Journey

Plattform: PS3
Releasedatum: 2012-03-13
Genre: Äventyr
Utgivare: Sony Computer Entertainment
Utvecklare: Thatgamecompany
PEGI: PG-3
Bra:
• Det minimalistiska berättandet • co-op möjligheten • Musiken
Dåligt:
-

Betyg

4.0
VN:F [1.9.22_1171]
Användarbetyg: 4.1
10
kommentarer
Journey
Av: Joakim Sjöberg, den: 6 mars, 2012 kl kl. 16:15

Det är otroligt spännande att spela ett spel när man inte har en aning om vad man ska förvänta sig. Att stå inför en resa när man varken vet var målet är eller vad som väntar vid destinationen. Att rannsaka sig själv och på allvar fundera på vilka känslor ett tv-spel väcker.

Journey är namnet på den tredje titeln som levereras till oss av Thatgamecompany, en studio som gjort sig kända för att inte börja utveckla ett spel fören de har bestämt sig för just vilka känslor som skall väckas hos spelaren. Denna gång ställs vi inför en resa som, om än flyktig, med råge hinner med att penetrera försvaret även hos den mest surmulne och avtrubbade. Vår historia börjar i en öken, där den anonyma karaktären som för den närmaste timmen kommer att bli vårt medium vaknar upp i en enorm öken och blickar bort mot horisonten på den klippa som vi med ens kan identifiera som resans mål. Vi börjar att gå.

Det är med otroligt minimalistiska medel som Journey blir till den resa som titeln innebär. Med hjälp av onlinestöd så finns möjligheten att stöta på en annan spelare som är på samma resa. De två individerna har inga möjligheter att kommunicera med hjälp av text eller tal, utan endast via karaktärens förmåga till att utge ordlösa rop. Spelarna gör själva valet om de vill hjälpa varandra på vägen eller fortsätta ensamma, och skapar en sensation av att vara minimal ställd mot spelets gigantiska omgivningar.

Journey är inget långlivat spel, men trots sin korta levnadstid på knappt över en timma lyckas spelet med att vara en påtaglig spelupplevelse som koms ihåg långt efter att tv-skärmen har svartnat. Det storslagna äventyret förgylls endast av ett fantastiskt soundtrack, och aldrig någonsin har jag varit så hungrig på att fortsätta i ett spel. Att lägga ner kontrollen är totalt ute ur frågan. Möjligheten att stöta på en annan individ som går igenom precis samma upplevelse som du själv bidrar till en ännu större känsla av någonting ömtåligt och värdefullt, och den bild vi tidigare kanske hade kring begreppet ”tv-spel” är helt plötsligt rubbat i sin grund. Mer än ett spel i sig, är Journey en hyllning och påminnelse om allt det som är vackert och häpnadsväckande i tv-spel.

Lika snabbt som det kom är det förbi. Vår resa har börjat och avslutats inom ett ögonblick, men däremellan har vi gått igenom känslor vi sällan känt av framför ett tv-spel. Bakom minimalism döljer sig en av årets djupaste spelupplevelser, genom en resa som både börjar och avslutas med ett enda steg.


Årets stora Hollywood-fest Oscargalan kommer gå av stapeln i USA den 24:e februari. Storbritannien har istället en kommittee som heter BAFTA och denna grupp…

I en tid då spelvärlden bara verkar handla om AAA-titlar, aktiekurser och pengar är det ännu viktigare med spel som tar avstånd från detta….

10 Kommentarer

 1. Profile photo of MrAndersson

  MrAndersson säger:

  Är det fullpris på det här spelet, någon som vet? För trots att det är ett mycket bra spel, så verkar det ju inte riktigt erbjuda samma längd som ett normalt 700kronorsspel.

  den mars 6, 2012 kl kl. 16:29 -

 2. Profile photo of Foxxy

  Foxxy säger:

  Oj, jag blev sjukt intresserad av detta! Ser verkligen ut att vara nåt för mig! Vilka två andra spel har getts ut av samma utgivare?
  Om de är ett kort spel måste man köpa de på psn då kanske?

  den mars 6, 2012 kl kl. 16:32 -

 3. avatar

  Totalchaos säger:

  Verkar vara ett riktigt soft och skönt spel, mycket trevlig recension. Precis som vanligt.

  den mars 6, 2012 kl kl. 17:14 -

 4. avatar

  Mango säger:

  Tycker det luktar köp lång väg om den här titeln. 🙂

  den mars 6, 2012 kl kl. 18:02 -

 5. Profile photo of Anders Sandberg

  Anders Sandberg säger:

  Detta är helt klart ett spel för mig!
  Bra skrivet som vanligt Jocke 🙂

  den mars 7, 2012 kl kl. 01:20 -

 6. avatar

  Lordofpie säger:

  Ibland kan det faktiskt vara skönt med något sådant här, mer lättsamt spel. Ifall min PS3:a inte dör på kuppen (Har den gamla tjocka som sjunger på sista versen), så får det bli ett köp det här.

  den mars 7, 2012 kl kl. 10:29 -

 7. Profile photo of Joakim Sjöberg

  Joakim Sjöberg säger:

  Foxxy: De två tidigare spelen hette Flow och Flower! Spelet går inte för fullpris, och går endast att ladda ner via PSN! Köp, köp, köp! Det blir eran bäst spenderade speltimma. Finns ingen ursäkt för att inte avnjuta Journey.

  den mars 7, 2012 kl kl. 10:56 -

 8. Profile photo of Stewie

  Stewie säger:

  Man bör väl åtminstone testa det här ifall man spelat de tidigare spelen misstänker jag!?

  den mars 7, 2012 kl kl. 16:21 -

 9. Profile photo of Joakim Sjöberg

  Joakim Sjöberg säger:

  Utan tvekan!

  den mars 7, 2012 kl kl. 23:14 -

 10. Profile photo of Crankyburger

  Crankyburger säger:

  Ja, det blir juh perfekt helgunderhållning det här!

  den mars 8, 2012 kl kl. 22:07 -


Du måste vara inloggad får att posta kommentarer.


.