The Witcher 2 Enhanced Edition

Plattform: Xbox 360
Releasedatum: 2012-04-17
Genre: Rollspel
Utgivare: Namco Bandai
Utvecklare: CD Projekt RED
PEGI: PG-18
Bra:
• Grafiken • Ljudet • Berättelsen • Kontrollerna • Åldersgränsen • Det nya innehållet • Geralt
Dåligt:
• "Vissa" kanske kan tycka att det är onödigt mycket dialog och lite långsam progression i spelet. • Texture pop-ins

Betyg

5.0
VN:F [1.9.22_1171]
Användarbetyg: 4.8
13
kommentarer
The Witcher 2 Enhanced Edition
Av: Daniel Green, den: 17 april, 2012 kl kl. 13:56

Ett av förra årets absolut bästa spel till PC var utan tvekan The Witcher 2 och ända sedan releasen av PC-versionen i maj förra året har ägare av konsoler gått och väntat, i hopp om att spelet ska komma till just deras favoritplattform. Något som sedan den polska utvecklaren CD Projekt RED sett till att ta tag i är att nu har du som äger en Xbox 360 äntligen chansen att få uppleva samma episka historia som alla PC-ägare fick göra redan innan sommaren förra året.

Du spelar som Geralt, en witcher – dvs. en monsterjägare som specialiserar sig på att hjälpa invånarna bli av med diverse olika otyg som bor ute de djupa skogarna. Geralt har tappat minnet och blivit tillfångatagen av den sittande kungens specialstyrkor när spelet börjar. Härifrån följer sedan en prolog där Geralt förhörs och berättar det han minns, som du som spelare självklart får spela igenom. Det fungerar lite som en tutorial där du får bekanta dig med kontrollerna och Geralt’s krafter. Dock erbjuder även ”The Enhanced Editon” av The Witcher 2 faktiskt också en ”riktig” tutorial, som faktiskt saknades i PC-versionen vid releasen, vilket är helt nytt i den här versionen. Som jag vill påstå bara kompletterar ett redan komplett spel ännu mer.

I The Witcher 2 ligger tyngdpunkten på berättelsen i sig och snabba hack n’ slash-strider mot diverse olika fiender. Ni som följer oss här på PowerGamer.se vet att vi sedan tidigare sagt att historien i The Witcher 2 är bland det absolut bästa vi någonsin sett och det står vi fast vid, även nu efter att ha spelat igenom Xbox 360-versionen av spelet. Många var oroliga att The Witcher 2 skulle bli nedtonat nu när det kom till konsoler, men nej. De har gett spelet en 18-års gräns och det med all rätt. Spelet är brutalt, det är blodigt, mycket naket, full-frontal nudity i sexscenerna och hård dialog på det. Så de har inte bantat ned själva kärnupplevelsen av spelet. Det finns säkerligen personer som skulle påstå att det här är ”för” grovt och att det är så mycket naket och sex att det bara blir ”barnsligt”, men de personerna blandar in sina personliga politska åsikter och vet inte för fem öre vad tv-spel handlar om och framför allt inte vad en berättelse ska handla om. Nej, The Witcher 2 erbjuder precis en så pass bra balans mellan alla element att det är ett helt perfekt spel för en vuxen publik och det var hög tid att det kom ett spel som inte måste tillfredsställa en yngre publik. Att spelet dessutom är så pass bra som det faktiskt är gör det hela bara ännu mer intressant, då vi kanske i framtiden kan förvänta oss mer ”barnförbjudna” titlar av den här kalibern.

Kanske en av de största frågorna inför konsolversionen av spelet, var hur kontrollerna skulle fungera. Eller nej, det kanske var grafiken. Som vi nu kan konstatera ser ut som PC-versionen på mediuminställningar ungefär, vilket är mer än godkänt. CD Projekt RED’s egenutvecklade grafikmotor ser betydligt bättre ut än de allra flesta andra konsolspelen på marknaden, även fast den i det här sammanhanget endast körs med just mediuminställningar. Kontrollerna har de lyckats konvertera riktigt bra till konsolversionen och jag skulle dessutom vilja påstå att vissa saker dessutom fungerar bättre på konsol än vad de gjorde på PC, som t.ex. de quick-time event som spelet har att erbjuda, som faktiskt känns smidigare och mer följsamma på en handkontroll än på ett tangentbord. Samtidigt finns det ju givetvis saker som jag föredrar på PC, som t.ex. inventorysystemet, som är lättare att navigera i på PC då du direkt kan klicka på det du letar efter, istället för att behöva scrolla igenom listor med saker innan du når det du behöver. Men om du har mycket saker i din kappsäck så är de båda systemen ungefär likvärdiga för då behöver du även scrolla på PC-versionen.

