiespelen har verkligen vunnit nya marker under de senaste åren. Spelvärlden uppmärksammar dessa kämpar som offrar allt för en dröm om att få deras spel bekräftat av omvärlden. En av dessa individer är Phil Fish som är en av grundarna på Polytron. Han och hans spel Fez har fått väldigt stor uppmärksamhet under en lång tid nu. Spelet utannonserades första gången av mannen själv 17 juli 2007, men det släpptes inte förens 13 april 2012. Den långa utvecklingstiden har resulterat i att spelet har fått en väldigt stor hype och det är med stor glädje jag kan berätta att det har bemötts med bravur.

Sundance Film Festival är en av världens största filmfestivaler och här visades filmen Indie Game: The Movie som visar fyra olika utvecklares resa med deras spel. Över 100 timmar av videomaterial filmades och klipptes sedan ihop för att skapa denna dokumentär om indiespel. Filmen fick ta emot det prestigefyllda priset ”World Cinema Documentary Editing Award” och skaparna James Swirsky och Lisanne Pajot blev oerhört lyckliga över detta. Filmen kommer senare under året att bli tillgänglig för resten av omvärlden. Från och med den 13 april finns alltså ett av spelen som uppmärksammas i filmen tillgängligt via Xbox Live Arcade. Detta spel fick under Independent Games Festival ta emot det största priset av alla, Seumas McNally Grand Prize (20,000$). 2011 var det Minecraft som fick den stora äran men i år är det Fez som står i rampljuset.

Fez släpptes på en fredag men redan på söndag samma vecka hade spelet klättrat till högsta på plats nedladdningslistan. Det är ett starkt bevis till hur många människor som har väntat på denna titel. På andra- och tredjeplats under samma vecka placerade sig Skullgirls samt även I Am Alive. Fez existerar ännu bara på XBLA men jag personligen hoppas enormt mycket på att spelet kommer att släppas till PSN. Det spekuleras i nuläget om spelet kommer till fler plattformar eller ej. Det kostar 800MSP vilket motsvarar ungefär tio dollar. Det är i skrivande stund 67,29 svenska kronor och jag skulle gladeligen betala det dubbla. Om du vill ha en av årets bästa spelupplevelser och äger ett Xbox 360 finns det ingen anledning att inte köpa detta, det är du skyldig dig själv som gamer.


4 Kommentarer

 1. Profile photo of Rachelew

  Rachelew säger:

  Jag har hört mycket bra om FEZ, man kanske borde ta och försöka spela igenom det snart. 🙂

  den april 23, 2012 kl kl. 11:27 -

 2. Profile photo of Anders Sandberg

  Anders Sandberg säger:

  Har du ett Xbox 360?

  den april 23, 2012 kl kl. 13:48 -

 3. Profile photo of Foxxy

  Foxxy säger:

  Jag får nog med kolla in detta, massa som snackar om det!

  den april 23, 2012 kl kl. 14:37 -

 4. avatar

  Bluefox säger:

  Varit hype över detta i många år också. Ska plocka upp det så fort jag landar. Sjukt nice att det äntligen är släppt 😀
  Ska även kolla upp dokumentären du nämnde. Visste jag inget om

  den april 24, 2012 kl kl. 02:55 -


Du måste vara inloggad får att posta kommentarer.


.