3
kommentarer
Brain Training till DS slöseri med pengar?
Av: Xavier Ladu, den: 16 juni, 2009 kl kl. 00:59

Har du köpt ett exemplar av Dr Kawashimas Brain Training till Nintendo DS? Risken finns att det har varit bortslösade pengar enligt ett fransk universitet som utförde tester. Spelet förbättrar visserligen hjärnans minne men Sudoku med papper och penna är minst lika bra menar forskargruppen.


Ett av de spel som har sålt väldigt mycket till Nintendo DS är Dr. Kawashimas Brain Training och spelet har hyllats av en del forskare som berättar om positiva erfarenheter med spelet till olika patienter bl.a. Universitetet i Rennes, Frankrike gjorde tester för att ta reda på ifall spelet verkligen ger bättre minne och håller igång hjärnan. Professor Alan Lieury som ledde forskningen, hade 67 st 10-åringar som delades upp i fyra olika grupper: två stycken Brain Training till DS i sju veckor. Den tredje fick lösa Sudoku och andra typer av pussel med papper och penna. Den fjärde gruppen fick gå till skolan som vanligt och göra sina läxor.

Efteråt fick barnen göra tester i som att memorera namn på kartor och matte samt tolka symboler. Gruppen som spelade Brain Training visade 19% förbättring i matte och 10% i memorering. Saken är att de andra grupperna visade lika stor förbättring i områdena och professor Lieury säger till brittiska The Times att spelet i sig är ok, men att Nintendo bluffar när dem påstår att testerna som spelarna får göra i spelet är vetenskapliga. ”Om det inte fungerar på barnen, så fungerar det definitivt inte på vuxna” säger han angående resultaten. Frågan är vad Nintendo kommer att säga med tanke på att Ryota Kawashima är en erkänd skicklig hjärnforskare som även varit gästforskare hos Karolinska Institutet.

Källa: WAtoday.com.au


3 Kommentarer

 1. Profile photo of Andreas Rikk

  Andreas Rikk säger:

  Fasen, jag som köpte Brain Training för ett tag sedan 😛

  den juni 16, 2009 kl kl. 10:10 -

 2. Profile photo of ROB_88

  ROB_88 säger:

  smått ägd, både nintendo och du då 😛

  den juni 16, 2009 kl kl. 13:29 -

 3. Hans säger:

  Är det lika lätt att då att få barn att träna sudoku eller dyligt regelbundet då som för ett modernare spel som tränar hjärnan som Big Brain Academy.

  För den där studien ska man också att ha klart för sig att den inte är färsk. I besläktade områden där man tillämpat kliniska tester pekar mycket på tre månader regelbunden träning är en viktig punkt. Så det är viss långsiktighet och regelbundenhet som krävs. Resultaten t.ex. Cogmed fått på arbetsminne är ganska imponerande. Deras spel är tämligen lika många billigare och nyare än Brain training.

  Man kan säkert få lika god verkan av att träna huvudräkning och annan matematik också. Fast med sådant här vill man ju som vuxen gärna slippa sådant. Och får barnen något extra förutom det.

  den juni 18, 2009 kl kl. 23:59 -


Du måste vara inloggad får att posta kommentarer.


.