Precis som den tidigare versionen av spelet, innehåller även Xbox 360-versionen The Witcher 2’s djupa levelsystem med alla de olika inriktningar du kan ta med din karaktär. Det bör nämnas här att det här är fjärde gången vi spelar igenom det här spelet, från början till slut och vi har inte en enda gång upplevt samma karaktärsutveckling. Det räcker att du gör små, små justeringar bland dina val och du får en helt annorlunda upplevelse varenda gång.

Questsystemet fungerar lika bra som på PC, dock kan vi tro att vissa kommer bli lite förskräckta av systemet då det nästan bara är huvudquesten som ger dig en såkallad questmarker på kartan. Alla olika sidequests osv som finns, får du mer än ofta försöka springa runt och fråga befolkningen efter ledtrådar eller läsa böcker du hittar för att komma fram till slutmålet. Det är underbart att de gjort på detta vis, då det ger en betydligt större utmaning mot andra liknande spel som bara håller dig i handen genom hela historien. The Witcher 2 är ett hårt spel, men det är hårt av rätt anledningar. Klarar du inte av det så är du helt enkelt inte tillräckligt tuff.

Men CD Projekt RED ger sig inte där, inte nog med att spelet levererar precis lika mycket spelglädje som på PC, om inte mer eftersom man nu faktiskt kan sitta i tv-soffan och spela på sin 55-tummare. Nej, de trycker även in ännu mer innehåll. Upp till fyra timmars extramaterial i form av nya quests, karaktärer och områden du kan utforska. Du får så sjukt mycket spel för pengarna här att det nästan är en dödssynd att inte köpa spelet.

Det är inte ofta vi ser så här bra och välgjorda spel, men ibland händer det att det kommer ett eller annat på vår väg och The Witcher 2 är ett av dessa spel. Det är möjligtvis bland det snyggaste du kan hitta på konsol idag, det är utmanande, det är snabb action och en historia som är den bästa vi sett. The Witcher 2 lyckas sätta en ny standard på hur action-rpg’s ska göras och det kommer inte bli lätt för nya utvecklare som vill ge sig in i genren att peta ner det från tronen det orört sitter på. Vi kan utan att skämmas rekommendera det här spelet till precis alla som gillar tv-spel, det är lite annorlunda upplägg mot de ”vanliga” nord-amerikanska titlarna vi är vana att se men det är för att CD Projekt RED har gjort allt bättre än sina konkurrenter i väst. The Witcher 2 sitter som sagt obesegrat på tronen och det finns egentligen inga ursäkter att inte springa ner till butiken och köpa det redan idag.


Personligen hade jag aldrig spelat The Witcher tidigare och därför hade jag inte så bra koll på vad det var för spel. Efter att…

Under European Games Awards lyckades Sverige att utmärka sig extra tack vare Minecraft och Battlefield 3. Den stora vinnaren var dock The Witcher 2…

Ett av de mest omtalade spelen här på PowerGamer.se är förra årets stora rpg-titel The Witcher 2: Assassins of Kings. Jag vet att det…

PowerGamer.se avslutade förra veckan ett spelmarathon av The Witcher 2: Assassins of Kings. Under 19 veckor har det publicerats en video i veckan på…

Om du brukar hänga här på PowerGamer.se kan du ha noterat att vi har ett pågående maraton av The Witcher 2: Assassins of Kings….

Efter 19 veckor tillsammans med Geralt of Rivia, så känns det helt klart lite sentimentalt nu när vi kommit till slutet av den här resan. I det allra sista avsnittet av PowerGamer’s The Witcher 2 Maraton tar vi reda på vad som har hänt med Triss och hur alla lösa trådarna runt ”The King Slayer” hänger ihop med mera. Missa inte det!
I veckans avsnitt tar vi oss an riktigt kluriga pussel samtidigt som vi hugger oss genom horder av de tuffaste soldaterna det här spelet har att bjuda på.
Vart är Triss Merigold egentligen och kommer Geralt kunna häva den förtrollade dimman utanför Vergen? De här frågorna besvaras alla i veckans avsnitt av PowerGamer’s The Witcher 2 Maraton, som även bjuder på överflöd av helt grym action.
Vi avverkar ännu ett avsnitt av PowerGamer.se’s The Witcher 2 Maraton. Förbered dig på ett ganska storypackat avsnitt, med en del action mot slutet.
The plot thickens’ – som man så fint skulle kunna uttrycka sig. Handlingen i The Witcher 2 tar oss på vilda äventyr, i veckans avsnitt av PowerGamer’s The Witcher 2 – Maraton. Luta er tillbaka och njut!
Daniel Green och Joakim Sjöberg är tappra riddare för PowerGamer.se’s räkning, som sakta men säkert arbetar sig allt djupare in i den nu mycket komplexa story som The Witcher 2 har att erbjuda.
Vi är äntligen tillbaka med nya avsnitt av vårt The Witcher 2 – Maraton. Den här veckan ser vi ett riktigt actionfyllt avsnitt där även några nya storyelement avslöjas såklart. Missa inte detta första avsnitt av The Witcher 2 – Maraton för 2012.
Avsnitt tolv är här och vi lyckas möjligtvis ta oss ut ur den grotta vi bevandrade oss i sist vi sågs. Kanske tar vi en promenad längs med strandkanten, vem vet? Allt är möjligt i The Witcher 2.
PowerGamer.se bjuder på The Witcher 2 Maraton, ett program där vi en gång i veckan försöker komma så långt som möjligt i det här stora spelet. Självklart bjuder vi på härliga kommentarer allt eftersom vi arbetar oss allt djupare in i Geralts spännande äventyr.
Precis som vanligt varje torsdagkväll bjuder PowerGamer.se på ännu ett avsnitt av vårt The Witcher 2 Maraton och i veckans avsnitt utlovas ett mycket actionpackat äventyr.

