Batman: Arkham City

Plattform: Xbox 360, Playstation 3
Releasedatum: 2011-10-21
Genre: Action-äventyr, Brawler
Utgivare: Warner Bros. Interactive Entertainment
Utvecklare: Rocksteady Studios
PEGI: PG-16
Bra:
• Stridssystemet är det mest välbalanserade vi sett • Den öppna staden ser underbar ut • Dialogerna dryper av stämning • Atmosfären är enormt tillfredsställande
Dåligt:
• Vad skulle det egentligen kunna vara?

Betyg

5.0
VN:F [1.9.22_1171]
Användarbetyg: 4.9
16
kommentarer
Batman: Arkham City
Av: Daniel Green, den: 20 oktober, 2011 kl kl. 17:51

Det är många som säger att licensspel är skräp och i de allra flesta fall stämmer det, men när Batman: Arkham Asylum släpptes bevisade utvecklarna NetherRealm och Rocksteady Studios den raka motsatsen. Spelet var en direkt kandidat till ”årets spel” och tog på många platser jorden över även hem riktigt många priser. Så det går att göra bra licensspel, något vi heller inte tvekar  på efter att ha sett föregångaren till det här spelet.

Batman: Arkham City är en direkt uppföljade till Arkham Asylum som redan från början gör allt dubbelt så bra som perfektionen självt. Det är inte tusen nya funktioner och om man spelat Arkham Asylum känner man igen det mesta, däremot öppnas handlingen och friheten upp desto mer, iallafall på ett kosmetiskt och visuellt plan. Du lämnas i en stor ”öppen” stad där du ska lösa diverse olika fall och det är upp till dig att välja hur du löser dem. Med det sagt så går det ändå inte bortse från det faktum att spelet faktiskt är väldigt linjärt och väl inne i uppdragen har du inte längre lika mycket valmöjligheter som spelet faktiskt till en början ger sken av.

Eftersom det här är ett licensspel kommer du också hitta fler kända karaktärer i staden. Utöver Batman hittar du andra kända ansikten från DC Universe som t.ex. The Penguin, The Joker, The Riddler, Mr. Freeze och Harley Quinn med flera. Varav alla har sina egna historier och på det lagret ligger även flera andra lager i form av sidouppdrag. The Riddler har dessutom en ännu större och betydande roll i spelet, där du kan lösa hans gåtor för att låsa upp saker i spelet. Med andra ord finns det rikligt med aktiviteter att fördriva tiden med i Arkham City. Huvudkaraktärernas berättelser levereras i riktigt välgjorda cutscenes med dialog som känns taget direkt från serietidningarna.

 När du klarar ett element av huvudstoryn kan du direkt ta dig från det till nästa utan att tänka på vad som pågår i din omgivning, men då kommer du gå miste om väldigt mycket samtidigt som spelet kommer ta slut på runt 8-10 timmar. Om du däremot tar dig an sidouppdrag och utmaningar med mera, kommer du ha riktigt många timmar att göra innan du ser eftertexterna.

Striderna är inte speciellt annorlunda mot det föregående spelet, men en sak som jag personligen märkte var att man kan använda sina gadgets i en betydligt större utsträckning i striderna nu. Vilket i sin tur blir ett välkommet element samtidigt som det förbättrar något som egentligen inte ens behövde förbättras. Den stora öppna staden, som egentligen inte är speciellt öppen, ser helt fantastisk ut och påminner om serietidningarna. För att ta dig fram i staden kan du gå, springa, flyga, eller svinga dig med din änterhake, så avstånd blir egentligen aldrig något problem, snarare tvärt om.

Det är inte bara Batman som fått nya gadgets att leka med, även fienderna har fler möjligheter att upptäcka dig nu och det är inte alltid det räcker med att svinga sig från en Gargoyle till en annan för att försvinna ur deras synfält. Fienderna har nu bland annat infraröda glasögon, så de kan se dig i mörker eller i rök, det finns fiender som har väskor med radiostörning så du inte kan använda dig av detektivläget och sen finns det de med knivar, automatvapen och sköldar med mera. Riktigt bra variation bland fienderna i spelet helt enkelt.

The Riddler har som vi nämnde tidigare dedikerade uppdrag där du ska lösa hans gåtor för att hitta olika trofeér osv, skulle tippa på att det är flera hundra olika trofeér du kan hitta baserade på de olika The Riddler-pussel som du löser. Dessa pussel behöver du inte klara iordning utan finns utspridda över hela staden och du kan ta dem i den ordning du känner för, förutsatt att du låst upp rätt gadgets och liknande för att ha möjlighet att komma in på vissa ställen.

Batman är heller inte den enda spelbara karaktären. Om du köper en kod eller skriver in den kod som levereras med ett nytt spel kan du även spela med Catwoman, som har sin egna historia med egna uppdrag som vävs ihop med den story du spelar som Batman om vi förstått det hela rätt. Det är spännande att se händelserna paralellt med varandra allt eftersom de händer. Skillnaderna mellan Catwoman och Batman är egentligen inte jättestora, hon är typ som Batman men med andra moves och med mindre moves och gadets. Vilket gör att hon egentligen inte är speciellt skoj att spela med, men bara det faktum att du kan det ska hyllas för det gör ett redan kanonbra spel till och med ännu bättre.

