Tekken 3D Prime Edition

Plattform: 3DS
Releasedatum: 2012-02-17
Genre: Fighting
Utgivare: Namco Bandai Games
Utvecklare: Arika & Namco Bandai Games
PEGI: PG-16
Bra:
• Snyggt • Många fighters • Bra portning
Dåligt:
• Fattigt på innehåll • Kontrollen för 3DS passar inte Tekken

Betyg

3.0
VN:F [1.9.22_1171]
Användarbetyg: 2.4
5
kommentarer
Tekken 3D Prime Edition
Av: Xavier Ladu, den: 8 mars, 2012 kl kl. 01:49

I samband med releasen av 3DS valde Konami att släppa Street Fighter IV och visade att fightingspel fungerar på Nintendos senaste bärbara konsol. Konkurrenten Namco vill såklart inte vara sämre utan väljer att porta sin serie Tekken till konsolen.

Något stort fan av Tekken har jag inte varit men spelserien har trots allt blivit ett uppskattat inslag i fightinggenren. Dessutom har jag spelat en hel del matcher mot vänner som är lika bra som mig så det har blivit roliga men framförallt jämna matcher i Tekken 6. Jag har hela tiden föredragit att spela med an arkadsticka och därför var jag både nyfiken men även tveksam till Tekken 3D.

När man startar Tekken 3D finns möjligheten att antigen spela spelet (såklart) eller välja att titta på en film som är inkluderad. Den drar ingen nytta av 3D-effekterna men fungerar som en bra introduktion till karaktärerna för de personer som inte har rört vid Tekken förut. Innehållet ser vid början ut att vara snålt och kommer att spela en stor roll i slutbetyget för spelet faktiskt. Själva filmen är helt på engelska och har inte textat de som pratar japanska vilket tar bort lite charmen med de japanska karaktärerna. Men filmen i sig känns i efterhand knappast som en tröst och ifall ni läser recensionen, kommer ni utan tvekan att förstå varför.

Precis som till PlayStation 3 eller Xbox 360, är musiken och menysystemet i princip portad till 3DS. Inte för att menyerna är fula men inte heller de snyggaste i hela spelbranschen, men de fungerar och det går att läsa tydligt vad som står. Även menymusiken har blivit portad och är i princip identisk utan att den verkar ha blivit nedskalad till konsolen vilket är ett plus. Inte heller karaktärsutbudet har skalats ned och vår svenske representant Lars finns såklart med vid sidan om klassiska karaktärer som Kazuya, Paul och Nina till exempel.

Efter val av karaktärer så är det ”bara” att sätta igång och spela Tekken 3D. Rent grafiskt så imponerar det mycket och 3D-effekterna gör att vissa miljöer känns häftiga. Men har man som jag spelat flera timmar med Tekken 6 på Xbox 360, så är miljöerna utan tvekan avskalade och på min krysslåda hade 3D-effekterna utan tvekan gjort att spelet hade känts än mer imponerande. Så när miljöerna är nedskalade så är det karaktärerna som gör att det känns imponerande att spela med 3DS och dess 3D-effekter.

3D-effekterna gör inte spelandet häftigt enbart utan kan även ses som en last. Jämfört med till exempel FIFA 12 till 3DS, är Tekken 3D utan tvekan ett mer intensivt spel och ibland har jag varit alldeles för aggressiv så säga med konsolen. Inte för att knapparna eller styrspaken har gått sönder men jag har råkat röra konsolen och ögat har tvingats anpassa sig till effekterna genom att ”börja om” med sin anpassning. Därför kan Tekken 3D ses som en mindre lämpad till 3DS men någon dålig portning är det absolut inte.

Jag nänmnde innehållet kort innan och det är Tekken 3D:s stora akilleshäl förutom kontrollen. Inte för att kontrollen är dålig men tar tid att vänja sig med knapparna samt styrspaken i 3DS och har man som jag spelat flera timmar med arkadsticka, blir det aldrig samma precision i slagen. Förutom vanlig fightingaction där man möter flera fighters innan man tar sig an en slutboss, har Tekken 3D även Special Survival. Med en livmätare och inga continues, gäller det att överleva först 10 fighters, sedan 20, 30 för att senare möta 40 fighters. I ett par timmar underhåller det sedan blir det oerhört enformigt att spela Tekken 3D på sin bärbara 3D-konsol.

Känslan man får av Tekken 3D Prime Edition är att det inte är värt 600 kr. Lägg till det faktum förutom innehållet, kontrollerna att jag inte har kunnat spela online. Vet inte om det beror på att jag gjort något fel med inställningarna eller om det trådlösa internet jag använder ute krånglar. För tyvärr har jag sedan min router gick sönder inte haft möjligheten att köpa en ny. Således har jag tvingats vara ute för att använda Wi-Fi och redan där faller egentligen Tekken 3D. Fightingspel överlag får i vardagsrummet förlängt livslängd medan med de bärbara versionerna, krävs det Wi-Fi eller att någon annan äger samma konsol. För min del så känner jag ingen som äger en Nintendo 3DS så multiplayer är i princip kört för mig hemma.

För att sammanfatta det hela så är Tekken 3D Prime Edition ingen dålig portning rent spelmekaniskt. Men innehållsmässigt så fattas det mycket och multiplayer är ingen hit ifall du inte känner någon som äger samma konsol. Eller har en bra Wi-Fi upppkoppling hemma hos dig då man i alla fall slipper åka till ställen med öppen Wi-Fi. I reahyllan kan Tekken 3D Prime Edition vara värt att ta en titt på men till fullpris skulle jag inte rekommendera detta.


5 Kommentarer

 1. Profile photo of Joakim Sjöberg

  Joakim Sjöberg säger:

  Låter som ett Tekken-spel som är precis lika ”svalt” som serien har blivit i sig, i min mening.

  den mars 8, 2012 kl kl. 10:09 -

 2. Profile photo of Crankyburger

  Crankyburger säger:

  Bra recension, men känns som sagt inte riktigt värt priset!

  den mars 8, 2012 kl kl. 22:05 -

 3. Profile photo of BulletMaster

  BulletMaster säger:

  Sådana här spel ska ju definitivt spelas med en riktig arcade-sticka, blir ju inte ens samma sak på en riktig konsol och svårt att tro att det blir något alls att ha på en handhållen sådan.

  den mars 8, 2012 kl kl. 22:23 -

 4. Profile photo of Anders Sandberg

  Anders Sandberg säger:

  Trevlig recension men vill jag få min Tekken-fix plockar jag fram Tekken 3 ^^

  den mars 10, 2012 kl kl. 22:08 -

 5. Profile photo of Xavier Ladu

  Xavier Ladu säger:

  Crankyburger: stämmer bra det inte värt priset.

  BulletMaster: även det där stämmer. kan spela fightingspel med handkontroll men nej inte samma sak med 3DS tyvärr.

  den mars 12, 2012 kl kl. 16:02 -


Du måste vara inloggad får att posta kommentarer.


.