13 Kommentarer

 1. avatar

  Lordofpie säger:

  Helt underbar recension på ett spel som jag kommer köpa imorgon! 🙂

  den april 17, 2012 kl kl. 14:05 -

 2. Profile photo of Anders Sandberg

  Anders Sandberg säger:

  Grymt kul o höra att portningen blev lyckad, då är betyget helt rätt! 😀

  den april 17, 2012 kl kl. 14:13 -

 3. Profile photo of Stewie

  Stewie säger:

  Ja, det går ju knappast förneka att powergamer gillar the witcher 2. Men ja, jag kan nog inte heller hålla mig nu längre. Det får bli ett köp till Xbox 360 för mig nu.

  den april 17, 2012 kl kl. 14:17 -

 4. Profile photo of Destructoo

  Destructoo säger:

  Ja, jag har inga ursäkter så jag antar att jag får gå och köpa spelet. 🙂

  den april 17, 2012 kl kl. 14:59 -

 5. Profile photo of Tompa

  Tompa säger:

  The Witcher 2 vad jag har saknat att se dig här på powergamer. 😉

  den april 17, 2012 kl kl. 15:19 -

 6. Profile photo of Fuckdapolice

  Fuckdapolice säger:

  Älskar att Powergamer till skillnad mot vissa andra sajter, inte har fjollat runt med texterna på grund av blodet och att det är mycket naket. Powergamer telling it like it is. FUCK YEAH! Faan, vad jag älskar er. 😀

  den april 17, 2012 kl kl. 15:25 -

 7. Profile photo of GrandCar

  GrandCar säger:

  Det låter som att den här versionen av The Witcher 2 är en version man helt enkelt inte kan tacka nej till.

  den april 17, 2012 kl kl. 15:28 -

 8. avatar

  Totalchaos säger:

  Äntligen ett riktigt spel på konsol som faktiskt står för sin 18-års gräns. Ett spel för den vuxna publiken helt enkelt. Eftersom jag inte har den här versionen själv, än. Så får jag underhålla mig själv med några avsnitt från powergamers the witcher 2 maraton tills spelet kommer.

  den april 17, 2012 kl kl. 15:34 -

 9. Profile photo of MrAndersson

  MrAndersson säger:

  Hur var det nu, visst har de uppdaterat pc-versionen så den innehåller exakt samma saker från och med idag? Eller har jag drömt det? 🙂

  den april 17, 2012 kl kl. 20:14 -

 10. Profile photo of Jrgen

  Jrgen säger:

  Låter som det här mycket väl kan vara ett av årets bästa spel. Känner att jag vill spela igenom det här till helgen, så kommer ge mig ut på jakt efter ett exemplar på fredag.

  den april 17, 2012 kl kl. 20:39 -

 11. Profile photo of Imperial3030

  Imperial3030 säger:

  Det jag var mest orolig över var hur de skulle föra över själva kontrollsystemet, men det låter ju onekligen som de lyckats ganska bra med det också. Trevlig läsning! 🙂

  den april 17, 2012 kl kl. 20:42 -

 12. Profile photo of nachogrande

  nachogrande säger:

  Mycket bra recension, blir svårt att låta bli det här känner jag. 😉

  den april 17, 2012 kl kl. 20:54 -

 13. Profile photo of MrAndersson

  MrAndersson säger:

  Nu har jag köpt spelet, kunde inte hålla mig efter den här superbra recensionen. Det kommer med andra ord bli en mycket spännande kväll. 🙂

  den april 18, 2012 kl kl. 16:46 -


Du måste vara inloggad får att posta kommentarer.


.