Dark Souls

Plattform: Xbox 360, Playstation 3
Releasedatum: 2011-10-07
Genre: Action-rpg
Utgivare: Namco Bandai
Utvecklare: From Software
PEGI: PG-16
Bra:
• En stor och helt underbart vacker värld
 • Sinnessjukt svåra bossfighter • Otroligt finslipade kontroller


Dåligt:
• Du kommer uppleva frame-drops

Betyg

4.5
VN:F [1.9.22_1171]
Användarbetyg: 4.0
15
kommentarer
Dark Souls
Av: Daniel Green, den: 4 oktober, 2011 kl kl. 23:34Det finns ganska många spel som är svåra, men som är svåra på fel sätt och av fel anledningar. Dark Souls är ett svårt spel, ett riktigt svårt spel som för många säkerligen kan kännas riktigt frustrerande emellanåt. Men när du känner dig som mest frustrerad ska du tänka på följande ord: – det är inte spelets fel att du dör, dör och dör igen. Det finns ingen annan än dig själv att skylla när du dör för tionde gången på ett och samma ställe. Dark Souls är ett mystiskt action-rpg där allt i världen är dödligt och i de allra flesta fall är ute efter att döda just dig och hela det konceptet tvingar dig att vara riktigt rädd om ditt liv.

Den största skillnaden med att dö i Dark Souls jämfört med andra spel som är frustrerande svåra är att i Dark Souls är döden en del av själva spelmekaniken. Det gör att du som spelare känner betydligt större kontroll över ditt egna öde än mot andra extremt svåra spel. Ibland känns det nästan som att utvecklarna driver med dig när du spelar, då vissa partier av spelet är så svåra och kluriga att det känns som att det är omöjligt att komma vidare. Men de har på något sätt lyckats balansera upplevelsen så att du aldrig vill ge upp, istället vill du fortsätta och hela tiden försöka att avancera dig allt djupare in i spelet.Dark Souls är ett såkallat tredjepersons dungon crawler, där de allra minsta aspekterna av spelet är så finpolerat och välgjort att det blir omöjligt att vara just frustrerad och irriterad över att det är så svårt som det är. Spelet har få savepunkter, så när du dör måste du ofta spela om stora delar av spelet och inte nog med det, när du sparar spelet så respawnas även alla fiender du precis dödat. Det är säkert många som ger upp när de kör fast, vilket är fel då man går miste om så mycket som spelet har att erbjuda dig som spelare. Innerst inne vet du också om att det är ditt egna fel för att du försöker ta dig an för många monster på en och samma gång, eller för att du valt fel vapen eller strategi. Dark Souls är ett stort spel och på ett sätt också ett väldigt öppet spel med flera valmöjligheter, som bjuder på ofattbart vackra miljöer och vyer i stil med The Elder Scrolls och liknande titlar. Men emellanåt har den läckra grafiken sitt pris i form av frame-drops när det blir lite för intensivt på skärmen. Egentligen inget som direkt stör upplevelsen, men du kommer märka det.

Striderna i Dark Souls är noga avvägda och med de exakta och finjusterade kontrollerna blir det ett rättvist nöje för varje monster som faller för din klinga. Man känner också tyngden bakom varje slag och det slår gnistror när du träffar en stålsköld, eller stenvägg. Träffar du istället kött så blir det en blodig röra som känns lika underbart varje gång. Visst kan man även här hitta en och annan fiende som fastnat i en vägg och liknande men det är buggar man får räkna med i så här stora spel. Och på grund av att världen är så dödlig som den är så tillför det också en viss känsla av realism, om man nu kan kalla en värld full av förhistoriska monster, orcher och levande skelett realistisk?

I spelet hittar du också ett inbyggt levelsystem där utvecklarna tänkt till lite extra mycket jämfört med andra spel, då det verkligen spelar stor roll vart du lägger dina surt förvärvda erfarenhetspoäng som i det här fallet består av själar, såklart. Du kan få din karaktär att gå upp level genom att hugga dig genom horder av fiender, men spenderar du inte dina erfarenhetspoäng på rätt ställen så kommer du inte ens märka av att du går upp i level och blir bättre. När vi talar om själar så ska du vara försiktig när du vandrar runt i världen, för om du dör så förlorar du även alla själar du samlat på dig under resans gång. Men det är inte definitivt, det blir en blodpöl där du dör dit du senare kan ta dig igen för att samla upp de själar du förlorat. Men tänk dig för, om du t.ex. dör vid en alldeles för övermäktig boss så kan själarna du tappat vara förlorade för evigt.