Om du gillar serietidningar och Batman så kommer du gilla det här spelet, nej! Du kommer älska det här spelet, dessutom erbjuder det mer av det vi fick se i Arkham Asylum så mer av det goda helt enkelt. Stridssystemet är så välbalanserat att varenda ”take-down” är förvånandsvärt tillfredsställande och man skulle i teorin kunna gå runt i staden hela dagen och bara spöa ner random punks och ändå få ut något av spelet. Jag kan personligen inte se en enda person som skulle bli besviken vid ett köp av det här spelet, det är såpass välgjort att det borde bli en ny standardmall för hur spel ska göras. Sluta läs och spring och köp det genast, det är allt vi har att säga!


Trots att Batman: Arkham City inte har släppts än är utvecklarna Rocksteady öppna för en uppföljare till fast allt beroende på hur spelet tas…

Uppföljaren till det kritikerrosade actionspelet Batman: Arkham Asylum står nu precis runt hörnet. Trots att spelet ännu inte har nått sin hungriga spelskara så…

Batman: Arkham City, uppföljaren till den mörke hjältens bravader i Arkham Asulym, är inte mycket mer än precis runt hörnet. Ett nytt spel betyder…

Det som började som ett rykte har numera blivit bekräftat till Batman Arkham City. Batmans partner Robin kommer att bli en spelbar karaktär i…

Warner har tillkännagivit att uppföljaren till Batman: Arkham Asylum har fått ett releasedatum för 2011 och återigen kommer Batman behöva slåss mot Jokern i…

batman_ac_pic01
batman_ac_pic03
batman_ac_pic04
batman_ac_boxart
batman_ac_boxart_search

16 Kommentarer

 1. Profile photo of MrAndersson

  MrAndersson säger:

  Bra recension, det är inte längre någon fråga om man ska köpa det här eller inte. Imorgon är det jag som åker till butiken direkt efter jobbet och plockar med mig ett exemplar hem.

  den oktober 20, 2011 kl kl. 18:25 -

 2. Profile photo of Victoria Saade

  Victoria Saade säger:

  då var helgen uppbokad, jag måste spela arkham city!

  den oktober 20, 2011 kl kl. 18:26 -

 3. Profile photo of Raven

  Raven säger:

  Hade funderingar på det här och varför alla gav det så högt betyg, men eftersom jag faktiskt litar på Powergamer så måste jag ju köpa det här nu.

  den oktober 20, 2011 kl kl. 18:33 -

 4. avatar

  Morgan säger:

  Underbar recension på vad som verkar vara ett underbart spel.

  den oktober 20, 2011 kl kl. 19:27 -

 5. Profile photo of foxtrotcharlie

  foxtrotcharlie säger:

  Varför måste det här vara så bra för? Nu kommer det ju bli ännu svårare att hinna med och spela allt.

  den oktober 20, 2011 kl kl. 19:47 -

 6. avatar

  Jcraft säger:

  Utöver det att spelet faktiskt är riktigt bra måste jag ju också säga att det ser helt sjutk snyggt ut. Iallafall på de screenshots ni bifogat i recensionen.

  den oktober 20, 2011 kl kl. 19:53 -

 7. avatar

  Cornell säger:

  Bra recension, men jag fattade inte riktigt det med Catwomen. Följer den upplåsningskoden med alla spel, eller är det bara specialversionerna och om man kan köpa den löst vad kostar det då?

  den oktober 20, 2011 kl kl. 19:59 -

 8. Profile photo of Stewie

  Stewie säger:

  Spelet hade inte kommit in till vår lokala butik, vilket jävla bullshit!

  den oktober 21, 2011 kl kl. 13:18 -

 9. Profile photo of Anders Sandberg

  Anders Sandberg säger:

  Mitt Arkham City är förbokat sedan september, på måndag landar det i min brevlåda och jag längtar verkligen efter det!
  Daniel, bra recension och jag räkna inte med något annat 😉

  den oktober 21, 2011 kl kl. 14:04 -

 10. Profile photo of ROB_88

  ROB_88 säger:

  har handlingen från första spelet nåt att göra med det här alls?
  hela grejen med Titaner och allt det

  den oktober 22, 2011 kl kl. 00:06 -

  • Profile photo of Daniel Green

   Daniel Green säger:

   Ja, spelet tar vid precis där det första slutade och angående titans. Hmm, utan att spoila något så finns den formulan även i Arkham City då en viss person smugglat in det. 😉

   den oktober 25, 2011 kl kl. 09:45 -

 11. Profile photo of Stewie

  Stewie säger:

  Yay! Nu har Batman trillat ner i min brevlåda. Hade ju en smärre kris i fredags när den lokala butiken inte hade det, men så beställde jag det istället och nu sitter jag med det, helt skakis. Faan, jag ska spendera hela dagen åt det här underbara spelet.

  den oktober 24, 2011 kl kl. 11:50 -

 12. Profile photo of GrandCar

  GrandCar säger:

  Kunde inte hålla mig från att köpa det här.

  den oktober 24, 2011 kl kl. 18:24 -

 13. Profile photo of Foxxy

  Foxxy säger:

  Tyckte inte detta var lika bra som det första rent story-mässigt, men nåt positivt är ju att få ta sig omkring i självaste Arkham Cityvilket gjorde att man verkligen kunde leva sig in i rollen som Batman och ta skurkarna med sina high-tech prylar!

  den juni 22, 2013 kl kl. 23:39 -


Du måste vara inloggad får att posta kommentarer.


.