Utöver Dark Souls mycket finslipade singelplayerkampanj hittar du också några riktigt genomtänkta onlinefunktioner som ger dig en känsla av att vara ett kugghjul i en större värld. När du reser runt i världen så kan du se ”spöken?” av andra spelare, spelare som egentligen inte existerar i din värld men som ändå befinner sig där du är i sina egna världar. Du kan också hitta andra spelares blodpölar för att se vart de spelare dött. Det finns egentligen mer att skriva om onlinefunktionaliteten men vi har inte hunnit leka jättemycket med funktionerna innan vi var tvungna att publicera den här recensionen, men det är definitivt unika och innovativa funktioner som kommer uppskattas av de allra flesta spelarna.

Det här är inte ett spel som du med lätthet kommer springa genom på ett par lättsamma timmar, däremot är det en av de bästa utmaningar i form av ett tv-spel som vi sett på väldigt länge. Du kommer fastna på ställen där det tröstlöst kommer kännas som det är lika bra att ge upp, men när du står ut och istället omfamnar döden som faktiskt är en stor del av själva spelmekaniken så kommer du märka vilket underbart spel det faktiskt är. En regel vi har innan vi recenserar ett spel är att vi alltid spelar genom det från början till slut, det är den första och den viktigaste regeln vi har när det kommer till våra recensioner här på PowerGamer.se. Men i det här extremt udda fallet, så klarade vi faktiskt inte av att spela klart spelet innan recensionen skulle publiceras. Det finns med andra ord saker mot slutet av spelet som vi tyvärr inte fått uppleva än på grund av vår deadline, men vi känner ändå att vi har såpass mycket kött på benen att vi kan ge er en rättvis bedömning. Det är dock en stor möjlighet att vi är klara med spelet när du läser den här recension då det ska verifieras hit och dit och bla bla bla. Men nu är det sagt, ifall det är någon som undrar över något som vi eventuellt kan ha missat och som vi inte valt att utelämna på grund av spoilers.

Slutligen, Dark Souls är inget för de med kort tålamod som förväntar sig att ta sig från början till slut på några timmar. Det är inte en fråga om du kommer att dö, för du kommer garanterat att dö otaliga gånger i spelet, med allra största säkerhet även på de tidiga nivåerna av spelet. Men om du är till lags med det faktum att döden är en del av spelmekaniken så kommer du antagligen att älska det här spelet. Är du däremot en del av den andra målgruppen som ger upp efter att ha dött, säg 50-100 gånger på endast några få ”banor”, då är inte det här något för dig. Vi har en känsla av att det kommer bli en grupp som älskar det här spelet och en grupp som hatar det till döden. Vilken grupp tillhör du?


”Dark Souls är recenserat på Panasonics Neoplasma TX-P50ST32Y 3DTV som utan tvekan levererar en av de absolut bästa och skarpaste bilderna för både spel och film i vacker 3D och Full-HD i 1080p.”


Efter att över 92 tusen fans hade gjort sina röster hörde gav slutligen Namco Bandai med sig och bestämde sig för att släppa Dark…

I oktober förra året släpptes en uppföljare till ett av världens svåraste spel. Ett spel som många människor har svurit över och förbannat med…

From Software är först och främst förmodligen kända för sin skapelse Armored  Core-serien. Men förra året släpptes deras högt uppskattade action-RPG Demon’s Souls till…

darksouls_pic01
ds8
ds7
ds6
ds5
ds4
ds3
ds2
ds1
darksouls_boxart_search
darksouls_pic03
darksouls_pic02
darksouls_boxart
ds9

15 Kommentarer

 1. avatar

  Morgan säger:

  Efter att snabbt ha skummat igenom recensionen så känner jag direkt att det här blir ett köp i slutet av veckan. 🙂

  den oktober 4, 2011 kl kl. 23:48 -

 2. Profile photo of FroggerBUTT

  FroggerBUTT säger:

  Så jag har förstått att det här är ganska svårt va? 😉

  den oktober 5, 2011 kl kl. 00:00 -

 3. Profile photo of Nightcrawler

  Nightcrawler säger:

  När man nu har läst recensionen, som jag njöt varje minut av för övrigt. Så känner man ju sig nästan lite dum om man inte springer ner och köper spelet sen när det släpps. Det är nästan taskigt att ni läskas sådär när ni vet att hälften av alla här som köper det antagligen kommer slita av sitt egna år i processen. 😉

  den oktober 5, 2011 kl kl. 00:07 -

 4. Profile photo of Ravioli

  Ravioli säger:

  Oj, oväntat bra betyg. En utmanare till årets spel låter det som. Hoppas bara inte det försvinner i mängden med tanke på att vi har en farlig spelmånad framför oss, för att inte tala om november sen.

  den oktober 5, 2011 kl kl. 00:15 -

 5. Profile photo of Anders Sandberg

  Anders Sandberg säger:

  Tack Daniel för denna underbara recension!
  Jag blir verkligen glad när jag läser varenda ord för det känns som att det är verkligen precis lika bra som Demon´s Souls är. Få se vem av oss som spelar färdigt det först då 😉

  den oktober 5, 2011 kl kl. 09:32 -

 6. Profile photo of Andreas Rikk

  Andreas Rikk säger:

  Dark Souls är ett måste. Jag har Demon Souls där hemma och jag har fortfarande inte lirat genom det – pga att jag inte har en PS3a – men den ska införskaffas och Demon Souls är det första som den kommer få smaka. Dark Souls är antagligen spel numero 3 efter MGS4!

  den oktober 5, 2011 kl kl. 09:44 -

 7. Profile photo of Avangenia

  Avangenia säger:

  Låter som ett riktigt bra spel men jag tror nog inte att jag har tålamod nog att sitta och nöta samma sak om och om igen. Fast å’ andra sidan så är det kanske det som är en del av upplevelsen här? 🙂

  den oktober 5, 2011 kl kl. 12:30 -

 8. Profile photo of Doobie

  Doobie säger:

  Riktigt, riktigt bra och inlevelsefull recension. Ni har helt klart övertygat mig att nu springa ut och köpa spelet. 😀

  den oktober 5, 2011 kl kl. 12:46 -

 9. Profile photo of Jerry

  Jerry säger:

  Dark Souls beställt! Hoppas bara det hinner komma innan helgen nu då, eftersom jag missade hela förbokningskarusellen. :O

  den oktober 5, 2011 kl kl. 13:05 -

 10. Profile photo of Destructoo

  Destructoo säger:

  Väldigt sugen på det här efter att ha läst igenom recensionen. Men jag är rädd att jag ska bli allt för frustrerad och sedan bara lägga det på hyllan, kan ni inte övertyga mig ännu mer? 🙂

  den oktober 5, 2011 kl kl. 15:47 -

 11. Profile photo of Andreas Rikk

  Andreas Rikk säger:

  Snääälla allesammans, berätta om era upplevelser sen i forumet!

  den oktober 5, 2011 kl kl. 17:34 -

 12. Profile photo of Anders Sandberg

  Anders Sandberg säger:

  På fredag börjar min nästa sittning, jag kommer att lira Dark Souls. Detta drar igång klockan 13.00 och som vanligt är ni välkomna att joina mig via Skype för allmänt spelprat eller bara tjöta och ha de trevligt! Skype: Liliana_Vess (lugia_00@hotmail.com)

  Kände att jag var ju bara tvungen att lägga ut den infon här med, hoppas de är ok 🙂

  den oktober 5, 2011 kl kl. 23:54 -

 13. Profile photo of Sangaga

  Sangaga säger:

  Nu har jag gjort något som jag inte trodde att jag skulle göra! Nämligen beställt Dark Souls. Är det förresten någon här som fått sitt exemplar än, eller skickar de inte ut dem förrän imorgon?

  den oktober 6, 2011 kl kl. 11:41 -

 14. Profile photo of ROB_88

  ROB_88 säger:

  den här online-grejen, kan det hända att man går runt som vanligt och ser hundra-tals ”spöken” gå runt, och klottra upp hela kartan?
  och har de nån effekt på gameplay?

  den oktober 7, 2011 kl kl. 21:49 -


Du måste vara inloggad får att posta kommentarer.


.